| |

Merileväsipsit


Merilevähalutusei ole ottanut laantuakseen. Levää on syöty viimeaikoina sushissa ja kimbapissa, wrappina ja sipseinä. Vaan ei kai se haittaa, sillä tummanvihreässä superruoassa on valtavasti hyväätekeviä ainesosia. Merilevää pidetään jopa maailman ravintoainerikkaimpana kasvina, jossa on paljon hivenaineita ja mineraaleja, valkuaisaineita ja kuitua. Jodia merilevä sisältää myös runsaasti, mikä on hyvä huomioida, hyvässä ja pahassa, etenkin jos kilpirauhanen vaatii erityishuomiota.

Merileväsipsit ovat meille tuttuja itään suuntautuneilta lomamatkoilta. Siinä missä länsimaalaiset rouskuttelevat perunasta tehtyjä lastuja, syövät idän ihmiset merilevästä valmistettuja sipsejä. Osa siellä syömistämme merilevälastuista on ollut rasvassa paistettuja, osa ei. Mausteina on ollut suolaa, chiliä tai wasabia, jotkut sipsit ovat olleet myös makeita (buu).

Sipsit syntyvät merilevästä helposti ja nopeasti: levyille mausteita ja hetki uunitusta. Sipsit voi syödä siltään tai ripotella vaikka salaatin tai wokin päälle.

****

Merileväsipsit

4 arkkia merilevää
n. 1/2 dl vettä
n. 1/2 tl wasabitahnaa
suolaa

Lämmitä uuni 120 asteeseen. Sekoita vesi ja wasabi. Wasabin määrää voi säädellä oman maun mukaan. Ohjeessa mainittu määrä antaa pienen makuvivahteen peittämättä merilevän omaa makua.

Sudi seosta merileväarkeille leivinpaperin päällä yhdelle puolelle reilummin tai molemmille puolille maltillisemmin. Leikkaa arkit reiluiksi suupaloiksi (kutistuvat reilusti uunissa) ja rouhi päälle hieman suolaa. Me käytimme yrttisuolaa. Anna nesteen pehmittää merilevä ja laita ne sitten uuniin (120 astetta) kuivumaan noin 12 minuutiksi.

Lisää suolaa tarvittaessa.

****