• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Leivonta Yleinen

Kotipizzaa leivinuunista

Liki kahdeksan vuotta sitten tarvoimme Rooman katuja paikallisoppaana toimineen tuttavan vanavedessä. Kuulimme päivässä Rooman historiasta, kulttuurista ja taiteesta enemmän kuin pystyimme ottamaan vastaan. Ihastelimme, piipahdimme kulman taakse paikallisten baariin ja jatkoimme ihastelua. Siinä jossain taidehistoriahuuman välissä alkujaan oululainen, hurmaava maailmankansalainen kertoi miehensä paistavan pitsaa leivinuunissa tulikuumalla arinalla. Vau. Siihen saakka leivinuunikokemukseni olivan liikkuneet linjalla pataruoka, joulukinkku, uunipuuro ja leipä. Siis VAU. Pitsaa. Siis pizzeriapizzaa. 

Kun sitten pari vuotta myöhemmin meillä oli oma leivinuuni, aloimme melkeinpä ensitöiksemme harjoittelemaan pitsanpaistoa. Leivinuunin lämmittäminen oli ensimmäinen harjoiteltava asia, toinen pitsaprojektin haaste oli taikina, joskin sen tajusimme vasta yrittäessämme taiteilla ensimmäistä, sitkotonta taikinaa arinalle.

Jokainen leivinuuni taitaa olla omanlaisensa, mutta meidän uunissa sopiva pitsanpaistolämpö syntyy, kun uunipesän yläosaa asennettu lämpömittari näyttää hiilien vetämisen jälkeen noin kahta ja puoltasataa astetta. Kiviarinan lämpötila on uunin muurarin mukaan silloin lähempänä neljää sataa astetta. Lämpötila tasoittuu varsin nopeasti, joten meillä onkin tapana ajoittaa uuninlämmitys ja pitsanpaisto siten, että ensimmäinen pitsa tyrkätään uuniin aika pian uunin putsauksen jälkeen.

Kuumalla kivellä pitsa paistuu hirmuisen nopeasti, joten uunin äärellä on oltava tarkkana. Paistoaika vaihtelee arinan kuumuudesta riippuen kahdesta neljään minuuttiin. Yllä olevassa kuvassa pitsa laitettiin uuniin ja aivan heti perään napattiin kuva. Ja katso: ohuen pitsapohjan reunat ovat jo ehtineet, muutamassa sekunnissa, nousta pulleiksi. Parin minuutin päästä pitsa olikin jo valmis ja täydellisen rapeapohjainen.

Kuvassa näyttää, että uuni olisi kamalan likainen haamuluola. Arina on kuitenkin puhdas noesta; hiilien vetämisen jälkeen kiviarina kannattaa putsata vedellä kastellulla uuniluutalla. Pieni ja kannattava lisähomma.

Taikinanteossa keskeisintä on saada aikaan kimmoisa taikina. Sähköuunipitsaan riittää kunhan aineksen on sekoitettu tasaiseksi taikinaksi, vaivaamista ei välttämättä tarvita. Kiviarinalla paistettavan toverin taikinaa on sen sijaan työstettävä, käsin tai yleiskoneella, selvästi enemmän. Mutta vakuutan, että vaivaaminen on vaivan väärti. Hyvän sitkon ansiosta pitsapohjan saa kaulittua repeilemättä, taikina on helposti työstettävää ja pitsan saa uuniin ilman peltiä tai leivinpaperia leipälapion tai reunattoman peltilevyn avulla.

Kotipizzeria rules!

****

Leivinuunipitsan pohja (n. 4 kpl)

2 dl vettä

2 tl kuivahiivaa

n. ½ tl suolaa

1-2 rkl oliiviöljyä

n. 5 dl vehnäjauhoja

Sekoita hieman kädenlämpöä lämpimämpään veteen suola, kuivahiiva ja öljy. Lisää vehnäjauhoja vähitellen samalla sekoittaen. Alkuvaiheessa sekoituksen voi hoitaa vispilällä, mutta aika pian kädet ovat kätevimmät työkalut. Lisää jauhoja sen verran, että taikina on pehmeä mutta ei tartu enää käsiin. Kohota taikina vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi (noin 45min.). Laita pöydälle kourallinen jauhoja, kumoa taikina jauhojen päälle ja ala muokkaamaan taikinaa. Käsin työstettäessä sopiva taikina syntyy noin vartissa. Mitä paremmin jaksat vaivata, sitä helpompaa pitsanteko jatkossa on.

