| |

Nektariini-jugurttijäätelö

Nektariini-jugurttijäätelön piti olla uuden jäätelökoneemme ensitanssi. Mutta kun en löytänyt sekunnin murto-osassa yhtä osaa, kaadoin jäätelömassan, joka on siis yksinkertaisesti makeutettua jugurtin ja hedelmäpyreen sekoitusta, jäätelöpuikkomuotteihin. Oli nimittäin kiire päästä istuttamaan kaaleja harsohupun alle (älkää kertoko kaalien piilopaikkaa kaalikärpäsille ja muille tuholaisille).

Jugurttijäätelön raikkaus ja makeutta taittava hienoinen happamuus tekevät siitä minulle liki vastustamatonta, kermajäätelö jää makumittelössä selvästi jälkeen. Ja kun jugurttijätskin tekee itse, voi sekä makeutta että makumaailmaa säädellä maun ja sesongin mukaan. Nyt laitoin jäätelöön nektariinia, mutta yhtä hyvin sen voisi tehdä aprikoosista tai persikasta – kaikki kolme ovat juuri nyt kypsyneet eteläisessä Euroopassa ja ovat siten meilläkin sekä edullisia että hyvälaatuisia.

Nektariini-jugurttijäätelön voi tehdä kolmella tapaa. Massan voi siis jäädyttää jäätelökoneella tai jäätelöpuikkomuoteissa. Myös ilman jäätelökonetta tai muotteja pärjää, jos malttia riittää. Silloin jäätelömassaa pakastetaan parisenkymmentä minuuttia, vatkataan koneella rakenne rikki, pakastetaan jälleen ja sitten taas vatkataan. Näin rakenteesta ei tule niin helposti hileistä.

Resepti

Nektariini-jugurttijäätelö
1/2 litraa tai 6 jätskipuikkoa

4 kypsää nektariinia
n. 2 1/2 dl turkkilaista jugurttia
n. 1/2 dl sokeria
tilkka limetti- tai sitruunamehua
(inkivääriä tai mustapippuria)

Poista nektariineista kivet ja lohko hedelmäliha kulhoon tai blenderiin. Surauta tasaiseksi pyreeksi sauvasekoittimella tai blenderillä. Voit halutessasi siivilöidä kuoren hippuset pois. Sekoita nektariinipyreen joukkoon jugurtti ja sokeri ja surruuta kuohkeaksi. Raikasta seos vielä pienellä määrällä limetti- tai sitruunamehua. Mausta inkiväärillä tai mustapippurilla, jos haluat. Maista ja lisää tarvittaessa makeutusta. Sokerin sijasta voit käyttää esimerkiksi agave-siirappia.

Jäädytä massa jäätelökoneella, jäätelöpuikkomuoteissa tai kulhossa pakastimessa. Mikäli teet viimeisimpänä mainitulla tavalla, katso vinkit yltä.

_____