• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Leivonta Piirakat

Ananas-limetartaletti

Ananas-limetartaletti on seljankukkatartaletin sisko. Se on yhtä hehkuva ja kaunis, samalla tavalla koukuttavan herkullinen. Se on yhdistelmä rapean mureaa pohjaa ja samettista täytettä. Tartaletin kruunaa päälle laitettavat hedelmät tai marjat, joilla leivonnaisesta saa halutessaan helposti juhlavankin luomuksen.

Raikas tartaletti on yksi suosikkileivonnaisistani. Onhan siinä aika monta vaihetta, mutta tämän herkun takia kannattaakin nähdä vähän vaivaa, eikä homma esimerkiksi täytekakkuun verrattuna ole lainkaan työläs – koristelukin onnistuu muutamalla marjalla tai hedelmäpalalla. Ja sitä paitsi tartaletti on hyvä tehdä jääkaappiin edellisenä päivänä. Silloin se saa hyytyä

Hyytymisestä puheen ollen: Innostuin valtavasti ananaksen ja limen yhdistelmästä kevätauringon huumassa. Vasta kun olin kaatamassa täytettä pohjan päälle, muistin, ettei liivate ja ananas ole kavereita; ananaksen entsyymit estävät liivatetta tekemästä hyytymistaikojaan. Ajattelin, että hyvä idea ei pelittäisikään mutta mitä vielä, hyytymishommat menivät kuitenkin aivan kuten seljankukkaisen versionkin kanssa, ja piirakka hyytyi juuri sopivan kiinteäksi mutta pehmeäksi.

Ananaksen ja limen yhdistelmä on loistava. Se sopii mainiosti kevättalveen, jolloin mieli jo kurottaa kohti kevättä, keveyttä ja raikkautta. Piiras on ihana myös pääsiäisen pöydässä joko jälkiruokana tai kahvin kanssa tarjottuna. Syötävillä kukilla koristeltuna se käy ihan mihin tahansa kevään juhlapöytään.

Resepti on mukaeltu Elina Jyväksen seljankukkatartaletista.

Resepti

Ananas-limetartaletti

8–10 annosta

pohja

150 g voita

3 1/2 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta

1/2 dl mantelijauhetta

1 dl tomusokeria

1 limetin kuori raastettuna

1 kananmunankeltuainen

täyte

200 g voita

3 1/2 dl ananastäysmehua

1/2 dl limetin mehua

1 1/2 dl sokeria

6 kananmunaa

4 liivatelehteä

koristeluun

tuoreita marjoja tai hedelmiä

Sekoita kulhossa jauhot ja sokeri. Lisää voi kuutioina ja nypi seos murumaiseksi. Pese limetti huolellisesti ja raasta kuori ohuelti pienellä terällä seoksen joukkoon.

Sekoita taikinaan myös keltuainen ja työstä nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita tekeytymään jääkaappiin vähintään tunniksi. Voit tehdä taikinan myös edellisenä päivänä. 

Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä ja painele levy voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan haarukalla reikinä, ja nosta se jääkaappiin vähintään tunniksi. Kuumenna uuni 185 asteeseen ja paista pohjaa uunissa 8–10 minuuttia. Jäähdytä pohja.

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä pehmeäksi. Vatkaa täytteeseen tulevat kananmunat kevyesti ja jätä odottamaan. Mittaa kattilaan voi, ananasmehu, limetin mehu ja sokeri. Kiehauta. Lisää kuumaan liemeen kananmunamassa vähitellen koko ajan sekoittaen. Sekoita hiljalleen keskilämmöllä kunnes täyte sakenee. Lisää kuivaksi puristetut liivatelehdet kuumaan täytteeseen. Sekoita huolellisesti.

Siivilöi kiisseli, jotta saat siitä varmasti aivan tasaista. Kaada täyte pohjan päälle ja laita tartaletti jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi. Tarjoa marjojen ja/tai tuoreiden hedelmien kanssa.


2 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Kanarendang – se paras kanapata
Next Post: Islantilaiset hodarit »

Reader Interactions

Comments

  1. Hannele says

    30.3.2018 at 06:12

    Kiitos! Ihana kuulla. Tämä on kyllä raikas versio tartaletista!

    Reply
  2. Henna says

    27.3.2018 at 19:48

    Voi miten kauniita kuvia ja kuulostaapa hyvältä tuo ananas tartaletissa.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.