|

Crème Pâtissière -torttu kirsikoilla

Crème Pâtissière -tortussa kirsikoiden alle piiloutuu kaksi ranskalaista klassikkoa: crème pâtissière ja pâte brisée. Crème Pâtissière on paksua, vaniljaista maitokiisseliä ja tortun pohjana on yksinkertainen murotaikina, pâte brisée. Klassikot ovat täydellinen peti kauden marjoille tai hedelmille.

Aina kesäkuussa hullaannun marjoihin ytimiäni myöten. Kotimaisia mansikoita maltan kyllä odottaa, sillä niiden syvää makeutta ei ulkomaiset marjat tavoita, mutta pensasmustikoita ja kirsikoita rohmuan ennen kotimaisten marjojen kautta litrakaupalla. Lounaaksi voin aivan hyvin syödä litran kirsikoita ja puoli litraa mustikoita. Ja kun mansikoiden aika koittaa, elän mansikoilla.

Crème Pâtissière -torttuun sopivat periaatteessa mitkä tahansa marjat tai hedelmät. Hapokkaat päällyset tuovat minun mielestäni piirakkaan sopivaa särmää, joten suosikkipäällysiäni ovat kirsikoiden lisäksi mansikat ja vadelmat.

Tämä resepti on osa Blogiringin ja Juustoportin yhteistyökampanjaa, joka jatkuu ringin blogeissa koko kesän. Luvassa on monenlaista hyvää Vapaan lehmän tuotteista. Juustoportti on eteläpohjalainen perhemeijeri, joka on tehnyt juustoja ja muita maitotuotteita jo liki puolen vuosisadan ajan. Juustoportilla on tavoitteena tehdä, kuten pohjalaisilla yleensä, kaikki vähän paremmin. Vapaat lehmätovat osa tätä ajattelua. Lehmät saavat mm. liikkua vapaasti pihatossa, ja maitotilat ovat sitoutuneet eläintensä hyvinvoinnin kehittämiseen. Arvostan myös, että yritys on myös kertoo avoimesti kuluttajille, että suunta on hyvä mutta parannettavaakin vielä on.

Resepti

Crème Pâtissière -torttu kirsikoilla

6-8 annosta


pohja

4 dl vehnäjauhoja

125g voita

1/2 tl suolaa

3 rkl tomusokeria

1 kananmunan keltuainen

n. 2 rkl kylmää vettä

täyte

n. 3/4 dl sokeria

4 kananmunan keltuaista

1/2 dl maissitärkkelystä 

5 dl Vapaan lehmän täysmaitoa

1 vaniljatanko (tai vaniljaa myllystä)

2 rkl voita

lisäksi

kirsikoita tai muita kauden marjoja/hedelmiä

Voit tehdä sekä taikinan että täytteen edellisenä päivänä. Mittaa pohjaa varten kulhoon venhäjauhot, suola, tomusokeri ja kylmä voi. Nypi ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kananmunan keltuainen sekä tilkka kylmää vettä. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.

Vatkaa kananmunan keltuaisia ja sokeria kulhossa, kunnes seos on muuttunut vaaleaksi. Siivilöi joukkoon maissitärkkelys. Sekoita huolellisesti ja jätä odottamaan. Mittaa maito ja vaniljatangosta raaputetut vaniljansiemenet kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen. Kaada noin puolen kuumasta maidosta vähitellen sokeri-munaseokseen samalla koko ajan sekoittaen, ja kippaa seos sitten lopun maidon joukkoon kattilaan. Kiehauta sekoittaen ja anna poreilla minuutin verran pienellä lämmöllä. Sekoita samalla hiljalleen. Kiisselin paksuunnuttua ota kattila pois liedeltä ja anna jäätyä kannen alla vartin verran. Sekoita kiisseliin voi, joka kiillottaa kiisselin kauniisti. Jäähdytä.

Painele tai kaulitse taikina ohueksi levyksi ja muotoile se käsin voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka vielä noin puoleksi tunniksi jääkaappiin, jotta taikina pysyy paremmin paistettaessa. Paista pohjaa 180-200-asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia eli kunnes pohja on saanut hieman väriä. Jäähdytä.

Kaada vaniljakiisseli jäähtyneen pohjan päälle ja pilko päälle reilusti kirsikoita tai muita kauden marjoja.

_____

ps. Crème Pâtissière -torttu on muuten erinomainen juhannusherkku, sillä pohjan ja täytteen voi tehdä päivän pari etukäteen. Mökkiläiset voivat tehdä pohjan ja täytteen kaupungissa, kunhan vain muistaa huolehtia erityisesti kiisselin kylmäketjusta mökkimatkan aikana. Vieraiden saapuessa homma onkin sitten helppo: vaniljakiisseli pohjalle ja reilusti kirsikoita päälle.

www.blogirinki.fi

Yhteistyössä Juustoportti