3 vinkkiä ruokakuviin ilman perheriitaa

Kaikkien vähintäänkin salaa rakastaman sini-keltaisen huonekalujätin myymälät ja kuvastot huokuvat rentoutta ja kotoisuutta. Sellaista tunnelmallista ja elämänmakuista yhdessäoloa, johon haluaisi hypätä mukaan. Vetää hypätessään villasukat jalkaan ja nauraa sitten itsensä onnelliseksi höyryävän ruoan äärellä tai sohvatyynyjen syleilyssä. Samaa tunnelmaa tavoittelee IKEA kampanjallaan, jonka teema on vapaasti suomennettuna: Unohda odotukset ja rentoudu. Se on vain ruokaa, ei kilpailu. IKEA, Blogirinki ja Indiedays haastoivat minut mukaan rentoutumaan. Ehkä he aistivat, että juuri jotain sellaista olen tavoitellut.

 

Keittiöpaheita ja todellisuusharhaa

Aina välillä saan viestejä, joissa viitataan blogiin ja kysytään: ”Siis syödäänkö teillä ihan oikeesti noin?” tai ”Ettekö ikinä syö makaroonilaatikkoa tai pakastepizzaa.” Kyllä ja kyllä. Kaikki blogiin päätyvät ruoat syödään meillä ihan oikeasti sohvalla rötköttäen ruokapöydän ääressä. Ei ne mitään leikkiruokia ole. Rakastamme hyvää ruokaa ja käytämme siihen mielellään aikaa ja vaivaa. Mutta totta on sekin, että pakastepizza tai the keittiöpahe tulevat välillä huutavaan tarpeeseen eikä makaroonilaatikkoa parempaa kotiruokaa ole olemassakaan. Aina en tosin jaksa paistaa lootaa uunissa, makarooni-jauhelihasökötys on niin paljon helpompaa. Sekaan paljon ketsuppia ja käteen kymmenen sentin pätkä hieman nahistunutta kurkkua.

Tämän postauksen kuvat ovat pala stailaamatonta todellisuutta. Arjen ensimmäinen kotitoimistolounas. Lehtikaalia pihalta ja pari kananmunaa, koska mitään muuta ei ollut kaapissa. Arki tuli taloon vauhdilla.

Paineita somesta? Ei kiitos!

Paitsi arki myös aika kulkee selvästi raketti selässään. Kokit ja Potit -ruokablogi täyttää reilun viikon päästä kuusi vuotta. Aloittaessani en olisi koskaan voinut kuvitella, millaiselle matkalle lähden. Matka on ollut yllätyksellinen ja hullunhauska. Blogimaailma on kehittynyt matkan varrella valtavasti. Samalla maailma on muuttunut entistä visuaalisemmaksi ja ruokakuvaus on ottanut jättiläismäisiä harppauksia – sen huomaa esimerkiksi selailemalla 5–10 vuotta vanhoja ruokalehtiä. Sama muutos näkyy myös blogeissa, ja maailman visuaalisuus saa paatuneimmankin ruokakuvausta kumastelevan kaivamaan taskustaan kännykän. Trendikkäät vegaanismoothiekulhot tai kesän upeimmat ribsit on saatava muistikortille.

Kuvaamiseen tai kuvan somettamiseen saatetaan uppoutua yhdessäolon ja kohtaamisen kustannuksella. Ihan huomaamatta. Kuvaaminen on sopivissa tilanteissa oikein jees – mitä muuta voisin ruokabloggaajana edes väittää. Mutta kuva tai some ei saa olla itseisarvo, hetken arvo löytyy ruoasta, tunnelmasta ja ennen kaikkea seurasta.

Tärkeä on myös pitää mielessä, että kenenkään ruokavalinnat, sisustus tai meikki ei ole aina sitä miltä se somessa näyttää. Onneksi. Sillä todellisuus on paljon hauskempaa, värikkäämpää ja elävämpää. Se meidän aikuisten täytyy muistaa itse, ja siitä meidän täytyy muistuttaa somesta ja tykkäyksistä meitä helpommin paineita ottavia lapsia ja nuoria. 

