Kivestä kasvaa köynnös

Luonnon ja kasvun voima se jaksaa hämmästyttää. Kotitarhassa ei tähän vuoden aikaan paljoa tapahdu, uutta kautta odotellessa. Mutta lokakuisella Lanzaroten lomalla kummastelimme karussa maassa kasvavia kasveja. Kasvit oli suojattu tuulelta kivikaarin, jotka ovat varmasti tuikitarpeellisia mutta myös kauniita. Kaarien lisäksi istutettu maa oli katettu murskatulla laavakivellä, mikä teki kasvustoista hurmaavan näköisiä: näytti, että kasvit kasvavat kivestä.

Erityisesti enarenadoksi kutsuttua menetelmää käytetään viininviljelyssä. Ja hyvä niin! Paikalliset viinit olivat nimittäin poikkeuksetta vallan mainioita. Maistetut valkoviinit taisivat olla tykkänään Malvasia-rypäleestä valmistettuja. Esimerkiksi El Grifon kuiva valkoviini oli erinomaista rapujen ja (kuulema) kalankin kanssa.

Se vielä sanottakoon, että viinien maistuvuus ei johtunut lomafiiliksestä tai lämmön turruttamasta makuaistista, sillä reissusta raahatut viinit ovat maistuneet hyviltä keskellä pimeintä mahdollista syksyäkin. Suosittelemme!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.