Ensimmäisen vuoden parhaat
On kulunut vuosi iloisesta tervetulotoivotuksesta Kokkien ja Pottien pariin. Lupasin tuollon tarjoavamme herkkuja kotikeittiöstä ja elämyksiä mullantuoksuisesta keittiötarhasta. Ainakin me olemme saaneet molempia! Kahden intohimon, ruoanlaiton ja viherturauksen, yhdistäminen blogissa tuntui tuolloin, ja edelleen, luonnolliselta ja hyvältä.
Kokkipottilassa keittiötarhaus on tärkeä osa keittiöharrastusta, vaikka satokausi onkin Suomessa lyhyt, joskin kiihkeä. On sieluahivelevää laittaa ruokaan itsekasvatettuja yrttejä, salaattia tai kasviksia edes osan vuotta. Osa viehätystä on luonnon arvaamattomuus: aiemmin takuuvarmoiksi todetut lajit eivät tuotakaan tänä vuonna satoa tai maasta nouseekin pikkuruinen taimi jotain, mitä ei muista kylväneensä.
Vaikka minä täällä näppiksen takana häärinkin, on keittiössä jako selvästi tasaisempi. Välillä kokkaamme yhdessä, välillä toisillemme, toisinaan emme lainkaan. Kotikokkeina olemme varsin erilaisia: minä olen konservatiivinen ja hillitty, herra Kokki luova ja innovatiivinen. Ihailen suunnattomasti herra Kokin ennakkoluulottomuutta ja avoimuutta yhdistellä raaka-aineita ilman sääntöjä. Usein superluovat kokkailut eivät kuitenkaan päädy blogiin. Maun puolesta moni ansaitsisi tulla jaetuksi, mutta ainesosien saati määrien ylöskirjaaminen on osoittautunut pikakirjoitustaitoa vaativaksi nopeuslajiksi. Tässä meidän täytyy tsempata.
Vuosipäivän kunniaksi kokosimme yhteistuumin kuluneen vuoden herkkujen parhaimmistoa. Jokaiselta kuukaudelta valitsimme kaksi erityisesti säväyttänyttä reseptiä, joskin toukukuun tohinoista listalle pääsi vain yksi resepti. Keittiötarhassa koetuista elämyksistä on mahdoton nostaa muutamaa ylitse muiden; elämykset jäävät usein vain kuvina sieluun. Suurin elämys saattaa olla kaunis valonkajo salaatinlehdellä, häivähdys kevään tuoksua keskellä talvea tai ilo pölyttäjän ilmestymisestä ensimmäisenä auenneeseen omenankukkaan. Pieniä ihmeitä, suuria elämyksiä.
Elokuu 2010
Rikolliset ravut
Wannabe herbamare
Syyskuu 2010
Sitruunaetanat rapealla suutuntumalla
Naurispyree
Lokakuu 2010
Marraskuu 2010
Joulukuu 2010
Raviolit kahdella täytteellä
Toffeecannelonit tyrnivaahtotäytteellä
Tammikuu 2011
Täytetyt uuninauriit
Philadelphiakakku
Helmikuu 2011
Hapankaalia ja pekonia smetanahauteessa
Weetabix-broileria sherrykastikkeella
Maaliskuu 2011
Kuivalihaa (kiitos säänjumalien)
Lihafondue
Huhtikuu 2011
Vitello tonnoton
Varhaiskaalikääryleet
Toukokuu 2011
Kesäkuu 2011
Viininlehtikääryleet
Possua, raparperia ja salviaa
Heinäkuu 2011
Filokorit pinaattifetatäytteellä
Rapu-melonisalaatti
Kiittääksemme lukijoita järjestämme kaikkien tämän jutun kommenttilootaan viestin jättäneiden kesken arpajaiset. Kahden arpaonnisen lisäksi palkitaan yksi innostava, elämänmakuinen tai sykähdyttävä kommentti. Onnetar arpoo yllätyspalkinnot keskiviikkona 31.8. illan kähmässä, samalla valitaan palkittava kommentti.