Kaupan basilikapuska jatkokasvatuksessa ikkunalaudalla.
Kerrankin meidän pienperhe on trendikäs. Wohoo! Pari vuotta muodin jäljessä laahaaminen on meille tuikitavallista, mutta yhdessä asiassa olemme olleet monta vuotta etujunassa: viljelypuuhissa. Yrttien, kasvisten ja juuresten pienviljely on nyt sekä Suomessa että maailmalla to-del-la trendikästä. Kerrankin järkevä trendi, sanoisin.
Viljelykassi koekäytössä. Vaikuttaa lupaavalta!
Kaikissa naistenlehdissä (miestenlehdistä en tiedä, en ole lukenut) neuvotaan laihdutusjuttujen rinnalla kasvattamaan syötävää joko omalla tai talonyhtiön pihalla tai parvekkeella, ikkunalaudallakin. Hyvä!
Tavalliset kukkaruukut, rei’itetyt sankot, viljelylaatikot tai -laarit tai viljelysäkit toimivat kasvun paikkoina vallan mainiosti missä tahansa kasvupaikassa. Ylläolevassa kuvassa on on Burgon&Ballinviljelykassi, jonka ostin koekäyttöön nyt keväällä (täältä). Bacsacin säkit vaikuttavat myös mielenkiintoisilta (saatavissa esim. täältä). Viljelyvaihtoehtoja on muitakin: Voit olla vaikka sissiviljelijä ja ottaa salaa käyttöösi kaupungin joutomaata. Voit myös laillisesti vuokrata kunnalta palstan olemattomaan vuosihintaan. Vaihtoehdoista ei ole pulaa!
Muoviruukun uudet vaatteet.
Kokemusta tai taitoa ei tarvita, into riittää. Muutamalla nyrkkisäännöllä pärjää hienosti:
Isompi on parempi! Mitä isompi multatila on, sitä helpommalla pääset. Vanhat hernekeittopurkit ja kengät ovat ihania, mutta tilaa juurille ja mullalle on aivan liian vähän. Ja pian on pulassa sekä kasvit että tarhuri, koska kastelutarve on sitä tiheämpi mitä pienempi viljelyastia on. Altakasteluruukut ovat rumia käteviä, koska vesivarasto riittää usein ainakin muutamaksi päiväksi. Yllä olevassa kuvassa muoviruukku on piilotettu juuttisäkkiin.
Älä hukuta kasveja! Viljelyastian pohjassa on oltava reikiä, katoksen alla riittää reilu kerros salaojitusta ruukun pohjalla (ruukunpalasia, käpyjä, kiviä, sepeliä tai lecasoraa). Liian veden on päästävä pois kasvien juurilta.
Ruoki kasveja! Kasvit tarvitsevat lannoitetta. Kaupan kasvuturve tai -multa on lannoitettua, mutta voima ei riitä kuin alkukesälle, paljon voimaa tarvitsiville kasveille (esim. tomaatti) ei alkuunkaan. Kompostimullan ja vaikkapa kompostoidun hevosen kakan ravinteet liukenevat hitaasti, joten lannoituksen tarve vähenee sitä käytettäessä. Voit myös antaa ravinteita kasteluveden mukana tai ripotella jauhettamullan pinnalle. Lannoitteena voi käyttää myös nokkosvettä tai ruohosilppua.
Kasvit rakastavat aurinkoa! Muutama tunti aurinkoa päivässä riittää, mutta toisaalta liika kuumuus tainnuttaa viljelykset. Jos viljelet lasitetulla parvekkeella tai kasvihuoneessa, tuuleta topakasti.
Mainio tietopankki meille viljelystä kiinnostuneille on Kaupunkiviljely.fi -sivusto. Sivuilla vastataan kysymyksiin miksi, missä, miten ja mitä viljellä. Sivuilta puuttuu ainoastaan kasvuturpeen ja siementen tai taimien teleportti. Ne täytyy hakea kaupasta.
Kesän 2012 ensimmäinen salaattisato kasvihuoneen huomasta.
