Luomusti Valiolla

Työ on ilomme! Kristiina ja Sasu kuvauspuuhissa.

Pari viikkoa sitten vietin mukavan illan Valiolla yhdessä kahdeksan muun ruokabloggaajan kanssa. Illan teemoihin, luomu ja ruokastailaus, meitä oli luotsaamassa valiolaisten lisäksi ruokatoimittaja ja -stylisti Sanna Kekäläinen, valokuvaaja Kristiina Hemminki sekä luomuravintola Chef & Sommelierin Sasu Laukkonen. Valiojoukkoa.

Sanna ja Petteri ottivat illan hyvin vakavasti.

Ilta koostui kahdesta osasta: teoriasta eli kuuntelusta, kysymyksistä ja keskustelusta sekä käytännöstä eli kokkaamisesta, kuvaamisesta ja syömisestä. Tosin keskustelu rönsyili kyllä keittiössäkin välillä siinä määrin, että yksinkertaistenkin asioiden tekemiseen meni aikaa ikuisuus (nimim. kaksi tuntia tzatsikin ja sämpylöiden tekemiseen ei meinannut riittää).

Sasun kalajuttu. Oli se ainakin näääääin iso.

Brändipäällikkö Mary Petri kertoi meille luomusta sekä yleisellä tasolla että illan isännän näkökulmasta. Sanna Kekäläinen kertoi puolestaan ruokastailauksen trendeistä – mieleen jäivät ainakin keskeneräisyys, aidot asiat ja ruokaporno. Niin mielenkiintoista! 

Valio on tuottanut luomutuotteita liki kahdenkymmenen vuoden ajan, vuodesta 1993 lähtien. Luomutilojen määrä on kasvanut alkuaikojen kahdeksasta yli sataan luomusti maitoa tuottavaan tilaan. Yksi asia on kuitenkin pysynyt ennallaan: luomusta kiinnostuneita on kuluttajista suurin osa, mutta vain 20% ostaa luomutuotteita edes harvakseltaan. Maidon myynnistä luomun osuus on nyt noin kaksi prosenttia kananmunien hipoessa kymmenen prosentin osuutta. Maitotuotteiden ja munien lisäksi suosituimpia luomutuotteita ovat jauheliha, banaanit ja jälkiuunileipä. 

Vatsa sekaisin kilinkolin-Riikka ja kurkkuraastehaaste. Myös punajuuret ja retiisit raastettiin.

Tunnelma oli kevyt ja iloinen. Illan aikana teimme illallisen ja jokainen bloggaajakokkipari vastasi palasesta kokonaisuutta. Valiolaiset auttoivat kokkeja ja huolehtivat tiskeistä (oujee!). Liki kaikista ruoista tehtiin vähintään kaksi versiota: koekeittiön ohjeen mukainen ruoka sekä Sasun avustuksella tuunattu ”hifiversio”. Aterian osaset kuvattiin tosi styleinä osaksi Valion reseptipankkia.

Niin styleä, niin styleä! Asialla Kivistössä-kaksikko.

Erityiskiitos valiolaisille kutsusta, matkoista ja kotiinviemisistä. Vatsa sekaisin kilikinkolin -Riikalle kiitos loistavasta kokkausseurasta. Ja kaikille kiitos kivasta illasta!

Muuten, luomumaitotilalla eläimillä on tilaa ja valoa sekä liikuntaa ja luomuruokaa – melko toimiva yhdistelmä kenelle tahansa meistä.