Göteborg – Ruotsin ruokapääkaupunki

Göteborg on minulle aivan erityinen kaupunki. Rakastuin kaupunkiin joka solullani aikoinaan vaihto-opiskelijana, aikana jolloin opin enemmän elämästä, ystävyydestä ja kahvilakulttuurista kuin tieteenalastani. Opin ruotsin kieltä enemmän yhteiskeittiössä ja kadunkulmissa kuin luennoilla ja vannoin palaavani Göteborgiin pian. Meni aika monta vuotta, tasan yhtä monta liikaa.

Viime kesäisellä karavaanarireissulla suuntasimme Kööpenhaminasta Halmstadin kautta Göteborgiin. Olin valmistautunut pettymykseen: Kiillottuneet muistot, parikymppisen huolettomuus, ystävien kanssa vietetyt juhl…opiskeluntäyteiset illat. Tiedätte kyllä. Niitä mielikuvia olisi aika vaikea tavoittaa viisitoista vuotta myöhemmin.

Mitä vielä. Göteborg oli aivan yhtä ihana kuin silloinkin. Ja jos epäilette minun katsoneen maisemaa purppuraisten lasien läpi, teilaan ajatusratanne kertomalla että herra Kokki ihastui kaupunkiin ensivisiitillään paljon enemmän kuin Kööpenhaminaan. Aika mellevä meriitti, sanoisin. Göteborgin keskusta on kompakti kävellenkin ja hyvä ratikkaverkosto vie perille moneen kolkkaan.


Ruokakaupunkina Göteborg on upea. Vuoden 2012 ajan se on ollut nimettynä Ruotsin ruokapääkaupungiksi, mutta ei vuodenvaihteen jälkeenkään mikään muutu. Yhtenä etuna on kaupungin sijainti; se on riittävän etelässä ja meren äärellä. Yhdistelmä tarkoittaa pitkää kasvukautta ja sekä merestä nostettavien että merta pitkin tuotavien elintarvikkeiden helppoa saatavuutta. Ravintola-, kahvila- ja ruokaostostarjonta on aivan erinomainen.

Göteborgissa on valtavasti nähtävää. Tässä muutama tärppi kulinaristille:

  • Kungstorgetin ympäristössä on paljon paikallisten suosimia ravintoloita, jokaiselle jotakin. Lounasaikaan jononpituusmittarilla arvioituna suosituin oli pikkuruinen Gourmet Korv. Ruotsalaiset(kin) rakastavat makkaraa. 
  • Stora Saluhallen on vanha ja upea. Kesällä iso osa hallista oli remontissa (valikoima oli siitä huolimatta erinomainen), mutta nyt remontti on valmis.  
  • Toinen kauppahalli on vanhalle paloasemalle rakennettu Saluhall Briggen, joka sijaitsee hieman keskustan ulkopuolella, Linnén alueella.   

  • Feskekörket on ulkoisesti kirkkoa muistuttava kalahalli. Kalat ja äyriäiset ovat tuoreita, kalastajien aamulla merestä nostamia. Feskekörket on nähtävyys ulkoa ja sisältä (kuva alla).
  • Ravintola Gabriel on Feskekörketin ravintoloista toinen, se suositumpi (alin kuva). Ravintolan konsepti on merestä lautaselle: tarjolla on kalaa ja mereneläviä. Pöytävaraukseen tai pöydän jonottamiseen on hyvä varautua, sillä kansainvälisessäkin mediassa paljon esillä ollut ravintola on oikea helmi monen muunkin mielestä. Rapuleipä valkoviinin kanssa ja päivän kala-annos oluen kanssa olivat herkkuja. Palvelu oli rentoa ja asiantuntevaa, kohtaavaa. Mene!  
  • Magasingatanin ja Södralarmgatanin kulmauksessa, sisäpihalla on viehättävä ja rouhea kahvila kahvipaahtimoineen. Kiinteistössä on myös pikkuputiikkeja. (ylin kuva)
  •  Göteborgin vanhin kaupunginosa, Haga (kuva yllä), on pikkuruinen puutaloalue, jonka tunnelma on verraton ja ehdottomasti visiitinarvoinen. Pieniä putiikkeja, antiikkia, kahviloita ja puoteja. Onkohan siellä taloja myytävänä?
  •  

Ja on GBG:ssa muutakin mukavaa:

  • Liseberg on Pohjoismaiden suurin huvipuisto. Hauska paikka!
  • Trädgårdsföreningen on aivan keskustassa sijaitseva huumaavan ihana puutarha, jonka kasvihuone on rakennettu 1800-luvulla.  
  • Slottskogen on valtava (piknik)puisto aivan keskustan tuntumassa, siellä on myös eläinpuisto.
  • Ihana piknik- ja kesäpäiväpaikka on myös Delsjöbadet hieman keskustan ulkopuolella.
  •  Göteborgin saaristo – pala paratiisia.
  • Koko reissun paras leirintäalue oli Lisebergsbyn Kärralund. Siistiä, toimivaa ja viihtyisää. Erinomaiset lenkkipolut, lyhyenkö matka Delsjöbadetin alueelle ja ratikalla keskustaan.

Göteborgin matkailun nettisivut ovat harvinaisen hyvät ja kattavat, suosittelen.