Mitä ja missä sinä aiot kasvattaa tänä kesänä? Jätä kommenttisi 3.6.2012 mennessä – arpaonninen voittaa lajitelman helposti kasvatettavien herkkujen siemeniä!
Valkosipulit ovat jo vahvassa kasvussa – ruohokatetta lisätään kesän mittaan.
Myös raparperi tykkää ruohokatteesta (sitä odotellessa). Muuta lannoitetta ei tarvita.
Salvia unohtui ruukkuun syksyllä ja selvisi talvesta! Lisään pinnalle kompostimultaa.
Kohta niitä taas saa! Nimittäin viininlehtikääryleitä (ehkä rypäleitäkin, noin kolme).
21 Comments
Olen kasvattanut tomaatit jo hyvän kokoisiksi taimiksi,ulkoilutuskin kasvihuoneessa on alkanut.Lisäksi aion laittaa kasvihuoneeseen ananaskirsikkaa,munakoisoa ja ruukkujen reunalle kuukausimansikkaa ja samettikukkia.Ulos tulee melkoinen määrä kukkia,unohtamatta isoissa laatikoissa kasvavia:porkkanaa,salaattia,kyssäkaalia…sitten vielä kurkut ja kesäkurpitsat..
Tänä keväänä ei ole muuta kuin minttu ja guava kasvamassa. Tosin saa nähdä miten niin eksoottinen kasvi menestyy, kun joudun kuljettelemaan sitä ympäri suomea, enkä muutenkaan ole ihan varma kuinka semmoista pitäisi hoitaa. O.o
Ihanaa että niin moni on innostunut omien yrttien viljelystä nykyään. Minä korjasin jo kilon verran satoa ruohosipulista pakkaseen talven varalle. Salaatit, tillit, lipstikka, persiljat ym perusyrtit on myös hyvässä kasvussa.
Tänä kesänä kasvatan mm.tomaattia,kurkkua,valkosipulia(ovat jo isoja,talvehtivat hyvin),porkkanoita,meloonia,paprikaa,persiljaa,tilliä,mansikoita,kesäkurpitsaa,basilikaa ja viinirypäleitä…en ole saanut vielä satoa ,mutta viininvalmistusastia odottaa kellarissa ja omena-luumu-,ja kirsikkapuut puhkeavat kohta kukkaan.Ihana kesä =)
Seija
Kasvattaminen ja rehujen kasvun seuraaminen on kyllä yksi kesän parhaista asioista. <3 Minulla on joka kesä ollut erinäköisiä kasvatteja (yrttejä, papuja, kukkia, kesäkurpitsaa ja tomaatteja) parvekkeellani ja mikäpä sen parempaa kun napsia todellista lähiruokaa. 😉 Tänä kesänä tuli töiden perässä lähtö toiselle paikkakunnalle ja homma menee vaikeammaksi kun ei ole enää parvekettä käytössä. Taitaa kasvattelut jäädä siis ikkunalaudalla kasvaviin yrtteihin.
Olen koko kesän putkiremonttia paossa asunnossa jossa on pieni piha. Ihanaa! Olen kylvänyt melkein kaikki mahdolliset yrtit ja nyt on kaikki sormet ja varpaat ristissä että ensikertalainen viljelijä onnistuu saamaan edes osasta satoa.
Oma yrttipenkki on kiinnostanut jo pitkään, mutta keskellä Helsinkiä asumisessa se ei oikein toimi. Tänä kesänä ajattelin kokeila ensimmäisen kerran yrttien istuttamista ikkunalaudalle. Osaako kukaan vinkata, mitkä yrtit sietävät parhaiten kuumuutta (asumme aamuauringon puolella)?
