Mutta mikä on potti?

Kulunut puoli vuotta on tuonut mukanaan monen moista uutta eloa ja iloa. Olen saanut iloita uusista haasteista työelämässä ja vapaa-ajalla. Kokit ja Potit -blogin kirjoittaminen on ollut hauska harrastus ja mukava, uusi muoto riemullisille keittiö- ja pihapuuhastelu harrastuksille.

Olen ilokseni saanut blogista sekä suullista että kirjoitettua palautetta, kannustuksia, kehuja, ihmettelyjäkin. Lämmin kiitos jokaisesta ajatuksesta! Kritiikki on jäänyt vähemmälle, vaikka sekin olisi tervetullutta. Yksi ihmetystä herättänyt asia on ollut blogin nimi: mikä ihme on potit?

Potti on taimikasvatuksessa käytettävä, pienille kasvinaluille sopiva ruukkunen. Kuvassa olevat potit ovat kooltaan noin 4×4 cm. Itsekin potteja voisi väsäillä sanomalehdestä, jos viitseliäisyyttä riittäisi. Myös pestyt jogurtti- ja viilipurkit sopivat tarkoitukseen hyvin, kun niiden pohjaan tekee reiän tai kaksi. Joskus olen käyttänyt pitkä- ja herkkäjuuristen kasvien kasvatuksessa myös vessapaperinhylsyjä. Muoviset potit olen kokenut omaan käyttööni kaikkein sopivimmiksi ja kun ne huuhtaisee lämpimällä vedellä käytön jälkeen, voi samoja potteja käyttää vuodesta toiseen.

Yksi taimikasvatuksessa varsin kätevä kasvualusta on turvenappi, joka on helppokäyttöinen ja sekä siemen- että pistokaskasvatukseen sopiva (kuva ylinnä). Turvepuristenappi turpoaa vedessä muutamassa minuutissa käyttövalmiiksi ja siemenellekin on jo kolonen valmiina. Ainoa turvenapin haittapuoli on kosteuden nopea haihtuminen; muovikipoissa on helpompi pitää yllä itämisen kannalta tärkeää tasaista kosteutta.

Jos haluaa vielä huomennakin muistaa mitä siemeniä upotti mihinkin pottiin, kannattaa potit merkata heti ja huolella. Tänä vuonna saatoin onnistua lajikkeiden merkkaamisessa, mutta monta vuotta suhelsin kasvattaa jotain tietämättä lainkaan mitä. Pari kasvukautta sitten kehitin mielestäni hyvän ja halvan tavan merkitä törpöt. Ennen kuin edes aloitan innoissani mullan tai turpeen kanssa hihhuloinnin, kirjoitan listan kylvettävistä lajikkeista. Jokaiselle lajikkeelle merkitsen myös numeron. Numerot kirjoitan myös pieniin kertakäyttölusikoihin vedenkestävällä tussilla ja vasta sitten avaan turvepussin (jos aloitan pussin avaamisella, en malta kuitenkaan kirjoittaa listaa saati numeroita). Laitan siemenet kosteaan turpeeseen ja tökkään heti oikean lusikan oikeaan pottiin. Ensimmäisenä listalla oli munakoison ja chilin siemenet. Muiden kanssa yritän malttaa vielä tovin.

Tulkoon kasvukaudesta onnekas ja satoisa!

7 Comments

 1. Lottopotteja odotellessa 😉
  Keväisin on vähän ruuhkaa taimipottien kanssa, mutta syksyisin lottopotit mahtuis hyvin pöydille. Täytyy soittaa viralliselle valvojalle.

  Tusla, kädet multaan vaan niin kaamos kaatuu helpommin.

 2. Minä olisin kysynyt tuota potti-asiaa sitten kun oltaisiin tavattu. 🙂 Mutta tulipahan jo tässä vaiheessa selväksi.

  (Minulle tulee potti-sanasta mieleen lähinnä Loton tuplajättipotti.)

 3. Ai niin, tuo kirvaton kesähän olikin jo tilattu! 🙂

  Sitä odotellessa voi siis kylvää chiliä ja munakoisoa niin paljon kuin sielu sietää…

  Kyllä se kuume alkaa nousta täälläkin. Ostin juuri tuollaisen puutarhurin muistikirjan Suomalaisen alelaarista.

 4. Tämä on tämän tammikuisen tarhauksen ongelma 🙁 Maaliskuusta alkaen nappeja on melkeinpä kaikissa puutarhatarvikkeita myyvissä paikoissa. Kaakkurinkulman jättirautakauppa on usein eka, joka laittaa tarvikkeet myyntiin. Viime viikolla kyllä sielläkään ei ollu vielä mitään kevättuulia.

  Minulla oli jäänyt puoli pussia nappeja viime vuodelta (vahinko, viisaudesta ei siis voi puhua).

  Jos näen nappeja jossain niin laitan heti viestiä tulemaan!

 5. Hei! Mistä sinä niitä turvenappeja olet hommannut? Kävimme tänään etsimässä tarvikkeitä noille iskän synttärilahjaksi saamille chilin siemenille mutta niissä paikoissa joissa kävimme myytiin vain ei oota/ei ole vielä tulleet. Oletko siis ollut kaukaa viisas ja hankkinut jo syksyllä..

  lh

 6. Minäkin luulin, että potti sanan monikkomuoto olisi ihan tuttu juttu. Ja monelle toki onkin. Samalle asialle saattaa tietysti olla joku toinenkin nimi.

  Munakoiso on minulle uusi kasvatushaaste. Kirvojen kanssahan meillä ei ole huolta, kun me jo aiemmin sovittiin, että ensi kesä on kirvaton kesä 😉
  Innostuin kokeilemaan munakoisoa Ullan esimerkistä.

 7. No pottihan on ihan selvä juttu. 🙂

  Tuo sun lusikkasysteemi on aikasta hyvä. Mulla on ollut hiukan samaa ilmiötä havaittavissa. Mitäs kummaa tässä purkissa kasvaakaan?

  Oletko onnistunut munakoison kanssa aiemmin? Mulla on takana 2 kokeilua, hyvin heikoin tuloksin… Kirvoja ihan riivatusti, kukkivat kyllä mutta siihen se sitten jäikin.

  Onnea puolivuotiaalle blogille myös!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.