Helppo kesäherkku: keitetyt herneet eli apposet

Herneet ovat kasvaneet tänä kesänä hitaasti mutta varmasti. Usein nopeakasvuisten sokeriherneiden kiihkeä ja lyhyt satokausi ajoittuu juhannuksen jälkeisen viikon ja heinäkuun toisen viikon väliin. Nyt lituskoita on päästy syömään vasta elokuussa. Hyvää on kannattanut odottaa.

Keitetyt herneet ovat varmasti kesän helpoin lisäke – tai välipala. Litteitä sokeriherneitä ryöpätään vain minuutti, mutta pulleita peltoherneitä eli silpoydinherneitä täytyy keittää pidempään. Myös syömistavassa herneet eroavat toisistaan. Pulleissa herneissä palon kuoriosa on sitkeä ja ne täytyy riipiä hampaiden välistä vetäen. Pehmeät sokeriherneet syödään kokonaan. Yhteistä on keittämisen ohella ennen syöntiä tehtävä voiviimeistely.

Resepti

Keitetyt herneet eli apposet

herneenpalkoja (sokeriherneitä tai sipoydinherneitä eli ”tavallisia herneitä”)

vettä

suolaa

voita

Keitä kattilassa vettä. Herneet saavat uida väljässä vedessä. Mausta vesi reilusti suolalla. Keitä sokeriherneitä vain minuutti ja valuta ne siivilässä. Silpoydinherneitä täytyy keittää noin 8-10 minuuttia. Kaada valutetu herneet takaisin kattilaan ja heitä sekaan nokare voita ja sekoita. Ripsauta tarvittaessa vielä hieman suolaa päälle. Tarjoile heti.

_____