Pieni kommentti vielä pääkaupunkiseudun vuokrapalstojen jonoihin: parhaisiin paikkoihin on jonoa, toisiin ei niinkään. Joka vuosi joku lopettaa ja paikkoja tulee avoimeksi. Moni myös huomaa kesken kaiken, että savimaassa viljely on kovaa työtä, ja jättää kesken. Jos siis todella haluaa viljellä, kannattaa olla aktiivinen! Kyllä se paikka jostain löytyy 🙂
Minäkin olin siis trendikäs ennen aikoja 😉 Useamman vuoden viljelin palstalla ja parvekkeella, mutta nyt kun pitäisi olla ajankohtaisesti trendikäs, olenkin torimyyjien "armoilla"… Tasan ei käy onnenlahjat 😉 No, jonakin päivänä taas. Mutta onneksi luonnosta löytyy retkillä kaikkea mielenkiintoista syötävää, kuten villifenkolia ja timjamia, tyydyttää hiukan keittiöviherpeukalon viljelykaipuuta.
En ole mukana arvonnassa, postauksen aihe vaan innosti kommentoimaan!
Minulla on tällä hetkellä vain pieni ruukkuyrttipuutarha parvekkeella – etsimme uutta asuntoa, joten toivottavasti ensi kesänä pääsee laajentamaan viljelyksiä! Nyt parvekkeella kasvaa basilikaa, timjamia, oreganoa ja muutama chilin taimi. Lisäksi taidan napata äidin mansikkapellolta muutamantaimen amppeliin ja muutaman raparperinvarren suoraan pöytään. Haaveissa on istutuslaatikoita ja istutustikas parvekkeelle, sekä ainakin tomaattia, salaattia, ruohosipulia, papuja ja rosmariinia…
Itse olen tänä vuonna hurahtanut ihan täysillä viljelyyn! Ikkunalaudat ovat tupaten täynnä kasveja, onneksi suurin osa pääsee muuton myötä pian parvekkeelle ja osa pääsee palstalle jonka vuokrasin kesäksi. Palstalla on jo perunaa, härkäpapua, pensaspapua, ruusupapua, kurkkuyrttiä, lehtikaalta, orvokkeja, kääpiöauringonkukkaa, kamomillasauniota, tilliä, mangoldia, iisoppia, lipstikkaa, salviaa, persiljaa, kirveliä, pinaattia, lanttua, porkkanaa, punajuurta, salaattia, sitruunamelissaa, vihersipulia, salottisipulia, punasipulia, valkosipulia ja purjoa… Noiden lisäksi sinne tulee vielä ainakin hernettä, avomaankurkkua ja kurpitsoita. Tomaatteja, paprikoita ja chilejä on myös ikkunalaudalla kuten myös yrttejä ja vielä esikasvatuksessa olevia avomaankurkkuja, myskikurpitsoita, jättikurpitsoita ja kesäkurpitsoita. Huh, lähti vähän lapasesta tämä kasviharrastus heti kerralla! 🙂
Raparperi on varmasti ainoa, jonka voi varmuudella sanoa maasta puskevan. Tosin siinäkin luonnonvarainen palokujalla kasvava yksilö peittoaa pihan kasvattamalla kasvatetun.
Viljelymuoti on kyllä varsin terve ja tervetullut ilmiö.
Pinaattia, timjamia, kevätsipulia, ruohosipulia, rosmariinia…. pelkästä ilta-auringosta nauttiva parvekkeemme ei ole kaikista otollisin viljelymaaperä, mutta kaikki vähäkin on aina askel omavaraisempaan talouteen 😉
Aloitin kaupasta ostettujen yrttien jatkoviljelemisen viime kesänä kun minulla oli tarkoitukseen sopiva parveke. Nyt asunto on vaihtunut ja minulla on jopa pieni piha. Aluksi olin ajatellut tehdä pienen kasvimaan, mutta suunnitelmia on hidastuttanut se, ettei taloyhtiömme pihat ole vielä valmiita eikä niihin saisin periaatteessa tehdä oikein mitään… Äiti toi minulle sitten valmiiksi isoihin ruukkuihin kasvatettuja kukkia, mansikantaimia ja ruohosipulia. Ajattelin lykätä siihen ruohosipuliruukkuun vielä muitakin yrttejä kasvamaan. Ehkä saan sen kasvimaan sitten ensi kesänä 🙂
Ihana kirjoitus, ja paljon hyviä neuvoja kaikille aloittaville ja vähän kokeneemmillekin. Minäkin olen miettinyt, että tuntuu hassulta olla "trendikäs", kun on vuosikausia tai jopa-kymmeniä ollut auttamatta vanhanaikainen ja "tylsä"… 😀
Minä viljelen yrtit parvekelaatikoissa (3 pitkää laatikkoa), tomaatit ja chilit ruukuissa pihalla. Orvokeita (=syötäviä kukkia) on yksi parvekelaatikollinen. Pihalla on myös kaksi Kekkilän kasvilaatikkoa, joissa toisessa kasvatan salaatteja ja toisessa lehtikaalia talven varalle.
