• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Leivonta

Itse tehty mantelimassa

Laskiaisen aikaan käydään aina sama kädenvääntö: hillolla vai mantelimassalla. Molemmilla vaihtoehdoilla on oma, vankka kannattajakuntansa, eikä toiselle puolelle aitaa juuri kurkita.

Me olemme hillotyyppejä. Pitkin sormia valuva hillovana ja nenänpäähän asettuva kermavaahtotäppä ovat osa laskiaispullanautintoa. Nyt päätin antaa mantelimassalle mahdollisuuden – ei yhdeksän miljoonaa ruotsalaista voi niin väärässä olla – ja sekoitin mantelimassan itse.

Perinteisesti mantelimassaan laitetaan saman verran mantelia ja sokeria (1:1) ja massa notkistetaan tilkalla nestettä. Minä vähensin hieman mantelimassan makeutta ja osaan massasta sekoitin myös rouhittua mantelia tuomaan tasaiseen massaan vähän elämää. Pullia täytettäessä aion pehmentää mantelimassaa lorauksella kermaa, jotta täytteestä tulee hieman kosteampaa. Ja ehkä täytän pullat lopulta koko kolmikolla: notkealla mantelimassalla, pienellä määrällä hilloa ja kasalla kermavaahtoa. Enemmän on enemmän.

Resepti

 

Mantelimassa – vähemmän sokeria, enemmän makua

60g mantelijauhoa

40g erikoishienoa sokeria

muutama pyöräytys vaniljamyllystä (tai puolikkaan vaniljatangon siemenet)

n. 2 rkl vettä, maitoa tai kermaa

lisäksi halutessasi

2 rkl mantelirouhetta

2-3 rkl kermaa massan notkistamiseen

Sekoita mantelijauho ja sokeri kulhossa. Lisää vanilja ja tilkka kerrallaan nestettä (nesteen määrään vaikuttaa jonkin verran mantelijauhon kosteus). Työstä käsin tasaiseksi massaksi. Lisää massaan halutessasi mantelirouhetta ja notkista lisäämällä kermaa (tai maitoa tai vettä). Muotoile massa pötköksi, pyöräytä kelmun sisään ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään pariksi tunniksi, jotta sokerikiteet ehtivät sulaa mantelijauhon joukkoon.

Jos täytät mantelimassalla laskiaispullia, voit notkistaa massaa kermalla. Sekoittamiseen tarvitset haarukkaa.

_____


14 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Hernekeitto – vähän vaivaa, paljon makua
Next Post: Marinoitua munakoisoa, uunitomaatteja ja kotijuustoa – kylmänä tai kuumana »

Reader Interactions

Comments

  1. Pieta says

    15.2.2015 at 20:32

    Kyllä, paitsi hillopullalla. No, ei ollut pahaa sekään. 😉

    Reply
  2. Jael says

    15.2.2015 at 17:24

    Hannele,ei ole laskiaispullia mutta marsipaania käytetään paljonkin.

    Reply
  3. Hannele says

    15.2.2015 at 07:03

    Kyllä pulla laskiaisessa naisen tiellä pitää 🙂
    Syödäänkö siellä kaukana laskiaispullia tai jotain sen tapaisia?

    Reply
  4. Hannele says

    15.2.2015 at 07:00

    Täyttykö kolo?

    Reply
  5. Hannele says

    15.2.2015 at 07:00

    Meillä pullien väliin laitetaan tänä vuonna Baking Instinct -kirjassa olevaa vadelma-portviinihilloa, joka on aivan törkeen hyvää.

    Kananmunanvalkuainen saattaa tehdä massasta vähän napakampaa, voisin kuvitella, mutta hyvin toimii kyllä ilmankin.

    KIITOS, Veera!
    Kiitos, Veera!

    Reply
  6. Jael says

    14.2.2015 at 15:40

    Mantelimassalla olen aina laskiaispulllat ottanut.En ole pullan ystävä erikoisesti mutta laskiaispullat ovat namia.Ja aina teen itse mantelimassat/marsipaanit

    Reply
  7. Pieta says

    14.2.2015 at 13:18

    Just sanoin miehelle, että jos käypi kaupungissa niin on paree tuoda mantelipullia mulle. Olis just sellainen kolo tuolla mahan pohjalla.

    Reply
  8. Veera says

    14.2.2015 at 12:22

    Ja ihanat kuvat, jälleen kerran!

    Reply
  9. Veera says

    14.2.2015 at 12:21

    Niin ja mä oon aina laittanut yhden kananmunavalkuaisen, mutta huomiseksi kokeilenkin tällä sun ohjeella ilman.

    Reply
  10. Veera says

    14.2.2015 at 12:17

    Juu kyllä se on hilloa ja massaa kumpaankin kunnon pullaan laitettava! Ja nimenomaan vadelmahilloa. 🙂

    Reply
  11. Hannele says

    14.2.2015 at 09:46

    Olen one and only laatuasi!

    Reply
  12. Heidi says

    14.2.2015 at 08:18

    Ah, tuota minä en vielä ole hoksannut: hillo+mantelimassa samaan pullaan! Tykkään molemmista, olen harvinaisuus 🙂

    Reply
  13. Hannele says

    14.2.2015 at 05:49

    Ei olekaan, ainakaan mantelimassasarjassa 🙂
    Tykkään rouheisesta versiosta vielä tasaistakin enemmän.

    Reply
  14. Sari says

    13.2.2015 at 23:05

    Ei ole omatekoisen mantelimassan voittanutta!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.