Kun koti muuttui ravintolaksi

Viime viikonloppuna kotimme muuttui ravintolaksi. Ravintola oli buukattu täyteen kaksi kuukautta ennen kattausta – sellaisiahan ne parhaat paikat ovat.

Juttu juontaa juurensa marraskuiseen iltaan Helsingissä. Kokkasimme tuolloin kokkien olympialaisiin suuntaavan Fazer Culinary Teamin keittiömestareiden luotsaamana upeita kasvisruokia, joista minun ja Suolaa ja hunajaa -blogin Jonnan valmistama paahdettu kukkakaali & porkkanahummus valittiin illan voittajaksi. Ja viikko sitten oli minun aika lunastaa huikea palkinto: Fazerin keittiömestarin valmistama illallinen meillä kotona.

Ruoasta ja tarjoilusta vastasi oululainen keittiömestari Juha Aalto, joka toi tullessaan kaikki illallistarvikkeet sekä valtaosan astioista. Viineistä ja lasten valitsimista cokiksista vastasimme itse. Juha oli esivalmistellut neljän ruokalajin illallista etukäteen yli kymmenen tuntia, ja käytti meillä valmisteluun vielä pari tuntia lisää. Sillä aikaa me istuimme sohvalla ja joimme skumppaa. Ihan perus.

Illalliseen käytetty tuntimäärä näkyi ja maistui. Ennen alkukeittoa tarjotut pienet amusetaloittivat makuiloittelun. Molemmat suupalat olivat huikeita, mutta enemmän voittajaääniä sai hunajaisen makea siemennäkkäri kuttucheddarmoussella ja punasipuligeelillä. Ihan järjettömän hyvää, yllättävää ja tasapainoista.

Alkuruokana ollut kurpitsakeitto pistaasivaahdolla ja -rouheella oli vieraanamme olleen siskoni perheen kahden nuorimmaisen pojan mielestä parasta keittoa ikinä. Miten se sanonta lasten suusta kuulluista jutuista menikään? Pääruoan karitsa suli suuhun ja porkkanapyre oli kuin silkkiä. Lisäkkeenä oli myös hiillostettua juuripersiljaa sekä voissa pyöräytettyjä ruusukaaleja. Lopusta pääruoasta taistelimme seuraavana päivänä vielä lounaalla.

Keittiömestari Aalto kertoi vastaavansa kollegansa kanssa jälkiruoasta Saksassa syksyllä järjestettävissä kisoissa. Ennustan menestystä, sillä tyrni-valkosuklaa ganache, pieni financier-leivos, samettinen jäätelö ja seitsemän muuta komponenttia muodostivat kokonaisuuden, joka oli yksi parhaita koskaan syömistäni jälkiruoista.

Ilta oli ihana monella tapaa. Välillä notkuimme kaikki keittiössä seuraamassa kokkailua, saimme vastauksia tuhanteen ruokaan ja ruoanlaittoon liittyvään kysymykseen. Sitten taas istuimme sohvan mutkaan tai pöydän ääreen odottamaan seuraavaa ruokalajia – omasta toivomuksestamme ruokien välillä oli hetki taukoa. Kaikki ruokalajit oli valmistettu taidokkaasti ja raaka-aineita korostaen, eikä liuta seurueemme allergioita ollut ammattilaiselle mikään ongelma.

Kun illallinen oli nautittu, pakkasi mestari tavaransa ja jätti keittiön puhtaammaksi kuin se oli alunperin. Me istuimme loppuillan hieman hämmentyneenä huokaillen. Olimme nauttineet täydellisen ravintolaillallisen parhaassa seurassa, omassa kodissa, maailman parhaassa paikassa. Istuimme villasukissamme, kävimme läpi kattausta ja valitsimme suosikkejamme. Eikä illan päätteeksi ei tarvinnut sonnustautua toppavaatteisiin ja suunnata kotiin, se tuntui suorastaan ylelliseltä.

Illallisen keittiömestareineen tarjosi Fazer Food Services – suurkiitos.

Similar Posts

8 Comments

  1. Aivan kerrassa ihana ilta! Juomat oli just passelit. Cokista tilattiin ja tätihän ostaa just sitä, mitä mun nuppuset haluaa 😀

  2. Ihana ilta. Hyvät juomatkin, cokiksesta lähtien! Oot ansainnut!

  3. No niin ois! Laita ihmeessä viestiä kun seuraavan kerran olet kulmilla 🙂

  4. "Ihan perus" 😀 oli varmasti upea kokemus!

  5. No ei!
    Olit muuten käynyt Annan kaupalla samana päivänä kuin minä. Olispa ollu hauska nähdä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.