Sitten minulla on kaupungilta vuokrattuna aarin palsta tiukkaakin tiukempaa savimaata. Sen viljelyssä on kova työ, mutta ainakin viime vuonna sato oli ihan hyvä, sipulien ja juureksien (tai ainakin osan niistä) suhteen olimme omavaraisia puolisen vuotta. Siellä kasvaa salaatteja, tilliä, persiljoita, kukkia, herneitä, papuja, porkkanoita, punajuuria, naurista, retiisia, sipuleita, kesäkurpitsoja, kurkkuja ja lehtikaalia. Voi olla että listasta vielä unohtui jotain.
Mökin kasvimaasta huolehdin yhdessä isäni kanssa, sieltä tulee vähän kaikkea, perunaa, juureksia, sipulia, herneitä ja kukkia niin, että pärjätään kesästä pitkälle syksyyn, sipuleita riittää vähän pidemmälle.
Noista kaupungin vuokrapalstoista, ainakin pääkaupunkiseudulla moniin niihin on vuosien jonot, tai ainakin saa olla todella ajoissa liikkeellä jos sellaisen haluaa.
Terassiviljelmälle päätyy parvekeruukullinen persiljaa, muutama paprikantaimi, ruohosipulin kohtalo on vielä arvoitus…ovat nimittäin vaiheessa rääpäle.
Lisäksi innostuin kokeilemaan chilin kasvatusta.
niin, ja pihan perällä komeilee raparperipuska, ylpeydenaiheeni.
Minunhan ei pitäisi tietenkään tähän sanoa yhtään mitään, kun olen vain kotiviljelijän pikkuapulainen, joka pelkää henki kurkussa, että tappaa kuusetkin pihalta, kun toinen on pari vuorokautta pois… Mutta sanon silti, meilläkin on nyt kaksi viiniä! Punainen ja valkoinen, ostettiin niinkin hienosta paikasta kuin Honkkari:) Niissä oli sentään lehtiä ja selviä elonmerkkejä pari viikkoa sitten ostettaessa. Puutarhakaupoissa viinit olivat aivan vain kuivan näköisiä keppejä, ei näkynyt yhden yhtä silmuakaan… Kävin myöhemmin, lämpimien päivien jälkeen vakoilemassa, olivat nekin elossa, ainakin joku:) Viininlehtiä odottellessa siis!
Ikkunalaudalla kasvaa neljää eri yrttiä ja tomaatin taimia (jotka myöhemmin siirtyy ulos lämpimälle seinustalle). Ulos kasvimaalle tulee ainakin perunaa, porkkanaa, sipulia, lanttua, kesäkurpitsaa, sokeriherneitä, salaattia, pinaattia ja rucolaa.
Täydellinen ajoitus tälle kysymykselle. Olen nimittäin tänään uurastanut kolme kohtuullista istutuslaatikkoa pihalle ja kylvänyt siemenet ja istuttanut taimet. Enää tarvitsee saada ne pysymään hengissä 😉 Aion jatkaa myös jokavuotista parvekeviljelyä, yleensä sato ei ole päätä huimannut, mutta juuri siirsin parvekkeelta talven yli selvinneen rucolan pihalle. Olen hiukan ylpeä itsestäni. Ylpeys saattaa tosin käydä lankeemuksen edelle 😉 Jäi kiinnostamaan, mitä luokittelet helppoihin kasveihin?
Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä
Tietoa evästeistä
Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.
Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.
Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi.
Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.
Olen kasvattanut tomaatit jo hyvän kokoisiksi taimiksi,ulkoilutuskin kasvihuoneessa on alkanut.Lisäksi aion laittaa kasvihuoneeseen ananaskirsikkaa,munakoisoa ja ruukkujen reunalle kuukausimansikkaa ja samettikukkia.Ulos tulee melkoinen määrä kukkia,unohtamatta isoissa laatikoissa kasvavia:porkkanaa,salaattia,kyssäkaalia…sitten vielä kurkut ja kesäkurpitsat..
Ikkunalaudalla basilikaa ja chilejä! 🙂
Tänä keväänä ei ole muuta kuin minttu ja guava kasvamassa. Tosin saa nähdä miten niin eksoottinen kasvi menestyy, kun joudun kuljettelemaan sitä ympäri suomea, enkä muutenkaan ole ihan varma kuinka semmoista pitäisi hoitaa. O.o
Ihanaa että niin moni on innostunut omien yrttien viljelystä nykyään. Minä korjasin jo kilon verran satoa ruohosipulista pakkaseen talven varalle. Salaatit, tillit, lipstikka, persiljat ym perusyrtit on myös hyvässä kasvussa.
Tänä kesänä kasvatan mm.tomaattia,kurkkua,valkosipulia(ovat jo isoja,talvehtivat hyvin),porkkanoita,meloonia,paprikaa,persiljaa,tilliä,mansikoita,kesäkurpitsaa,basilikaa ja viinirypäleitä…en ole saanut vielä satoa ,mutta viininvalmistusastia odottaa kellarissa ja omena-luumu-,ja kirsikkapuut puhkeavat kohta kukkaan.Ihana kesä =)
Seija
Yrttilaatikosta löytyy ainakin rosmariinia ja sitruunamelissaa, ehkä jotain muutakin. Basilika on yksi mahdollisuus..
Kasvattaminen ja rehujen kasvun seuraaminen on kyllä yksi kesän parhaista asioista. <3 Minulla on joka kesä ollut erinäköisiä kasvatteja (yrttejä, papuja, kukkia, kesäkurpitsaa ja tomaatteja) parvekkeellani ja mikäpä sen parempaa kun napsia todellista lähiruokaa. 😉 Tänä kesänä tuli töiden perässä lähtö toiselle paikkakunnalle ja homma menee vaikeammaksi kun ei ole enää parvekettä käytössä. Taitaa kasvattelut jäädä siis ikkunalaudalla kasvaviin yrtteihin.
Olen koko kesän putkiremonttia paossa asunnossa jossa on pieni piha. Ihanaa! Olen kylvänyt melkein kaikki mahdolliset yrtit ja nyt on kaikki sormet ja varpaat ristissä että ensikertalainen viljelijä onnistuu saamaan edes osasta satoa.
Oma yrttipenkki on kiinnostanut jo pitkään, mutta keskellä Helsinkiä asumisessa se ei oikein toimi. Tänä kesänä ajattelin kokeila ensimmäisen kerran yrttien istuttamista ikkunalaudalle. Osaako kukaan vinkata, mitkä yrtit sietävät parhaiten kuumuutta (asumme aamuauringon puolella)?
Pieni kommentti vielä pääkaupunkiseudun vuokrapalstojen jonoihin: parhaisiin paikkoihin on jonoa, toisiin ei niinkään. Joka vuosi joku lopettaa ja paikkoja tulee avoimeksi. Moni myös huomaa kesken kaiken, että savimaassa viljely on kovaa työtä, ja jättää kesken. Jos siis todella haluaa viljellä, kannattaa olla aktiivinen! Kyllä se paikka jostain löytyy 🙂
Minäkin olin siis trendikäs ennen aikoja 😉 Useamman vuoden viljelin palstalla ja parvekkeella, mutta nyt kun pitäisi olla ajankohtaisesti trendikäs, olenkin torimyyjien "armoilla"… Tasan ei käy onnenlahjat 😉 No, jonakin päivänä taas. Mutta onneksi luonnosta löytyy retkillä kaikkea mielenkiintoista syötävää, kuten villifenkolia ja timjamia, tyydyttää hiukan keittiöviherpeukalon viljelykaipuuta.
