Gluteenitonta, kiitos!

Yhteistyössä Schär

Valloittavat vuoret, letkeä italialainen elämänmeno ja joukko innostuneita ruokabloggaajia – melko upea yhdistelmä viettää muutama päivä syöden, leipoen ja uutta oppien. Matkasin Italiaan viime viikolla, kun gluteenittomia tuotteita valmistava Schär kutsui minut blogiyhteistyön tiimoilta Postaliin, pikkuruiseen kotikyläänsä Etelä-Tiroliin.

Dr. Schär on gluteenittoman elämän asiantuntija, joka tarjoaa paitsi laadukkaita ja taatusti turvallisia gluteenittomia tuotteita myös tietoa, tukea ja vinkkejä gluteenittomaan elämäntapaan. Minulle, viljoja vaivatta sietävälle keskitienkulkijalle matka oli todella mielenkiintoinen, sillä liki kaikki muut bloggaajat olivat joko sairauden vuoksi tai omasta valinnastaan gluteenittomia. Sain siis kuulla valtavasti kokemuksia gluteenittomuudesta eri maissa, sain lisää tietoa ja enemmän ymmärrystä.

 

Gluteenitonta leivontaa vuorilla

Kaikkiaan matka oli upea. Rakastan Etelä-Tirolia, jossa vähän villi italialaisuus sekoittuu hillitympään ja konservatiivisempaan keskieurooppalaisuuteen. Ja voi lääh, kaltaiselleni vuorifanille Alppien eteläosat ovat pala paratiisia, vuorien sylissä on aina yhtä ihana olla.

Schäriläiset olivat suunnitelleet loistavan tapahtuman, joka oli sekoitus hauskanpitoa, verkostoitumista ja tiukkaa asiaa. Yhden päivän vietimme kokonaan vuorilla (jee), vuoristohotellissa, jossa aamupäivän puuhailimme workshopeissa pienryhmittäin ja iltapäivällä kisailimme Master Chef -tyyliin järjestetyssä leivontakilpailussa.

Leivontakilpailussa saimme pareittain puuhapussin, josta löysimme kolme raaka-ainetta. Lisäksi saimme valita pöydältä enintään kolme raaka-ainetta lisää. Ja näistä aineksista (sekä yleisesti käytössä olleista vedestä, sokerista ja suolasta) loihdimme kilpailuleivonnaisemme. Minulla oli parinani hurmaava Reny Mind Your Feed -blogista, jonka kanssa teimme simppelin, suolaisenmakean Flammkuchen-piiraan (resepti tulossa blogiin myöhemmin). Nopea resepti jätti aikaa verkostoitumiselle – kilpasiskojen härnäämiseksikin sitä joku saattaisi kutsua. Ja se kannatti. Flammkuchen osoittautui nimittäin aivan superherkulliseksi. Tuomarit antoivat meille täydet pisteet ja kehuja reseptistä yllin kyllin. Ihan huippua! Kisan jälkeen voittajien oli helppo hekotella ja tarjoilla voittoisaa piirasta kollegoille.

 

Glutenfree Roads – gluteenittomasti matkalla

Aamupäivän workshopeissa saimme maistella ja arvioida ensi vuonna lanseerattavia uutuustuotteita, kuulimme gluteenitonta ruokavaliota vaativien sairauksien kirjosta sekä tutustuimme Schärin kolmeen visuaaliseen maailmaan. Teimme myös joulukalenterin Schärin Facebook-sivuille ja tutustuimme gluteenitonta reissaamista helpottavaan Glutenfree Roads -palveluun (saatavilla myös mobiilisovellus).

