Jouluvalmistelut nro 1: suolaa sienet

Kokkipottilassa on aloitettu jouluvalmistelut. Tästä se lähtee.

Joulun juhlaruokiin kuuluu aivan ehdottomasti sienisalaatti. Ja sienisalaattia varten valmistelut on aloitettava nyt, kun metsät pullistelevat sieniä ja sato on parhaimmillaan. Suolasieniksi sopivat hyvin sekalaiset metsäsienet – useimmiten käytettyjä lienevät rouskut ja haperot. Tatteja ei kannata suolata, sillä niitä tulee lötköjä ja limaisia.

Pitkään luulin, että suolasienien tekeminen on jotenkin hankalaa tai vaikeaa. Joku vuosi sitten ladoin sieniä purkkiin ensimmäistä kertaa itse ja huomasin, että ei se mitään avaruustiedettä ole (mikä yllätys). Suolan kanssa en ole koskaan kursaillut; paljon suolaa, varma säilyvyys. Suolaamisen sijaan sienet voisi myös umpioida kuten äitini ja siskoni tekevät.

Sienet putsataan, pilkotaan ja ryöpätään. Huolella valutetut sienet ladotaan purkkiin tai sankkoon karkean merisuolan kanssa kerroksittain siten, että suolaa on alimmaisena ja päällimmäisenä. Sienten päälle asetetaan paino, joka pitää sienet suolaliemen pinnan alla. Jos sienet eivät ole upoksissa, iskee homehömelö helposti.