 

Ruokakuvia ilman perheriitaa – 3 vinkkiä

Ruokabloggaajana ruoan kuvaaminen on osa taudinkuvaa, väistämättä. Kuusi vuotta sitten käytin kuvaamiseen paljon vähemmän aikaa kuin nykyisin. Ja silti söimme silloin paljon useammin hieman jäähtynyttä ruokaa kuin nyt. Vaikka ruokakuvaukseen käyttämäni ajan määrä on kasvanut, vietämme nyt useimmiten ruokahetken ihan rauhassa, ilman kameroita. Ja syömme lämmintä ruokaa.

Muutos käynnistyi minusta, ei meillä tämän asian vuoksi ole onneksi tarvinnut riidellä. Homma alkoi jossain vaiheessa ärsyttää, sillä en saanut otettua sellaisia kuvia kuin halusin, koska oli kamala kiire syömään ja vielä kamalampi nälkä. Sitten aloin tehdä asioita vähän toisella tavalla ja aloin nauttia sekä ruokahetkistä että kuvaamisesta entistä enemmän. Aikaa yhdessäololle jäi enemmän, ja kuvista alkoi tulla hiljalleen parempia.

Listasin kolme tärkeintä, kantapään kautta opittua vinkkiä parempiin ruokakuviin ilman perheriitaa:

  • Suunnittele ja ennakoi. Koska usein itse kuvaamiseen kulunut aika on pieni suhteessa ennakkovalmisteluihin, mieti jo ennakkoon, millaisen kuvan uunissa muhivasta padasta haluaisit ottaa. Valmistele kuvausta ennen ruoanlaittoa tai siinä samalla: etsi kamera, muistikortti, jalusta, alusta tai mitä ikinä kuvatessasi tarvitsetkaan. Rakenna kuva niin valmiiksi kuin mahdollista ja tsekkaa tarvittaessa valotukset kohdilleen. Kun nostat ruoan kuvaan, usein pari ruutua riittää, koska kuva oli jo rakennettu. Siinä ajassa ei ruoka ehdi jäähtyä eikä perhe hermostua. Tällä tavalla olen kuvannut esimerkiksi Thai-maustetut wingsit, Poke-kakunja One pot -lihapullapastan. Eivät kuvat mitään taideteoksia ole, mutta riittävän hyviä kuitenkin.
  • Rytmitä. Jos suunnittelu ja ennakointi ei onnistu, kokeile rytmitystä. Voisiko ruoan kuvata puolivalmiina? Ei kukaan sitä näe kuvasta. Entä jos wrapeja tekisikin kaksi ylimääräistä ja kuvaisi ne ruokailun jälkeen? Joku syö ne kuitenkin mielellään iltapalaksi. Tai jos säästäisi kulhollisen keittoa tai hieman pannaritaikinaa kuvattavaksi myöhemmin? Viimeksi piilotin yhden pihvin jääkaappiin ja grillasin ja kuvasin sen  pihalla iltavalossa talon hiljennyttyä vieraista. Oi että, mausteiset pihvitacot maistuivat taivaalliselle seuraavan päivän pikalounaana.
  • Rentoudu. Kaikkea ei tarvitse kuvata, eikä täydellistä kuvaa ei ole olemassakaan. Blogi tai somekanava ei kaadu, jos kuva jää päivittämättä tai sinne ladattava kuva on arkinen ja tavallinen. Muistetaan, että somen ja blogien tarkoituksena on tuottaa hyvää mieltä ja inspiraatiota, ei paineita, kiukkua saati perheriitoja. Mikään kuva tai somekanava ei ole tärkeämpi kuin ne tyypit, joiden kanssa juhlan tai arjen saa jakaa.

Yhteistyössä IKEA