|

Karitsaa ja riisiä padassa

Pääsiäisenä kevätkelit olivat Oulussakin niin lämpimät, että pihalla tuli lämmin paitasillaankin, ja ruoan oli valmistuttava liki itsestään. Tarhuri oli nimittäin takuuvarmasti pihalla. Mikä ilo! Multaa kynsien alla ja multaisa sotamaalaus poskipäillä, housunpolvet mutaiset ja varusteina kottikärryt, harava ja lapio. Tuli aivan mieleen rakennusajat ja tapamme nimetä vielä tuntematon naapurusto autojen mukaan: Oli punaisen pikkuauton nainen, Skoda-tyyppi, kovaa ajava mersumies, se toinen mersu sekä vihreä ja valkoinen Volvo. Meidät kai tunnettiin nimellä ”kulkee kottikärryjen kanssa”, kun kuljetimme kärryillä työkaluja naapuriin turvaan. Mikään ei ole muuttunut kärryjen suhteen, mutta osa naapurustosta on saanut sentään oikeat nimetkin.

Pakastimessa oli luomukaritsan parikyljyksiä, jotka Herra Kokin ideasta pistettiin pataan muhimaan riisin kanssa. Riisi imi itseensä mahtavat maut paitsi lihoista ja luista myös liemenä toimineesta kanaliemestä (pakkasesta sekin, jostain rääppeistä joskus keitetty). Reilu valkosipulimäärä toimi hyvin ja kokonaiset kynnet olivat huumaavan hyviä.

Tämänkaltaisten patojen suolaaminen on aina yhtä haastavaa. Nyt riisissä oli sopiva suola ja mahtavat maut, mutta lihassa ei. Kyljykset eivät selvästikään olleet parhaimmillaan pataruoassa, paljon paremmin luullinen liha toimi edellisellä kerralla. Seuraavalla patakerralla kätken riisin sekaan vaikka karitsan paahtopaistia vähän kuten Lamb Pelaussa.

****

Karitsaa ja riisiä padassa

4 karitsan parikyljystä (tai esimerkiksi 2-3 karitsan paahtopaistia)

3 rkl oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl kuivattuja yrttejä (timjami, rosmariini, basilika)

3 dl riisiä
5 dl liha- kana- tai kasvislientä
2-3 dl vettä
kokonaisia valkosipulinkynsiä (maun mukaan mutta reilusti)
porkkanoita, paprikaa tai ”mitä kaapista löytyy”-kasviksia
kuivattuja chilejä
(suolaa)

Sekoita oliiviöljy, sitruunamehu, yrtit ja kolme murskattua valkosipulinkynttä. Marinoi seoksessa lihoja tunti pari. Jos käytät paahtopaistia, leikkaa se ennen marinointi sopiviksi kuutioiksi. Kuumenna pata ja ota lihoihin pinta marinadiliemessään padassa. Jos sinulla ei ole hellankestävää pataa, voit tehdä ruoan korkeareunaisella paistinpannulla ( minä tein ruoan padassa, koska ajattelin ensin tyrkkääväni sen uuniin – päädyin kuitenkin hellakypsennykseen).

Kun lihat ovat saaneet pinnan, ota ne pois padasta/pannulta mutta jätä marinadin jämät pataan. Lisää raaka riisi ja kuullota hetki. Lisää lihat ja liemi sekä kokonaiset (kuoritut) valkosipulinkynnet, reiluiksi paloiksi pilkotut porkkanat ja muut herkut. Lisää vettä pari-kolme desiä, jotta kaikki aineksi peittyvät nesteeseen.

Kypsennä miedolla lämmöllä noin 50 minuuttia. Tarkkaile välillä, että neste riittää – lisää vettä tarvittaessa. Maista suola ja säädä tarvittaessa.

****