• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Leivonta

Filokorit pinaatti-fetatäytteellä

Blogipiknikille pakattavia eväitä pohtiessani päätin ottaa teemaksi kasvustojen karsimisen. Marssin pihan perälle ja totesin, että rikkaruohojen lisäksi eniten karsimista kaipasivat lamopinaatti ja viiniköynnös. Viiniköynnöksen oksista kieputtelin kranssipohjia, lehdistä jo tuttuja viinilehtikääryleitä (totta puhuen muutakaan en niistä osaa tehdä). Uudenseelanninpinaatin yhdistin fetajuustoon ja kätkin filotaikinakoreihin; fetan ja pinaatin liitto on vaan niin ihq.

Filotaikinan kanssa sähelsin enemmän kuin olisi ollut tarpeen, mutta onneksi taikinakorit saavatkin olla vähän rosoisia ja rustiikkisia. Tätä ohjetta tehdessä täytyy joko varautua käyttämään loppu filotaikina johonkin muuhun leipomukseen tai tekemään täytettä moninkertainen annos. Filotaikinan käytölle löytyy netistä vaikka mitä ideoita, makeita ja suolaisia.

Halusin piirasista pieniä suupaloja, jotka oli helppo syödä luonnon helmassa sormin. Minimuffinsivuoat ovat juuri sopivia suupala-annoksiin, vaikka pienten kolosten täyttäminen ja pienen pellin uunittaminen ja uudelleenlataaminen onkin hieman töisevää. Täytyisi ehkä hankkia isompi minimuffinsipelti. Täyte riitti reilulla kädellä annosteltuna 24 korin täytteeksi. Toki täytteen voi laittaa isompiinkin vuokiin tai tehdä yhden suuren piiraan, kuinka vain.

****

Filokorit pinaatti-fetatäytteellä
noin 24 minimuffinsin kokoista koria

filotaikinaa (noin 1/4 pakettia)
loraus öljyä
n. litran kulho tuoretta pinaattia (paineltuna, ei sullottuna, ehkä 100-150g)
200g rasvaista fetaa
60g (1/2 prk) smetanaa
1 kananmuna
maun mukaan sitruunamehua
ripaus muskottipähkinää
(mustapippuria, suolaa)

Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Tee täyte. Huuhdo tuoreet pinaatinlehdet ja silppua ne. Kuumenna pannulla hieman öljyä ja pehmennä pinaattia siinä pyöritellen parisen minuuttia. Samalla pinaatista haihtuu ylimääräistä nestettä.

Murenna feta kulhoon, lisää hieman jäähtynyt pinaattisilppu sekä muut aineet. Jos et halua maistaa raakaa kananmunaa, maistele täyte makuusi valmiiksi ennen munan lisäämistä. Ole varovainen suolan lisäämisen kanssa, fetasta irtoaa suolaa vielä paiston aikanakin. Pieni suolamäärä saattaa kuitenkin olla tarpeen.

Öljyä muffinsikolot tarvittaessa. Ota yksi filotaikina-arkki ja sivele puolelle siitä hieman öljyä. Käännä arkin toinen puoli päälle. Leikkaa kaksinkertaisesta arkista muffinsikoloihisi sopivia neliöitä, filotaikinaneliön reunat saavat pursuilla hieman kolosista ulos, ne näyttävät paistuessaan kauniilta. Laita toinen neliö lomittain ensimmäisen päälle – taikinakorista tulee siis nelikerroksinen. Tee kaikkiin muffinsikoloihin sama temppu.

Täytä korit ja paista 175-200 asteisessa uunissa noin viisitoista minuuttia.

****

Ohjeen tein summamutikalla fiiliksen ja kaapissa olleiden ainesten pohjalta. Sitruunaa puristin täytteeseen ehkä himpun verran makuuni liikaa, mutta muuten maut olivat kyllä kohdallaan. Muutkin viltillä istuneet tuntuivat tykkäävän, sillä yhtään koria en tuonut takaisin kotiin.

ps. Sana ihq on minun(kin) mielestä kamala sana.


5 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Herkkuja viltintäydeltä
Next Post: Vadelmaunelmaa »

Reader Interactions

Comments

  1. Hannele says

    23.7.2011 at 20:32

    Anna, Kiitos!
    Basilikan harventaminen on harventamispuuhista parhaita! Eikä ikkunalaudalla joudu taistelemaan etanoiden tai muiden ällöjen kanssa.

    Reply
  2. Anna says

    23.7.2011 at 13:24

    Oi kun ihanan näköisiä filokoreja! Itsekin unelmoin kasvimaasta, jotta voisi taituroida pöytään kaikkea "harvennettua" 🙂 Toistaiseksi harvennan vaan ikkunalla kasvavaa ruukkubasilikaa 😉

    Reply
  3. Hannele says

    21.7.2011 at 10:06

    Campasimpukka, kiitos tutkimustuloksista! Filokäärön loppu odottaakin jääkaapissa uusia innovaatioita – se saa siis odottaa ihan rauhassa.

    Kotiharmi, filofiikko (äh, ammttitauti). Kiitos kehuista, näillä jaksan taas uudet filosähläykset.

    Reply
  4. Päivi / Kokkeillaan says

    21.7.2011 at 09:40

    Hannele, miten houkuttelevan näköisiä pikku koreja! Ei auta kun alkaa jonain päivänä värkkäämään näitä.

    Hyvä, kun Campasimpukalta tuli tutkittua tietoa taikinan säilymisestä. Minä oon aiemmin ollut ihmeissäni, että mitäs tälle lopulle tehdään. Ei viittis viikkoa pelkkää filoa syödä…

    Reply
  5. Sari - CampaSimpukka says

    21.7.2011 at 07:36

    Minä tein keväällä empiirisen kokeen filotaikinan säilymisen kanssa. Käytin taikinaa ihan loppuun saakka noin 6-8 eri kerralla ja siihen meni varmaan toista kuukautta kaikkiaan. Käärin vain taikinan tiiviisti muoviin ja säilytin viileässä. Ei se mennyt miksikään, ehkä vähän reunoista kuivempaa. Tutkailin sitä aina tarkasti, että onko se tosiaan edelleen kunnossa. Joten kiirettä ei ole sen kanssa:))

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.