En ole mukana arvonnassa, postauksen aihe vaan innosti kommentoimaan!
Minulla on tällä hetkellä vain pieni ruukkuyrttipuutarha parvekkeella – etsimme uutta asuntoa, joten toivottavasti ensi kesänä pääsee laajentamaan viljelyksiä! Nyt parvekkeella kasvaa basilikaa, timjamia, oreganoa ja muutama chilin taimi. Lisäksi taidan napata äidin mansikkapellolta muutamantaimen amppeliin ja muutaman raparperinvarren suoraan pöytään. Haaveissa on istutuslaatikoita ja istutustikas parvekkeelle, sekä ainakin tomaattia, salaattia, ruohosipulia, papuja ja rosmariinia…
Itse olen tänä vuonna hurahtanut ihan täysillä viljelyyn! Ikkunalaudat ovat tupaten täynnä kasveja, onneksi suurin osa pääsee muuton myötä pian parvekkeelle ja osa pääsee palstalle jonka vuokrasin kesäksi. Palstalla on jo perunaa, härkäpapua, pensaspapua, ruusupapua, kurkkuyrttiä, lehtikaalta, orvokkeja, kääpiöauringonkukkaa, kamomillasauniota, tilliä, mangoldia, iisoppia, lipstikkaa, salviaa, persiljaa, kirveliä, pinaattia, lanttua, porkkanaa, punajuurta, salaattia, sitruunamelissaa, vihersipulia, salottisipulia, punasipulia, valkosipulia ja purjoa… Noiden lisäksi sinne tulee vielä ainakin hernettä, avomaankurkkua ja kurpitsoita. Tomaatteja, paprikoita ja chilejä on myös ikkunalaudalla kuten myös yrttejä ja vielä esikasvatuksessa olevia avomaankurkkuja, myskikurpitsoita, jättikurpitsoita ja kesäkurpitsoita. Huh, lähti vähän lapasesta tämä kasviharrastus heti kerralla! 🙂
Loistava kirjoitus Hannele!
Raparperi on varmasti ainoa, jonka voi varmuudella sanoa maasta puskevan. Tosin siinäkin luonnonvarainen palokujalla kasvava yksilö peittoaa pihan kasvattamalla kasvatetun.
Viljelymuoti on kyllä varsin terve ja tervetullut ilmiö.
Pinaattia, timjamia, kevätsipulia, ruohosipulia, rosmariinia…. pelkästä ilta-auringosta nauttiva parvekkeemme ei ole kaikista otollisin viljelymaaperä, mutta kaikki vähäkin on aina askel omavaraisempaan talouteen 😉
Pakkohan tähän on osallistua 🙂
Aloitin kaupasta ostettujen yrttien jatkoviljelemisen viime kesänä kun minulla oli tarkoitukseen sopiva parveke. Nyt asunto on vaihtunut ja minulla on jopa pieni piha. Aluksi olin ajatellut tehdä pienen kasvimaan, mutta suunnitelmia on hidastuttanut se, ettei taloyhtiömme pihat ole vielä valmiita eikä niihin saisin periaatteessa tehdä oikein mitään… Äiti toi minulle sitten valmiiksi isoihin ruukkuihin kasvatettuja kukkia, mansikantaimia ja ruohosipulia. Ajattelin lykätä siihen ruohosipuliruukkuun vielä muitakin yrttejä kasvamaan. Ehkä saan sen kasvimaan sitten ensi kesänä 🙂
Ihana kirjoitus, ja paljon hyviä neuvoja kaikille aloittaville ja vähän kokeneemmillekin. Minäkin olen miettinyt, että tuntuu hassulta olla "trendikäs", kun on vuosikausia tai jopa-kymmeniä ollut auttamatta vanhanaikainen ja "tylsä"… 😀
Minä viljelen yrtit parvekelaatikoissa (3 pitkää laatikkoa), tomaatit ja chilit ruukuissa pihalla. Orvokeita (=syötäviä kukkia) on yksi parvekelaatikollinen. Pihalla on myös kaksi Kekkilän kasvilaatikkoa, joissa toisessa kasvatan salaatteja ja toisessa lehtikaalia talven varalle.
