| |

Hapankaalipiirakka

Hapankaalipiirakka olkoon kunnianosoitus Sotshin olympiakisoille – onhan hapankaali venäläiseen keittiöön usein yhdistettävä herkku. Piirakassa hapankaalin mielipiteitä jakava maku on mukavan pehmeä, sillä smetana ja hunaja taittavat kirpeyttä.

Me söimme hapankaalipiirakkaa lounaaksi yksinkertaisesti salaatin kanssa, mutta jos piirakan kaveriksi paistaisi hyvää bratwurstia, vaihtuisi mielikuva ruoan kotimaasta hetkessä toiseksi.

****

Hapankaalipiirakka
(yksi iso piirakkavuoka tai useampi pienempi)

pohja
2 1/2 dl vehnäjauhoja
100g voita
1/2 prk (125g) maitorahkaa
ripaus suolaa (noin 1/4 tl)

täyte
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl (oliivi)öljyä
400g hapankaalia
1 prk (120g) smetanaa
n. 2 rkl hunajaa
suolaa
1 kananmuna
n. 2 dl juustoraastetta

Tee ensin taikina valmiiksi. Nypi voi vehnäjauhojen sekaan, lisää suola ja rahka. Sekoita ja laita hetkeksi jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä paistinpannulla ja kuullota sipulisilppuja siinä keskilämmöllä muutamia minuutteja. Lisää hapankaali ja smetana, anna hautua viitisen minuuttia. Mausta täyte hunajalla ja suolalla. Maista täytettä ja säädä tarvittaessa suolaisuuden, happamuuden ja makeuden tasapainoa. Anna täytteen jäähtyä noin kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon kananmuna sekä noin puolet juustoraasteesta. Sekoita tasaiseksi.

Kaulitse tai taputtele taikina vuokaan/vuokiin sopivaksi. Lisää täyte ja ripottele päälle loput juustoraasteesta. Paista 180-200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes piirakka on kauniin kullan ruskea. Tarjoa salaatin ja/tai bratwurstin kanssa.

****