Kinkkua, kananmunaa ja tryffeliä

Ihastuin kinkkukupissa paistetuihin muniin ensin Isabellas -lehdessä (1/2012, s. 111). Kinkkukupin täytteeksi oli laitettu munan lisäksi tomaattia ja tuoreita yrttejä. Pian perään Kokkeillaan -keittiössä oli tehty samantyyppisiä paistoksia pinaatti-juustotäytteellä. Täytyi peesata.

Vuorasin reilunkokoisella ilmakuivatun kinkun viipaleella öljyttyjä muffinsipeltikoloja, sipelsin pohjalle reissusta tuotua mustaa tryffeliä ja kumosin kananmunan päällimmäiseksi. Paistoin kuppeja Isabellasin ohjeen mukaan 200-asteisessa uunissa 13 minuuttia (ohje n. 15min), ehkä pari kolme minuuttia liian kauan. Paahtoleivän päällä syötynä kananmuna olisi saanut olla hieman löysä, nyt lopputulos oli leikattattava, keskeltä aavistuksen tummankeltainen. Mutta hyvää suolaisen kinkun ja suolattoman kananmunan yhdistelmä oli. Aavistuksenomainen tryffelin aromi ja paistamisen jälkeen lisätty tuore persilja tekivät aamiaisesta suorastaan juhlavan.

9 Comments

 1. Nelle, Espanjasta minäkin toin tullessani tryffeleitä! Minä vähän nuukailin (turhaan) sienen kanssa, kun en tiennyt miten voimakas maku siitä tulee. Viipaloin pienessä lasipurkissa olleen sienen ja sipelsin ehkä puoli viipaletta per kolo. Seuraavalla kerralla laitan reilusti enemmän.

 2. Oh, vähänkö näitä tehdään ensi kesänä mökillä jonkin brunssin osaksi 🙂 Sisareni toi minulle tuliaisina tryffeleitä Espanjasta ja mietinkin mihin niitä käyttäisi…

 3. Maiskis! Meilläkin nöttöset jäivät kuumiin vuokiinsa vähän liian pitkäksi aikaa, joten keltuainen jäsähti ehkä aavistuksen liian kiinteäksi. Viisautta on ensi kerralla enemmän. Minäkin muuten mietin, että mitenkähän kinkun käy vesihaudekypsennyksessä. Tuleekohan rapsakkuutta?

  Syrnikit…uuh, ne on ihania!

 4. Jonna, munan alle sopii varmaan melkein mikä vain. Kotiharmi oli laittanut pinaattia, Riikka sieniä, me tryffeliä (siis sientä), Isabellasin ohjeessa tomaattia. Lohta en voi käyttää mutta se toimisi varmasti hyvin.

 5. Riikka, nämä munat oli tuoreita ja jääkaappikylmiä. Josko samalla konseptilla tulisi kymmenessä minuutissa täydellisiä?
  Mitähhän kinkulle käy vesihauteessa? Lmämmin mutta lötkö?
  Ja kiitos, kiireen painoin sunnuntain kunniaksi taka-alalle. Huomenna jatkuu.

  Campasimpukka, Minä otin kupposet heti uunista tultua syvänteistä pois. Onneksi!

  Tusla, ja minä haluaisin joku viikonloppu syrnikkejä:)

 6. Näyttääpä todella hyvältä. Täydellisen kypsyyden aikaansaaminen on varmasti todella haastavaa.

  Bongasin vähän samankaltaisen ohjeen joku aika sitten, mutta siinä kupin pohjalle päätyi lohta.

 7. Ja mulla nämä jäi eilen miettimisen asteelle. Sitten tuuppasinkin ylijäämä keltuaiset syrnikeihin. Ei hassumpia nekään. Mutta näitä kyllä tahtoisin joku viikonloppuaamu!

 8. Minäkin tein joulun tienoilla tämäntapaisia, paistoin myös pikkuisen liian kauan, tein pieniin annoskuppeihin. Keraamiset kupit olivat niin kuumia, että kypsyminen jatkui vielä uunista ottamisen jälkeenkin.

 9. Meillä tehdään monesti viikonloppuaamusiin samantyyppisiä aamiaiskuppimunia (joskus sekaan sukeltaa myös sieniä), mutta haastavinta on saada munat täydellisen oikean kypsyisiksi. Kun munien tuoreus ja lämpötila muuttavat olosuhteita. Jossakin ohjeessa munat kypsennettiin vesihauteessa (ei oikein onnistu jos tekee muffinivuokiin, mutta pikkukipoissa onnistuis) mutta en ole vielä kokeillut. Ehkä ensi viikonloppuna.

  Toivottavasti eilinen kiire helpottaa jo!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.