Ota taikinasta reilu kourallinen taikinaa, muotoile käsin pyöreksi lettuseksi, laita jauhoitetulle pöydälle ja kaulitse ohueksi (2-4mm) pitsapohjaksi välillä käännellen. Käytä kaulittaessa riittävästi jauhoja. Laita valmis pohja leipälapion tai peltilevyn päälle ja valmista, että pohjan alapinta on “liukas”, jauhoinen – se edesauttaa pitsan saamista rutuitta uuniin.

Levitä pohjan päälle tomaattikastiketta (ohje alla), haluamasi täytteet (laita maltilla täytteitä) ja juustoraaste. “Valuta” pitsa uuniin. Nam.

****

Tomaattikastike

loraus oliiviöljyä

1 pieni sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 prk tasaista tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia

½-1 tl suolaa

1-2 tl sokeria

mustapippurirouhetta

1-2 tl kuivattuja yrttejä (basilika, oregano)

2 tl valkoista balsamicoa (tai sitruunamehua)

Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi pienenpieneksi silpuksi. Kuumenna kattilassa öljyä ja kuullota sipulisilppuja hetkinen. Lisää tomaattimurska, suola ja sokeri. Keittele hiljaisella lämmöllä kastiketta kasaan kymmenisen minuuttia. Sekoitan kastikkeeseen loput mausteet. Maista ja säädä tarvittaessa makeuden ja suolaisuuden tasapainoa.

****


6 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Marinoitu sitrushedelmäsalaatti
Next Post: Mokkapalat uudella reseptillä »

Reader Interactions

Comments

  1. Pizza-Mike says

    8.12.2017 at 13:07

    Leivinuuni on onneksi meilläkin ja herkkua tulee. Joskus kun en ole jaksanut leivinuunia lämmitellä, olen kuumentanut sähköuunin alavastuksella (ja kiertoilmalla) ihan täbölle ja siinä lämmittänyt pellin myös tulikuumaksi. Kuumalle pellille olen siten vetänyt pizzan leivinpaperin avulla ja laittanut setin nopeasti takaisin uuniin. Aikamoista kikkailua mutta lopputulos on ollut ihan käypäinen.

    Reply
  2. Anonyymi says

    2.10.2017 at 09:35

    onpas tullut väänneltyä kolmisen vuotta pitsoja leivinuunissa,todella hyviä päihittää kaikki käymäni oikean pitseerian pitsat,kunhan ei laita liiaksi täytteitä itse käytän kolmea eri jauhoja,rouskis kun hyvää.kesäisin valmistan kaasugrillissä itse valmistamani savikeramiikka pohjalla tulos lähes samanmoinen,eikun herkuttelemaan.

    Reply
  3. Unknown says

    5.12.2016 at 21:09

    Loistavaa pitsaa! Ja hyvä resepti! Leivinuunin käyttö kannattaa. Monia reseptejä tutkiessa olen huomannut, että lämpötilat heittelee kovasti. Eli uuni ja lämmittäjä kohtaisia. Tällä kertaa lämmmitin ison uunin kunnolla. Kaksi minuuttia oli oikea aika pitsalle, mutta enempi olisi ollut liikaa.

    Reply
  4. Hannele says

    20.2.2011 at 13:31

    Virpi: Leivinuunipitsa ON ihan parhautta!

    Aleksi: Kiitos kommentista! Olen samaa mieltä: taikina pitäisi vaivata aina kunnolla.

    Tuo napolipitsalaki on minulle ihan uusi juttu! Täytyy tutustua joskus tarkemmin. Puolentoista minuutin paistoaika ei kyllä heitä kauas, kun arina on tosi kuuma.

    Reply
  5. aleksi says

    20.2.2011 at 11:22

    pakko sen pitsan taikina on vaivata kunnolla vaikka missä uunissa tekis.. yhteen sekotetuista aineista tulee vaan hottöä mautonta pohjaa.

    jossain virallisissa napolipitsan laissa luki että pizzaa paistetaan (muistaakseni)tammella lämmitetyssä uunissa 90 sekunttia

    Reply
  6. Virpi says

    20.2.2011 at 08:40

    Oi miten herkulliselta näyttää! En ookkaan koskaan maistanut leivinuunissa tehtyä pizzaa, mutta useamman kerran oon ihastellut netistä nähdessäni.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.