Mutta mikä on potti?

Kulunut puoli vuotta on tuonut mukanaan monen moista uutta eloa ja iloa. Olen saanut iloita uusista haasteista työelämässä ja vapaa-ajalla. Kokit ja Potit -blogin kirjoittaminen on ollut hauska harrastus ja mukava, uusi muoto riemullisille keittiö- ja pihapuuhastelu harrastuksille.

Olen ilokseni saanut blogista sekä suullista että kirjoitettua palautetta, kannustuksia, kehuja, ihmettelyjäkin. Lämmin kiitos jokaisesta ajatuksesta! Kritiikki on jäänyt vähemmälle, vaikka sekin olisi tervetullutta. Yksi ihmetystä herättänyt asia on ollut blogin nimi: mikä ihme on potit?

Potti on taimikasvatuksessa käytettävä, pienille kasvinaluille sopiva ruukkunen. Kuvassa olevat potit ovat kooltaan noin 4×4 cm. Itsekin potteja voisi väsäillä sanomalehdestä, jos viitseliäisyyttä riittäisi. Myös pestyt jogurtti- ja viilipurkit sopivat tarkoitukseen hyvin, kun niiden pohjaan tekee reiän tai kaksi. Joskus olen käyttänyt pitkä- ja herkkäjuuristen kasvien kasvatuksessa myös vessapaperinhylsyjä. Muoviset potit olen kokenut omaan käyttööni kaikkein sopivimmiksi ja kun ne huuhtaisee lämpimällä vedellä käytön jälkeen, voi samoja potteja käyttää vuodesta toiseen.

Yksi taimikasvatuksessa varsin kätevä kasvualusta on turvenappi, joka on helppokäyttöinen ja sekä siemen- että pistokaskasvatukseen sopiva (kuva ylinnä). Turvepuristenappi turpoaa vedessä muutamassa minuutissa käyttövalmiiksi ja siemenellekin on jo kolonen valmiina. Ainoa turvenapin haittapuoli on kosteuden nopea haihtuminen; muovikipoissa on helpompi pitää yllä itämisen kannalta tärkeää tasaista kosteutta.

Jos haluaa vielä huomennakin muistaa mitä siemeniä upotti mihinkin pottiin, kannattaa potit merkata heti ja huolella. Tänä vuonna saatoin onnistua lajikkeiden merkkaamisessa, mutta monta vuotta suhelsin kasvattaa jotain tietämättä lainkaan mitä. Pari kasvukautta sitten kehitin mielestäni hyvän ja halvan tavan merkitä törpöt. Ennen kuin edes aloitan innoissani mullan tai turpeen kanssa hihhuloinnin, kirjoitan listan kylvettävistä lajikkeista. Jokaiselle lajikkeelle merkitsen myös numeron. Numerot kirjoitan myös pieniin kertakäyttölusikoihin vedenkestävällä tussilla ja vasta sitten avaan turvepussin (jos aloitan pussin avaamisella, en malta kuitenkaan kirjoittaa listaa saati numeroita). Laitan siemenet kosteaan turpeeseen ja tökkään heti oikean lusikan oikeaan pottiin. Ensimmäisenä listalla oli munakoison ja chilin siemenet. Muiden kanssa yritän malttaa vielä tovin.

Tulkoon kasvukaudesta onnekas ja satoisa!