Glutenfree Roads onkin mielenkiintoinen ja kätevä tuttavuus. Palveluun kirjoitetaan paikkakunta ja lista gluteenittomille sopivista ravintoloista pongahtaa esille. Parhaiten palvelu toimii Keski-Euroopassa, kaikkein kattavimmin tietenkin Italiassa. Valitettavasti sivustolla olevat suomaliset ravintolat ovat vielä vähissä, joten jos tiedät loistavia, gluteenittomille taatusti sopivia ravintoloita missä tahansa päin Suomea, vinkkaathan niistä kommenttiboksissa. Lupasin nimittäin hieman helppiä italialaisia sopivien ravintoloiden haarukoinnissa.

Glutenfree Roads -palvelu kannattaa ehdottomasti pitää mielessä, jos kroppa vaatii gluteenittomuutta ja nokka vie kohti Eurooppaa. Moni paikalla ollut bloggaaja kertoi käyttävänsä palvelua paljon nimen omaan reissuilla, kun omaan ruokavalioon sopivia ravintoloita on usein vaikea löytää vieraassa kaupungissa. Jokapuolella Eurooppaa gluteenittomuus on noussut muutaman viime vuoden aikana isosti, mikä on tuonut mukanaan sekä hyvää että huonoa: Gluteenittomien tuotteiden saatavuus on nyt parempaa, joten kotona ruoanlaitto ja leivonta on aiempaa helpompaa. Toisaalta sairauden vuoksi tiukkaa gluteenitonta ruokavaliota noudattavien syöminen ravintolassa on aiempaa riskialttiimpaa, sillä vaikka ”gluteeniton trendi” on laajentanut tarjontaa ravintoloissakin, on ravintoloiden suhtautuminen asiaan osin löystynyt – millintarkasti gluteenittomuutta ei ehkä enää noudatettakaan.

Glutenfree Roads on muuten erinomainen esimerkki Schärin laajasta tavasta tehdä työtä gluteenitonta ruokavaliota noudattavien eteen. Gluteenittomien tuotteiden kehitystyö ja valmistaminen ovat toki yrityksen lippulaivana, mutta Schär palvelee asiakkaitaan kokonaisvaltaisemmin. Ravintolahaun lisäksi yrityksen sivuilta löytyy Dr. Schär Institute, jossa on paljon tietoa (toistaiseksi englanniksi, saksaksi, italiaksi ja espanjaksi) gluteenittomasta ruokavaliosta ja esimerkiksi sairauksista, joiden hoitona ko. ruokavaliota käytetään.

Kuten elämässä aina, reissussakin parasta oli ihmiset. Sekä Schärin emäntämme ja isäntämme sekä muut bloggaajat olivat aivan huippusakkia, timanttisia tyyppejä kertakaikkiaan. Okei, ja myönnetään sekin, että schäriläiset pitivät meistä aivan todella hyvää huolta. Ruoka oli loistavaa, kaikkien ruoavalioon kysymättä varmasti sopivaa. Eikä naurua, huonoja juttuja tai yhteisiä aperitiivi-hetkiä voi koskaan olla liikaa.

ps. Kurkatkaapa muuten, mitä La petite princesse -blogin Elisa ja Hellan ja viinilasin välissä – blogin Johannaovat loihtineet Schärin uusista, tuoreista leivistä. 

Yhteistyössä Schär

 

6 Comments

  1. Ihan mahtavaa, että löysit sovelluksen! Gluteenittomasti ja varmasti turvallisesti syöminen ravintoloissa ei pastamaassaole varmastikaan helppoa. Loistavaa, että Glutenfree roads tuo apuja sinulle. Hauskaa opiskelureissua!

  2. Siis aivan loistava sovellus tuo Glutenfree roads, kiitos vinkistä! Itse olen lähdössä viideksi kuukaudeksi opiskelemaan juurikin Etelä-Tirolin alueelle ja tsekkailin heti hyviä ruokapaikkoja. Etukäteen vähän pelkäsin, että kuinkakohan ruokien saaminen onnistuu. Nyt on kyllä paljon parempi fiilis tästäkin! 🙂

  3. Glad you liked so much the products of Dr Schär, the mountains of South Tyrol and the Italian style!
    So many reasons to come again…
    Any time welcome!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.