Lautasellani on heinäsirkka!

 

Niitä on kaikkialla. Ne ovat vähärasvaisia ja sisältävät proteiinia ja ravintoaineita yhtä paljon tai jopa enemmän kuin possun, naudan tai kalan liha. Ne ovat pieniä ja niillä on paljon jalkoja, joskin toisilla koipia ei ole laisinkaan. Ne ovat ötököitä. Laitetaanko lautaselle?

YK ja FAOovat loppukeväästä julkaisseet raportin ja lanseeraneet menun edistämään ötökkäateriointia. Taustalla on huoli ruoan riittävyydestä ja hyönteisten ajatellaan olevan yksi ase nälkää vastaan ja vastaus tulevaisuuden ruokaturvan takaamiseksi. Kolmannes maailman väestöstä syö säännöllisesti jo nyt öttiäisiä saaden sirkoista, muurahaisista ja kuoriaisista jopa valtaosan proteiinitarpeestaan. Minua ajatus ötökkäateriasta vähän, okei paljonkin, puistattaa, vaikka maistelenkin varsin ennakkoluulottomasti uusia ruoka-aineita. Ja tiedän, että länsimaalaisissa on muutama muukin kaltaiseni.

Vaikka ötökät puistattavat, yritän muistaa ne kaikki ötököiden ansiot ja hyödyt sekä unohtaa ne lopulta minimaaliset tuhot, mitä ne tekevät keittiötarhassa. Hunaja, silkki, mehiläisvaha ja karmiininpunainen – kaikki hyönteisten aikaansaannosta. Myös pölyttäjäjinä hyönteiset ovat korvaamattomia, eikä ilman pölytystä onnistu monenkaan hedelmän kasvu.

Maailmassa arvellaan olevan vähintään pari tuhatta syötävää ötökkälajia, joista satoja tiedetään käytettävän ravintona. YK:n raportin mukaan esimerkiksi pienet heinäsirkat sisältävän yhtä paljon proteiinia kuin vähärasvaisen naudanlihan. Rasvaa sirittäjissä on sen sijaan vain murto-osa vähärasvaiseenkin naudanosaan verrattuna. Ekologisuudessa heinäsirkka voittaa varmasti possun, kanan tai naudan, se on elänyt lähellä luontoa, luonnonmukaisella ravinnolla ja saanut loikkia pitkiä loikkia sydänmensä kyllyydestä – olettaen tietysti, ettei niitä ole tehotuotettu. Että haavi käteen ja larvantoa leikkimään?

Pian uudistuvissa ravitsemussuosituksissa ei taatusti puhuta ötököistä vielä mitään, vaikka elokogisempaan suuntaan suositukset kallistuvatkin. Villi veikkaukseni kuitenkin on, että minun elinaikanani länsimaissa ötököiden syönti on yleistynyt, eikä kuoriaisten tai heinäsirkkojen grillaaminen ole sen kummallisempaa kuin etanoiden tiristäminen nykyään. Ajatelkaapa, millä vauhdilla eksoottiset hedelmät, kuten mango tai papaija, ovat yleistyneet sekä kaupoissa että kaapeissa. Kaksikymmentä vuotta sitten niitä saattoi ehkä ihmetellä maan parhaissa ruokakaupoissa, nyt eksoottiset hedelmät ovat pikkukauppojenkin hyllyllä. Ehkä vuonna 2033 etsimme kaupoista pieniä heinäsirkkoja ja uusimmassa ruokalehdessä kehuttua skorpionia.

Houkuttaako vai puistattaako sinua YK:n visio ötökkäaterioista? Alatko ennemmin kasvissyöjäksi kuin käristämään kuoriaisia? Kokkipottilassa vielä harkitaan asiaa.

ps. Kuvituksena on kesän kasvissatoa Instagram-otoksina; ne houkuttavat kuvaajaa vähän enemmän kuin toukat ja torakat.  Mutta jos sirkka-ateria innostaa, kipitä Helsingin Teurastamon yömarkkinoille (22.-23.8.2013) ja syö sirkkoja ja sammakonreisiä. Tai etsi inspiraatiota alan keittokirjoista kuten Creepy Crawly Cuisine tai Eat a Bug Cookbook. 

Kuvassa on linkki kaikkiin jouluresepteihin. Kuvassa on kehottava teksti ja saaristolaisleipä.