Sitten minulla on kaupungilta vuokrattuna aarin palsta tiukkaakin tiukempaa savimaata. Sen viljelyssä on kova työ, mutta ainakin viime vuonna sato oli ihan hyvä, sipulien ja juureksien (tai ainakin osan niistä) suhteen olimme omavaraisia puolisen vuotta. Siellä kasvaa salaatteja, tilliä, persiljoita, kukkia, herneitä, papuja, porkkanoita, punajuuria, naurista, retiisia, sipuleita, kesäkurpitsoja, kurkkuja ja lehtikaalia. Voi olla että listasta vielä unohtui jotain.
Mökin kasvimaasta huolehdin yhdessä isäni kanssa, sieltä tulee vähän kaikkea, perunaa, juureksia, sipulia, herneitä ja kukkia niin, että pärjätään kesästä pitkälle syksyyn, sipuleita riittää vähän pidemmälle.
Noista kaupungin vuokrapalstoista, ainakin pääkaupunkiseudulla moniin niihin on vuosien jonot, tai ainakin saa olla todella ajoissa liikkeellä jos sellaisen haluaa.
Terassiviljelmälle päätyy parvekeruukullinen persiljaa, muutama paprikantaimi, ruohosipulin kohtalo on vielä arvoitus…ovat nimittäin vaiheessa rääpäle.
Lisäksi innostuin kokeilemaan chilin kasvatusta.
niin, ja pihan perällä komeilee raparperipuska, ylpeydenaiheeni.
Minunhan ei pitäisi tietenkään tähän sanoa yhtään mitään, kun olen vain kotiviljelijän pikkuapulainen, joka pelkää henki kurkussa, että tappaa kuusetkin pihalta, kun toinen on pari vuorokautta pois… Mutta sanon silti, meilläkin on nyt kaksi viiniä! Punainen ja valkoinen, ostettiin niinkin hienosta paikasta kuin Honkkari:) Niissä oli sentään lehtiä ja selviä elonmerkkejä pari viikkoa sitten ostettaessa. Puutarhakaupoissa viinit olivat aivan vain kuivan näköisiä keppejä, ei näkynyt yhden yhtä silmuakaan… Kävin myöhemmin, lämpimien päivien jälkeen vakoilemassa, olivat nekin elossa, ainakin joku:) Viininlehtiä odottellessa siis!
Ikkunalaudalla kasvaa neljää eri yrttiä ja tomaatin taimia (jotka myöhemmin siirtyy ulos lämpimälle seinustalle). Ulos kasvimaalle tulee ainakin perunaa, porkkanaa, sipulia, lanttua, kesäkurpitsaa, sokeriherneitä, salaattia, pinaattia ja rucolaa.
Täydellinen ajoitus tälle kysymykselle. Olen nimittäin tänään uurastanut kolme kohtuullista istutuslaatikkoa pihalle ja kylvänyt siemenet ja istuttanut taimet. Enää tarvitsee saada ne pysymään hengissä 😉 Aion jatkaa myös jokavuotista parvekeviljelyä, yleensä sato ei ole päätä huimannut, mutta juuri siirsin parvekkeelta talven yli selvinneen rucolan pihalle. Olen hiukan ylpeä itsestäni. Ylpeys saattaa tosin käydä lankeemuksen edelle 😉 Jäi kiinnostamaan, mitä luokittelet helppoihin kasveihin?