Keväinen lammassalaatti
Hyvää pääsiäispäivää!
Perinteisesti lammas maustuu meilläkin valkosipulilla ja yrteillä, mutta eipä ollut lainkaan hassumpaa laittaa mausteliemeen myös inkivääriä, soijaa ja sitruunaruohotahnaa. Kun salaattiin laitettavat lihapalat marinoi vasta paistamisen ja paloittelun jälkeen, saa liha todella maukkaan maun ja sama kastike sopii hyvin salaatillekin.
****
Lammassalaatti
erilaisia salaatteja
viinirypäleitä
kurkkua
porkkana
karitsan ulkofilettä (1 kpl per 2 syöjää)
kastike
3-4 rkl (oliivi)öljyä
2 rkl soijaa
1 tl sitruunaruohotahnaa
1-2 valkosipulinkynttä murskana
n. 2 rkl sitruunamehua
1 tl sokeria
tuoretta minttua tai persiljaa
ripaus suolaa
Huuhtele ja kuivaa salaatit, viinirypäleet ja pätkä kurkkua. Kuori porkkana. Ota liha lämpiämään. Revi salaatit, puolita viinirypäleet ja pätki kurkku. Tee kuorimaveitsellä porkkanasta pitkiä suikaleita ikään kuin kuorisit porkkanaa.
Tee kastike sekoittamalla kaikki ainekset kulhossa tai ravistamalla ne sekaisin kannellisessa purkissa.
Paista ulkofileet kuumalla pannulla. Ripottele hieman suolaa fileille. Viipaloi kypsät (tai siis mielummin mediumit) fileet puolen sentin-sentin viipaleiksi ja sekoita kastike lihojen joukkoon, anna vetäytyä hetki. Laita lihapalat ja haluamasi määrä kastiketta salaatin päälle.
****
Kiitos, Kotiharmi!
Jälkimarinointi on erinomainen ratkaisu a. silloin kun on vähän hoppu, b. kun marinadi sopii myös (salaatin)kastikkeeksi, c. kun haluaa syödä marinadin yrtit ja valkosipulin tuoreena, d. kun haluaa paistaa lihan kokonaisena, jotta mehevyys säilyisi, mutta toivoo jokaiseen suupalaan paljon makua.
Kaunis salaatti ja epäilemättä myös vallan maukas! Filepalojen marinointi jälkikäteen on hyvä idea.