Ilmakuivattua lihaa ja toive ilmatieteenlaitokselle

Hyvä Pekka Pouta ja muut säätieteilijät. Kun teillä siellä ilmatieteenlaitoksella on varmasti hyvät suhteet ilmojen pitelijään, esitän teille tämmöisen kainon toivomuksen: seuraavan neljän viikon ajan toivoisin Oulun seudulle kylmiä öitä, aurinkoisia päiviä ja sopivasti tuulta. Sama sää sopinee muuallekin Suomeen, jos se helpottaa toimenpiteitä.

Kivat kevättalviset säät ovat muutenkin mukavia, mutta nyt niille olisi kuitenkin erityisesti tarvetta. Laitoimme nimittäin ensimmäistä kertaa omalle pihalle lihaa kuivamaan. Herra Kokki rakensi siskon miehen kanssa lihoille häkin siskosten keskittyessä suolaveden prosenttien laskemiseen. Totta puhuen minulla laskutoimitukseen olisi mennyt pieni iäisyys, mutta siskollani oli taito onneksi hyppysissä. Litra kymmenprosenttista suolaliuosta syntyy kuulema yhdeksästä desistä vettä ja sadasta grammasta merisuolaa. Isosiskoa täytyy uskoa (etenkin kun liuosasioissa hän on ammattinainen). Samalla suhteella teimme litkua vajaan sankollisen, jotta lihoilla on tilaa lillua.

Pohjois-Suomessa kuivataan perinteisesti poronlihaa ja vastikään kuulin poron kielenkin toimivan kuivattuna mainiosti. Me ripustettiin lihahäkkiin naudan kulmapaistista leikattuja paloja. Oulun kauppahallin lihakauppiaan suosituksesta päädyimme edellä mainittuun kymmenprosenttiseen liuokseen. Viisi- ja kolmeprosenttisiakin liemiä tiedän käytettävän.

Lihanpaloja uitettiin väljässä suolavedessä vuorokausi, jonka jälkeen lihat ripustettiin metallikoukkujen avulla ulos aurinkoiseen ja avoimeen paikkaan suojaan sateelta (joita ei kyllä ole tilattu). Hieno lihahäkki suojaa lihoja linnuilta (ja Pultti-koiralta). Kevättuuli ja lämpötilan vaihtelu yöpakkasineen tekee lihasta sopivaa noin neljässä viikossa.

Palataan lihojen ääreen kevään edetessä.

ps. alemman kuvan on ottanut lankomies, kiitos!

11 Comments

  1. Kiitos pohjoisen terveisistä, ne ovat aina aivan erityisen tervetulleita!

    Olen täysin samaa mieltä, että 10% suolaa on liikaa. Nykyisillään teemmekin suolaliuoksen, jonka suolapitoisuus on noin 7% ja se tuntuu olevan meidän suuhun sopiva 🙂 Me rikomme "sääntöjä" myös jättämällä lihan keskeltä punertavaksi – oikea kuivaliha on kuulema läpikypsää.

    Paliskunnat. fi -sivulla olevassa lapin poron kuivalihaa koskevassa tiedotteessa (PDO) sanotaan, että "kun suolaaminen tapahtuu suolaliuoksessa, veden suolapitoisuus on n. 6-7%". Mutta suolan määrä ja suolaustapa tuntuu vaihtelevan paikasta ja lihakuivattajasta toiseen – hyvää yhtä kaikki!

    Tuulisia ja aurinkoisia kelejä täältä puolesta välistä sinne pohjoiseen! Poro on parasta!

  2. Hei. Täällä pohjoisessa käytän lihojen suolaamiseen MAX 3% suolaa 30mm paksuja lihoja. Toi 10% suola on hirveen suolaisen makuista. Pidän suolavedessä noin vuorokauden viileässä. Sitten laitetaan roikkumaan häkkiin tai ihan räystään alle suojaisaan paikkaan, lihat ei saa olla sateen armoilla. Näin onnistuu ja toivotaan tuulisia kelejä 🙂

  3. Mitä ihailtavaa tarkkuutta!
    Kiitos, anonyymi, tarkennuksista.

    Onneksi näissä kotikeittiöhommissa voi vähän soveltaa, muuten humanisti olisi paikassa nimeltä pula.

    9,1 painoprosenttinen suolaliuos tuo kuivalihaan varmasti riittävän suolaisuuden.

  4. "Litra kymmenprosenttista suolaliuosta syntyy kuulema yhdeksästä desistä vettä ja sadasta grammasta merisuolaa."

    Juuri näin. 900 g vettä ja 100 g suolaa. Tuloksena kilo, ei ihan litraa, 10 painoprosenttista suolaliuosta.

    Sen sijaan jos:
    "Liuoksessa käytettiin suhdetta 1000 ml vettä ja 100 g suolaa, jos tarkkoja ollaan..:)"

    1000 g vettä ja 100 g suolaa. Tuli vain 9.1 painoprosentin liuos.
    Jos tarkkoja ollaan…

    Olen itsekkin taas kokeilemassa.

  5. Jasu, minulle tapa on tullut periaatteessa tutuksi miehen Kuusamosta kotoisin olevan äidin myötä. Käytännössä en ole ennen kuivalihaa tehnyt. Lapissa kuivaa lihaa myydään liki jokaisella huoltoasemalla myöhemmin keväällä.

    Johanna, ehkä ensi keväänä Savossakin?

  6. Ne tuolla lähes poronhoitoalueella osaavat varautua pahan päivän varalle :)Ei täällä Savossakaan ihan joka pihapiirissä lihanpalat talon seinustoilla roiku… ainaskaan vielä;) Johanna

  7. Onpa mielenkiintoisen kuuloinen projekti! Enpä taida tuntea ketään, joka olisi kuivattanut lihaa näin.

  8. Ilo oli minun puolellani siskoseni. Ja ilo on erityisen suuri kun lukee noin kuuliaisen pikkukiskon postauksia:)Hyvin opetettu, erittäin hyvin…;)

  9. Kiitos, sisko, korjauksesta. Noinhan me tehtiinkin se lios. Onneksi olit paikalla 🙂

  10. Herra Poudalle tiedoksi Kuopion seudulle kelpaisi samanmoinen sää! Vaikka toistaiseksi ei ole lihaa pihalla roikkumassa… Odottelemma maistiaisia ensin, sitten ensi keväänä voisi vaikka kokeilla.. kuulostaa nääs tosi hyvälle. Lähinnä se lopputulos… ehkä lihanpalat pihalla koukussa saa ainakin tämän alan immeisellä ajatukset laukkaamaan vähemmän herkulliseen suuntaan:) Liuoksessa käytettiin suhdetta 1000 ml vettä ja 100 g suolaa, jos tarkkoja ollaan..:) Erityisesti aurinkoisia päiviä toivoen, Johanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.