Hua Hin – markkinoita aamusta yöhön

Matkalaukkuja ei ole vielä edes purettu, mutta jo nyt on ikävä voimaannuttavaa valoa, aamulenkillä nilkoille lyöviä aaltoja, orkideapuista roikkuvia kukkavanoja ja markkinoita, jotka tekevät kaupungista elävän ja aidon.

Hua Hin oli matkakohteena kaksijakoinen: Eteläisestä Thaimaasta tuttua vehreyttä, kristallinkirkkaita vesiä tai leveitä rantoja ei Thaimaan vanhimmasta rantalomakohteesta löydy, eikä vanhassa ja valtavassa voi myöskään välttyä niiltä turistien tuomilta lieveilmiöiltä, joilta haluaisi sulkea silmänsä. Mutta toisaalta 80 000 asukkaan kaupungissa on paljon paikallisille suunnattuja palveluita, ravintoloita ja mielenkiintoisia tapahtumia, joista pienissä paratiisikohteissa voi vain haaveilla, mutta jotka luovat Hua Hinista mielenkiintoisen ja moniulotteisen paikan. Myös golffareille Hua Hin on loistokohde (t. herra Kokki).

Kaupungin tarjonnasta viehättävimpiä olivat monenlaiset markkinat, joita riitti jokaiselle päivälle ja liki jokaiselle vuorokauden tunnille. Kokosimme alle markkinoista mielenkiintoisimmat, ne joille niillä maailman kolkilla tallaavan suosittelemme ehdottomasti suuntaavan.
 
Yömarkkinat – Hua Hin night market
Yömarkkinat ovat Hua Hinin klassikkokohde, jota kaikki suosittelevat, eikä syyttä. Illan hämärtyessä Dechanuchit Road (ja Soi 72) täyttyvät markkinahumusta aina pääkadulta (Petchakasem Road) junaradalle saakka. Tarjolla on melkein kaikkea, mitä kuvitella saattaa: vaatteita, elektroniikkaa, kynsikimalteita ja ruokaa noin puoleen yöhön asti.

Yömarkkinoiden ruokatarjonta oli hyvä mutta ei kuitenkaan ehkä niin monipuolinen, kuin olin haaveillut. Olin kuvitellut syöväni jotain-jännää-sormiruokaa yhdestä kojusta ja sirkkoja toisesta, mutta en löytänyt kumpaakaan, jos pieniä pannukakkuja tai hedelmiä ei lasketa sormiruoaksi. Sirkkojen sijaan söimme jumalaista ja valkosipulista, grillattua hummeria ravintolassa, joka valittiin näyttävimmän pyrotekniikan grillauksesta aiheutuneen savu- ja hyörypilven vuoksi. Kuka niitä nimiä nyt muistaa. Hummerin seurana söimme kaalta osterikastikkeessa, ah. Seitsenhenkinen seurueemme sai ravintolassa myös erinomaista kalaa ja takuuvarmaa paistettua riisiä. Yömarkkinoiden ravintoloilta ei muuten kannata odottaa valkoisia pöytäliinoja. Muovituolit, thaipanimoiden logojen sävyttävät muoviliinat ja eripariaterimet olivat juuri sopivan hienostuneita markkinahumuun.

Cicada Market
Paikallisten suosima, tunnelmaltaan rento ja hymyilyttävä Cicada Market järjestetään viikonloppuiltaisin (pe-su) lyhdyin ja tunnelmavaloin valaistussa puistossa, joka sijaitsee muutaman kilometrin keskustasta etelään.

Cicada tarjoaa kulttuurielämyksiä monella tavalla: tanssia, musiikkia, teatteria ja ruokaa. Lisäksi käsityöläisten kojuista löytyy isoja ja pieniä aarteita, feikkiteeppareita sen sijaan ei löydy (Thank God!). Ruokatori on monipuolisista ja pikkuruisista ravintoloista tuli mieleen Ravintolapäivän välitön tunnelma, tekemisen ilo. Tunnelma Cicadassa oli ihana – askeleet hidastuivat itsestään, hymy tarttui myyjien ja taiteentekijöiden kasvoilta. Paikallisten bändien svengaavaa soittoa olisi voinut kuunnella loputtomiin, vaikka emme ymmärtäneet kuin kappaleiden lopuksi lausutut kiitokset. Jos minun täytyisi valita yömarkkinoiden ja Cicadan välillä, suuntaisin ehdottomasti jälkimmäiseen, vaikka siellä ei tarjottukaan hummeria.

Chat Chai – markkinahumua aamuyöstä alkaen
Chat Chai -markkinat ovat loistava tapa aloittaa aamu. Iltapäivällä näille markkinoille ei kannatakaan suunnata, sillä valtaosa kojuista menee kiinni viimeistään klo 14 – oltuaan avoinna liki kellon ympäri.

Pääosassa paikallisten ykkösruokamarkkinoilla ovat tuoreet vihannekset, merenelävät ja lihat sekä yrtit, hedelmät ja mausteet. Katetun kauppa-alueen tuoksu on mellevä sekoitus merta, metsää ja verta, mutta silti olisin voinut kierrellä pieniä kujia loputtomiin. Vaikka olemme käyneet thaimaalaisilla markkinoilla aiemminkin, olin tuuperruksissa vihannesten, yrttien, hedelmien ja juuresten kirjosta. Valikoima oli valtava!

Hämmästyttävintä oli seurata tuorepuristetun kookoskerman taivalta pähkinästä samettiseksi kermaksi (kuva alla): ensin krouvisti kuorituista kookospähkinöistä tehtiin kookoshiutaleen näköistä, kosteaa silppua. Sitten silppu laitettiin prässiin/linkoon, joka puristi kerman talteen ja puhalsi kuivan kookoskuidun toiseen astiaan. Maku oli jotain mieletöntä. Ihan käsittämättömän hyvää.

Yllä mainittujen markkinoiden lisäksi kaupungissa on ainakin Grand Market keskustassa (jotka eivät nimi ei tule suuruudesta vaan lähihotellista), mereneläviä ja kalaa tarjoava Fishmarket Apinavuoren lähellä, Floating market sekä paikallisten suosimat Pae Mai -markkinat. Taatusti jokaiselle jotakin.

Reissu oli paitsi iki-ihana myös herkullinen ja Hua Hinin ravintolatarjonta niin mielenkiintoinen, että palaan siihen aivan lähiaikoina.

8 Comments

 1. Uijui, Vietnam kuulostaa upealta!

  Reissusta tehdään aina ihana 😀

 2. Ihania markkinoita ja varmasti ihana reissu!
  Toivottavasti kevät sujuu täällä suunnitelmien mukaisesti ja toukokuussa päästään koluamaan Vietnamia. Kaipaan niin aurinkoon.

 3. Luulen, että se olikin parempaa 😀 Tai ainakin se oli älyhyvää! Sirkat vaan on kokeilematta ja olin päättänyt, että tällä reissulla niitä maistan (pääsinpäs pälkähästä, phiuh).

 4. Kuulostaa mahtavalta! Olen mielestäni ihan kokeilunhaluinen, mutta kyllä se hummeri kuulostaa paremmalta kuin sirkat.. 🙂

 5. Reissuilla torit on usein meillä ykköskohteita, niin ihania!
  Turvallisia lentoja 😉

 6. Juu, ei yhtään helpottanut poltetta varata lentoja! Mahtava reissu ja mielettömiä toreja!

 7. voi minkä matkakuumeen kourissa täällä nyt piehtaroidaankaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.