|

Kesäinen klassikko: muurinpohjaletut

Muurinpohjaletut on monen perheen kesäklassikko, meidänkin. Tärkein kesäresepti on päässyt myös kunniapaikalle: saarimökin keittiön seinällä oli kolmisenkymmentä vuotta siskoni kirjoittama ja piirtämä klassikkoresepti. Nyt se on päässyt hyllylle, jossa on muitakin aarteita. Totta puhuen en tiedä, onko meistä kukaan koskaan tehnyt lettutaikinaa kehystetyn reseptin mukaan. Tai ylipäätään minkään reseptin mukaan. Lettutaikina kuuluu niihin asioihin, jotka tehdään näppituntumalla.

Nyt pyysin äitiäni tekemään taikinan siten, että saisin tarkat mitat reseptiin. Lettutaikinakonkarin antamat mitat sisälsivät kananmunia lukuun ottamatta kuitenkin sanoja suurinpiirtein, arviolta, vajaa, reilu ja ehkä vielä vähän. Ja silti letuista tuli tyrmäävän hyviä, aivan niin kuin joka ikinen kerta ennenkin.

Parhaimmalta muurinpohjaletut maistuvat kesäiltana saaressa, kun päivä on puuhattu tai puljattu ja saunottu. Taikina tehdään saaren suurimpaan kannuun, jotta jokainen saa niitä riittävästi. Klassikkolettulisäkkeen, mansikkahillon ja kermavaahdon, rinnalle on viime vuosina noussut siskon perheen innostamana uusi suosikki: sokeria & sitruunaa. Yhdistelmä on raikas ja makea, erinomainen vaihtoehto makeammalle klassikolle.

Resepti

 

Muurinpohjaletut 

1 l täysmaitoa

1-2 kananmunaa

1 tl suolaa

4-5 dl jauhoja: ohrajauhoja ja vehnäjauhoja (noin 1:1)

(1-2 rkl sokeria)

voita paistamiseen

Tee taikina valmiiksi hyvissä ajoin, sillä hyvin turvonneesta taikinasta on helppo paistaa lettuja. Taikinan on hyvä levätä vähintään tunti, mielummin selvästi pidempään. Sekoita nesteen joukkoon huolellisesti kananmunat sekä suola (ja sokeri). Lisää jauhoja vähitellen samalla voimakkaasti sekoittaen, jotta vältyt paukuilta. Laita taikina viileään turpoamaan.

Kuumenna muurinpohjapannu ja paista ohuita lettuja. Ohuen kerroksen ja pitsisen lopputulosen saat, kun kaadat taikinaa renkaaksi ja annat taikinan valua kohti keskustaa. Levitä taikinaa lastalla. Irroittele lastan avulla lettua reunoista, käännä se alapinnan ruskistuttua ja anna paistua vielä hetki toiselta puolelta. Tarjoa heti.

Huom! Jos taikina tuntuu paistettaessa liian paksulta, voi sitä ohentaa perinteisen maidon lisäksi myös kivennäisvedellä. Jos taikina taas on liian ohutta, lisätään jauhoja. Lautasia ei tarvita lainkaan, kun jokaiselle ruokailijalle repäistään pala talouspaperia.