15 Comments

 1. Tartu kieleen! Aika inhottava ajatus. Suolan lisäksi chiliä tai valkosipulia!

 2. Ei kyllä ainakaan vielä ole sellaisia tullut katukeittiöissä esille;D

 3. Jos ei tartu kieleen ja on tarpeeksi suolaa, niin… Heinäsirkkoja voisin kokeilla, mutta myrmecofobia estää lähestymästä muurahaisia. 😛

 4. Onko siellä teillä hyönteiset katukeittiöissä listalla? Toukkia ja muita pieniä elämiä on varmasti kasviksissa ja ainakin vatuissa. Minun huolettomalla vatunputsaustekniikalla saa proteiinit samassa paketissa 🙂

 5. Kiitos kommentistasi, Kirsi! Tuo viiminen virke on kyllä totta! Taitava kokki saa melkein mistä vain aineksista aikaiseksi hyvää.

  Suklaapäällystetyt muurahaiset kuulostaa kyllä hyvin jännältä 🙂

 6. 🙂 Kiitos hassusta muurahaistarinasta!

  Ehkä odottelen sun luotto-ohjetta ja pistän sitten murkut pataan.

 7. Äkkipäätä jos pitäisi valita havunneulasista ja hämähäkeistä, en kauaa arpoisi 😀

  Koirien sirkkaloikat on kyllä hellyyttäviä!

 8. Lapsista varmaan tuntuu samalta, kun "pitää maistaa" jotain pelottavaa, arveluttavaa ja ihmeellistä 🙂 Käsi ei vaan nouse!

  Seuraavaa reissua odotellessa 🙂

 9. Kiitos kommentistasi, Mary!

  Mielenkiintoista! Olisi ihan huippua saada maistaa paikallisten parhaiksi arvioimia ruokia, vaikka sitten heinäsirkkoja 🙂

 10. Minä olisin ihan valmis maistamaan grillattuja heinäsirkkoja..olen varmaan tietämättäni myös syönyt hyönteisiä sillä usein sellaisia on saattanut jäädä luomukasviksiin…..

 11. Joku vuosi takaperin isäni sai veljeltään joululahjaksi kokoelman syötäviä hyönteisiä. Muistaakseni siinä oli öljyssä paistettuja toukkia (ei mitään tietoa minkä toukkia, ne olivat aika pieniä, parin sentin pituisia ja alle puoli senttiä paksuudeltaan), samoin öljyssä paistettuja heinäsirkkoja ja suklaaseen dipattuja muurahaisia. Ensinnäkin mikä ei olisi hyvää friteerattuna tai suklaalla päällystettynä?!

  Toukat ja heinäsirkat olivat todella hyviä, ne toki tuntuivat enemmänkin naposteltavilta kuin oikealta ruualta. Suklaapäällystetyt muurahaiset eivät mielestäni olleet niin hyviä, suklaa ei ollut mieluista ja suutuntuma ei ollut miellyttävä. Minulla on samankaltainen ongelma joidenkin kokonaisena syötävien pienien kalojen kanssa.

  Voisin siis syödä hyönteisiä, minun mielestäni se mittaa vain ruuanlaittajan taitoa, että saa ruuan kuin ruuan maistumaan hyvältä.

 12. Muurahaisia olen vähän aatellut kokeilla. Kun oltiin vielä penskoja, niin naapurin pojalla oli tapana kuoria keppi kaarnasta ja työntää se sitten muurahaispesään. Muurahaiset puolustautuivat ruiskuttamalla muurahaishappoa keppiin. Se oli kuulemma hyvän makuista. Ite en koskaan maistanut, kun aattelin, että en kyllä muurahaisten kusta ala nuolemaan. Mutta se olikin siis sitä happoa.

 13. Anoppivainaa reissuillansa maistoi sirkkoja ja jopa hämähäkkiä (iuuuu!!!!). Meikäläinen kyllä mieluummin puputtaa vaikka havunneulasia. Niin, ja katson vierestä, kun koirat syö heinäsirkkoja – niiden suurta hupia on hyppiä sirkkojen perässä ja lopuksi syödä saalis. Nam…

 14. Urheasti päätin ennen ensimmäistä Kaakkois-Aasian reissua, että matka ei pääty sirkkaa maistamatta. Kun öljyssä käristetty, reilusti chilillä maustettu rapea sirkka sitten olimkädessä, niin käsi ei vain kyennyt nostamaan ateriaa suuhun. Sen verran jäi urheuden pettäminen kaivertamaan, että joku päivä sirkka vielä suuhun asti nousee. Ihan kaikkia ötököitä, mihin on tullut reissuilla törmättyä, en kyllä ehkä silti suuhuni laittaisi kuin äärimmäisessä nälässä.
  – Miisu –

 15. Miesystäväni on syntynyt Kiinassa ja maistellut eläessään vähän sitä sun tätä, ja hänen isänsä suosikkiruokaa ovat kuulemma friteeratut heinäsirkat. Meikäläistä ei puistata, vaikka muuten ötökkäkammoinen olenkin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.