Kasvustokatsaus

Heinäkuun helteen ovat tuoneet keittiötarhaan sekä hurjaa kasvuvauhtia että kurjaa taistelua öttiäisiä vastaan. Kuka p/#!?<e uskaltaa tulla syömään kasvustoja ilman lupaa!

Herukkapensaita riivaa kirvat, mutta onneksi se ei marjasatoa heilauta. Sama vihreä olio vaivaa osaa härkäpapukasvustoja, sen sato saattaa kärsiä enemmänkin. Kesäkurpitsassa ja yhdessä salviassa on joku toistaiseksi tuntematon riivattu, joka nakertaa lehtiä pitsiksi lehden tyvestä alkaen. Sekin voi olla joku kirva, mutta kirvannäköisiä ei rikospaikalta ole tavattu. Lisäksi yhteen chiliin on saattanut iskeä vihannespunkki. Voi kääks.

Syötäviin kasveihin en halua, ainakaan näin satokauden aikaan/kynnyksellä, suihkutella mitään myrkkyjä, joten tarhurin keinot ovat olleet varsin rajalliset. Kasvihuoneen kasvustoja olen, edellisvuosien kirva(?)hyökkäyksistä oppineena sumutellut muistaessani merilevä-vesiseoksella. Uskallankohan sanoa ääneen, että toistaiseksi aika hyvällä menestyksellä. Vesisuihkua ovat saaneet niskaansa kaikki keittiötarhan asukit, osa taivaalta ja osa letkusta, sillä suihkuttelun ja ilmankosteuden kohottamisen sanotaan ennaltaehkäisevän öttiäisinvaasiota. Nyt laitoin muhimaan myös nokkoskäytteen, jonka pitäisi tehota ainakin kirvoihin. Saa nähdä. Kaaliperhosia ei (vielä) ole lennellyt meidän maille rukolapuskia syömään, pysyköönkin pois. Myöskään kirpat eivät ole tehneet hyökkäystä, onneksi turaajakollegakin taitaa olla niistä selvinnyt.

Onneksi ilonaiheita on enemmän kuin harmia:

Mansikat kypsyvät ja raakileita on valtavasti (räksät älköön vaivautuko).

Munakoiso kukkii!

Salaattipenkit voivat hyvin ja tilliä sekä muita yrttejä riittää talveksikin. Chilitkin kukkivat ja kypsyttävät satoa. Jee! Kuvassa Bhut x Bell Pepper.

Myös omppupuissa on raakileita viime vuotta enemmän (paitsi Pirjassa, joka mököttää edelleen). Hyvä tästä tulee.

5 Comments

  1. Liikuttavaa, yksi kirsikka. Onkohan mistään muusta sadosta yhtä paljon iloa.

  2. Ystävällemme on tulossa kolme omenaa ja yksi kirsikka, siinä on vielä miettimistä, miten sato jaetaan ja miten sitä juhlistetaan:)

  3. Campasimpukka, neljästä omenasta voi viritellä vaikka mitä! Mieletön sato!

    lm, viidakkoveitsi on tarhurin tärkein työkalu 🙂 Mutta ahtaudesta huolimatta satoa teillä tuntuu tulevan hienosti. Omat kurkut on ihan parhautta.

  4. Niinhän siinä kävi, että kohta itse ei sovi ollenkaan tuonne kasvihuoneeseen. Kurkut on vallanneet yhden nurkan, maukkaita kurkkuja on kyllä saatu palkaksi. Tomaatteja, amppeli- ja terttutomaatteja on aivan liikaa, niissä on raakileita. Ja chilit silmissä kasvaa. Mutta sitten ensi kesänä jo tietää mitä tekee, tai sitten ei, mutta hauskaa kaikesta huolimatta:)
    lm

  5. Meille on tulossa, jos hyvin menee, neljä omenaa! Puu on toista vuotta nyt pihassamme. Vielä on suunnittelematta millainen omenafestivaali niiden ympärille kootaan:))

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.