Laskiaispullia hankihillolla

Laskiaissunnuntaita vietettiin täällä Pottilassa mahtavan riemukkaissa ja vauhdikkaissa tunnelmissa. Siskon perheen kanssa vietetyt talvipäivät sisälsi KalPa vs. Kärpät jääkiekko-otteluita aurinkoisilla ulkojäillä, penkkiurheilua sohvanmutkassa ja peukalolätkää X-boxilla. Kyllä, jääkiekko oli viikonlopun nimi.

Luisteluhuumasta todettakoon sen verran, että yksi taituroi vanhasta tottumuksesta kenguruluistimilla, junnut jaksavat ikämiehiä paremmin ja me leidit tunsimme sirklausharjoituksissa itsemme (melkein) kiirakorviksi. Punaisia poskia ja iloisia ilmeitä!

Tietysti viikonloppuna myös syötiin herkkuja. Lauantaina paistettiin pitsaa ja sunnuntaiaamu aloitettiin pullapuuhilla. Kun pullien täyttövaiheessa huomattiin hillon puuttuvan, tehtiin se pikaisesti pakkasessa olleesta mansikkasoseesta ja hillo-marmeladisokerista. Kahden minuutin keittämisen jälkeen heilautin huopikkaat jalkaan, upotin kattilan hankeen ja hämmentelin hillon kylmäksi. Hankihillo syntyi alle kymmenessä minuutissa – nopeaa ja helppoa.

****

Laskiaispullat

5 dl maitoa
2 pussia kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 1/2 – 2 dl sokeria
n. 13 dl vehnäjauhoja
100g voita

Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (42 astetta), lisää suola ja sokeri, sekoita hiiva noin kolmeen desiin vehnäjauhoja ja kaada mukaan. Vispilöi tasaiseksi ja heiluta vispilää reippaasti, jotta saat aikaan hyvän sitkon. Tietysti yleiskoneella koko homma olisi selvästi helpompaa. Lisää jauhot vähitellen ja vaihda vispilä kouraan vispilänpyörittämisen muuttuessa työlääksi. Muokkaa pehmeä voi taikinaan. Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi, liki löysäksi, joten älä seuraa tarkasti annettua vehnäjauhojen määrää vaan tee taikinaa tunnustellen.

Kohota taikina. Kun taikina on noin kaksinkertainen, kumoa se jauhoitetulle pöydälle ja vaivaa sitä hetki samalla tarvittaessa jauhoja lisäten.

Pyörittele pullia, kohota ja voitele. Paista 200-225 asteisessa uunissa kullanruskeiksi.

Täytä jäähtyneet pullat vaikka kermavaahdolla ja mansikkaisella hankihillolla.

****

Kuvassa on linkki kaikkiin jouluresepteihin. Kuvassa on kehottava teksti ja saaristolaisleipä.

2 Comments

  1. 🙂 Onneksi on vielä hanget korkeat nietokset; hillo oli pakko saada pian kylmäksi, alkoi olla sen verran odottava tunnelma.

  2. Mietin mitä ihmettä on hankihillo, mutta näinhän se selvisi. Kätevä homma!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.