Ensimmäisen vuoden parhaat

On kulunut vuosi iloisesta tervetulotoivotuksesta Kokkien ja Pottien pariin. Lupasin tuollon tarjoavamme herkkuja kotikeittiöstä ja elämyksiä mullantuoksuisesta keittiötarhasta. Ainakin me olemme saaneet molempia! Kahden intohimon, ruoanlaiton ja viherturauksen, yhdistäminen blogissa tuntui tuolloin, ja edelleen, luonnolliselta ja hyvältä.

Kokkipottilassa keittiötarhaus on tärkeä osa keittiöharrastusta, vaikka satokausi onkin Suomessa lyhyt, joskin kiihkeä. On sieluahivelevää laittaa ruokaan itsekasvatettuja yrttejä, salaattia tai kasviksia edes osan vuotta. Osa viehätystä on luonnon arvaamattomuus: aiemmin takuuvarmoiksi todetut lajit eivät tuotakaan tänä vuonna satoa tai maasta nouseekin pikkuruinen taimi jotain, mitä ei muista kylväneensä.

Vaikka minä täällä näppiksen takana häärinkin, on keittiössä jako selvästi tasaisempi. Välillä kokkaamme yhdessä, välillä toisillemme, toisinaan emme lainkaan. Kotikokkeina olemme varsin erilaisia: minä olen konservatiivinen ja hillitty, herra Kokki luova ja innovatiivinen. Ihailen suunnattomasti herra Kokin ennakkoluulottomuutta ja avoimuutta yhdistellä raaka-aineita ilman sääntöjä. Usein superluovat kokkailut eivät kuitenkaan päädy blogiin. Maun puolesta moni ansaitsisi tulla jaetuksi, mutta ainesosien saati määrien ylöskirjaaminen on osoittautunut pikakirjoitustaitoa vaativaksi nopeuslajiksi. Tässä meidän täytyy tsempata.

Vuosipäivän kunniaksi kokosimme yhteistuumin kuluneen vuoden herkkujen parhaimmistoa. Jokaiselta kuukaudelta valitsimme kaksi erityisesti säväyttänyttä reseptiä, joskin toukukuun tohinoista listalle pääsi vain yksi resepti. Keittiötarhassa koetuista elämyksistä on mahdoton nostaa muutamaa ylitse muiden; elämykset jäävät usein vain kuvina sieluun. Suurin elämys saattaa olla kaunis valonkajo salaatinlehdellä, häivähdys kevään tuoksua keskellä talvea tai ilo pölyttäjän ilmestymisestä ensimmäisenä auenneeseen omenankukkaan. Pieniä ihmeitä, suuria elämyksiä.

Elokuu 2010

Rikolliset ravut
Wannabe herbamare

  Syyskuu 2010

  Sitruunaetanat rapealla suutuntumalla 
  Naurispyree  

   Lokakuu 2010

   Tortillat
   Burgundinpata

    Marraskuu 2010

    Wilhelmiinat
    Uppomunasalaatti

     Joulukuu 2010

     Raviolit kahdella täytteellä
     Toffeecannelonit tyrnivaahtotäytteellä

      Tammikuu 2011

      Täytetyt uuninauriit
      Philadelphiakakku

       Helmikuu 2011

       Hapankaalia ja pekonia smetanahauteessa
       Weetabix-broileria sherrykastikkeella

        Maaliskuu 2011

        Kuivalihaa (kiitos säänjumalien)
        Lihafondue

         Huhtikuu 2011

         Vitello tonnoton
         Varhaiskaalikääryleet

          Toukokuu 2011

          Parsakeitto

           Kesäkuu 2011

           Viininlehtikääryleet
           Possua, raparperia ja salviaa

            Heinäkuu 2011

            Filokorit pinaattifetatäytteellä
            Rapu-melonisalaatti

             Kiittääksemme lukijoita järjestämme kaikkien tämän jutun kommenttilootaan viestin jättäneiden kesken arpajaiset. Kahden arpaonnisen lisäksi palkitaan yksi innostava, elämänmakuinen tai sykähdyttävä kommentti. Onnetar arpoo yllätyspalkinnot keskiviikkona 31.8. illan kähmässä, samalla valitaan palkittava kommentti.