| | |

Naanleivät pannulla

Naanleipä on herkullisimmillaan vastapaistettua, sopivan sitkeää ja pinnalta paahtunutta. Uunia ei leipien valmistuksessa tarvita lainkaan, sillä parhaat naanleivät paistuvat kotioloissa kuumalla pannulla.

Kaikkein perinteisimmin naanleivät paistetaan tandoori-uunin reunoilla, mutta kuumalla ja kuivalla pannulla – esimerkiksi valurautapannulla – pääsee riittävän lähelle autentisuutta. Paistamiseen käy myös muurikka tai grilli.

Itse tehdyt naanleivät ovat helppoja tehdä, mutta taikinan kohottamiseen on hyvä varata aikaa. Minä teen naanleivät usein viileään veteen, ja annan taikinan kohota jääkaapissa noin kahdeksan tuntia tai huoneenlämmössä noin puolet vähemmän hieman lämpötilasta riippuen. Jos taikinassa käyttää lämmintä vettä, nopeutuu taikinan kohoaminen huoneenlämmössä.

Naanleipä mielletään liki yksinomaan intialaisen ruoan pariksi, ja sillä nimellä kutsuttuna kai se niille maailmankolkille asettuukin. Mutta sama leipä toimii aivan yhtä hyvin Lähi-idän ruokien kaverina. Se on täydellinen leipä myös trendikkääseen flatbread-ruokaan, jossa ohuen leivän päälle kasataan esimerkiksi jotain tahnaa ja kasviksia tai muita herkkuja.

Resepti

Naanleipä pannulla

noin 8 kpl

taikina
1 1/2 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
3/4 tl suolaa
1 dl turkkilaista jogurttia
noin 4 1/2–5 dl vehnäjauhoja
25 g voita sulatettuna

päälle
noin 25 g sulatettua voita
ripaus suolaa
(sarviapilanlehtiä tai esim. seesaminsiemeniä)

Sekoita vesi, hiiva, suola ja jogurtti kulhossa. Anna tekeytyä viitisen minuuttia. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, lisää myös sulatettu voi. ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa. Taikina saa jäädä hieman tarttuvaksi.

Kohota taikinaa 3–4 tuntia huoneenlämmössä tai kaksinkertainen aika jääkaapissa. Taikina saa kohota kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina noin kahdeksaan osaan halutusta naanleivän koosta riippuen. Taputtele ja venyttele tai kaulitse leivät noin puolen sentin paksuisiksi.

Kuumenna pannu kuumaksi ja paista naanleivät yksi kerrallaan pannulla molemmin puolin (noin kolme minuuttia per puoli).

Voitele valmiit naanleivät voilla ja ripottele päälle hieman suolaa sekä halutessasi esimerkiksi sarviapilanlehtiä tai esimerkiksi seesaminsiemeniä.

_____