| | |

Indonesialainen gado gado -salaatti

Syksyllä on helppo syödä värikkäästi, kun kaikki parhaat vihannekset ovat parhaimmillaan. Koko kirjava kaaliperhe, kurpitsat, juurekset ja moni muu. Kaikissa sateenkaaren väreissä hehkuva indonesialainen gado gado -salaatti on oikea satokauden ilmentymä: kerroksittain kauden kasviksia viimeisteltynä käsittämättömän hyvällä maapähkinävoikastikkeella.

Salaatti on myös erinomainen esimerkki vastikään ilmestyneen Kasvis-ruokakirjan reseptiikasta. Kirjan reseptit ovat toimivia, raikkaita ja helposti kotikeittiössä toteutettavia. Kirja on Hannan soppa -blogista tutun Hanna Hurtan esikoisteos, ja tämä ihmenainen on paitsi luonut kirjaan hurjan määrän upeita kasvisruokareseptejä myös ottanut kirjan kuvat.  

Pääsin selailemaan puolisalaa kirjaa pdf-muodossa jo ennen sen ilmestymistä, ja olin jo silloin aivan mykistynyt. Nyt olen selannut kovakantista opusta sen sata kertaa, ja kääntänyt vähintään joka toisen sivun hiirenkorvalle. Olen aina tykännyt Hannan luovasta reseptiikasta ja siitä, että makumaailma on tasapainoinen ja runsas. Sellaisia ovat kirjankin reseptit. Parisataasivuinen järkäle on loistava johdatus kasvisruokien monipuoliseen maailmaan, jos maailma ei ole vielä tuttu. Toisaalta innovatiiviset reseptit antavat uusia näkökulmia, yhdistelmiä ja ideoita myös pidempään kasvisruokaa kokanneille kotikokeille. Ja toivoisin kyllä, että esimerkiksi lounasruokaloiden reseptiikasta vastaavat ihmisetkin löytäisivät kirjan käsiinsä.

 Kirjan Indonesiasta lähtöisin oleva gado gado on kaalipohjainen salaatti, jossa ruokaisuutta tuovat bataatti ja porkkana. Minä vaihdoin bataatin ja porkkanan myskikurpitsaan, sillä kotimaiset kurpitsat olivat valloittaneet näyttävästi vihannesosaston. Kiinteämaltoinen kurpitsa sopikin salaattiin aivan erinomaisesti. Prikulleen kirjan reseptillä tehtyä salaattia sain syödä kirjan julkkareissa, jotka järjestettiin muutama viikko sitten Hannan perheen kotona, ja myös se versio salaatista oli aivan todella hyvää. Valitsitpa siis salaattiin myskikurpitsan tai bataatin ja porkkanan yhdistelmän, tulee siitä joka tapauksessa loistavaa. Kastikkeen kanssa ei muuten sitten kannata nuukailla, se on sellaista kamaa, jota tekee mieli lusikoida suoraan kulhosta.

Resepti

Indonesialainen gado gado -salaatti

4–6 annosta

1/2 pienestä kaalista (noin 250 g)

1/2 pienestä punakaalista (noin 250 g)

5 lehtikaalin lehteä (tai 8–10 mustakaalin lehteä)

1 suuri tai 2 pienempää myskikurpitsaa (tai 700 g bataattia ja 300 g porkkanaa)

2 rkl öljyä

suolaa

1 punasipuli

1–2 kourallista ituja tai silmusalaattia

1 ruukku korianteria

hieman seesamiöljyä

limetinlohkoja

kastike

2 dl maapähkinävoita (makeuttamaton)

2 rkl soijakastiketta

noin 2 rkl limetinmehua

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

1/2–1 punainen chili hienonnettuna

2 rkl kookossokeria 

3/4 dl kookosmaitoa

3/4 dl vettä 

Suikaloi kaalit. Poista lehtikaalista paksu lehtiruoti ja suikaloi lehdet. Höyrytä kaaleja lävikössä tai höyrykattilassa noin viisi minuuttia, jotta ne hieman pehmenevät. Anna jäähtyä.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuutioi myskikurpitsa (sitä ei tarvitse kuoria) ja hujauta päälle hieman öljyä. Mausta suolalla. Paahda kurpitsakuutioita noin 25 minuuttia eli kunnes ne ovat saaneet selvästi väriä. Kuori ja siivuta ohuelti punasipuli.

Sekoita kaikki maapähkinäkastikkeen ainekset. Sauvasekoittimella homma hoituu näppärästi. Lisää tarvittaessa vettä hieman enemmän, jotta kastikkeen koostumus on sopiva. Säädä suolaisuuden, makeuden ja happamuuden liittoa tarvittaessa.

Levitä kastiketta tarjoiluvadin pohjalle. Kaada kaalisilput kastikkeen päälle ja lado kaikki kasvikset kaalin päälle. Viimeistele korianterilla. Tarjoile limetinlohkojen ja lopun kastikkeen kanssa.

_____