• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Illanistujaiset Salaatit

Oliverin uppomunasalaatti

Jos ainesosaluettelossa lukee salaattiaineiden lisäksi parmankinkku, chiabatta ja parmesanjuusto, on reseptiin tartuttava. Kokkailussa oli myös haastetta, sillä koskaan aiemmin ei meidän keittiössä ole tehty uppomunia. Ensimmäisen kerran Herra Kokki yllätti minut tällä salaatilla lempiohjelmani uuden kauden avautuessa aiemmin syksyllä. Se oli makoisa sunnuntai-ilta(pala). Jamien sanoin: siistin hyvää!

Uppomunien keittämisen vaiva kannattaa nähdä, eikä ensimmäisen kerran sähläystä kannata (kuulema)säikähtää. Toisella kerralla upokkaiden munan malliin saattaminen on jo helpompaa. Reikäkauhan uupuessa haarukka ajaa saman asian, joskin käsiliikeiden täytyy silloin olla sulavia ja nopeahkoja koottaessa valkuaisia keltuaisen ympärille. Ensisijaisen tärkeää on, että upotettavat munat ovat tuoreita. Mitä tuoreempia kananmunat ovat, sitä helpommin ne onnistuvat. Alastoman kokin onnen päivät -kirjan kuvan (s.108) perusteella Oliverin pojalla kanat taitavat tallustaa pihalla.

****

Uppomunasalaatti (neljälle)

1 chiabatta tai ranskanleipä
2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
suolaa ja pippuria
8 viipaletta parmankinkkua tai 12 viipaletta pekonia

1 sitruunan mehu
6-8 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

4 tuoretta kananmunaa
3 kourallista rucolaa
tammenlehväsalaattipuska
pala parmesania (noin 100g)

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Halkaise leipä pitkittäin ja irroittele käsin leivän pehmeä sisus. Levitä leivän sisusmurut leivinpaperille ja huiskauta päälle vähän oliiviöljyä. Mausta leipä kuoritulla ja viipaloidulla tai rouhitulla valkosipulinkynnellä sekä suolalla ja pippurilla. Sekoita. Paahda leivänmuruja uunissa kymmenen minuuttia tai kunnes leipä on rapeaa. Levitä kinkkuviipaleet leipien päälle ja paista vielä 5-8 minuuttia. Lihatkin saavat olla rapeita. Voit musertaa kinkku- ja leipäpaloja hieman pienemmiksi. Se onnistuu hyvin käsin.

Tee seuraavaksi salaatille kastike. Sekoita 6-8 rkl oliiviöljyä, sitruunan mehu sekä ripsaus suolaa ja pippuria. Tarvittaessa sitruunamehun voi korvata esimerkiksi omenaviinietikalla (n. 3 rkl).

Uppomunia varten laita suureen kattilaan vettä kiehumaan. Älä lisää suolaa. Kun vesi kiehuu, riko veteen neljä kananmunaa. Kokoa hyytyvät valkuaiset reikäkauhallla keltuaisten ympärille. Keitä munia neljä minuuttia, jos pidät löysistä munista. Pari kolme minuuttia lisää hyydyttää keltuiasen puolikovaksi. Muista: mitä tuoreemmat munat, sitä helpommin ne pysyvät kasassa.

Revi salaatinlehdet ja sekoita ne leipä-kinkkuseoksen ja kastikkeen kanssa. Jaa seos lautasille, nosta uppomuna keon päälle ja vuole päälle parmesanlastuja tai -raastetta.

****


5 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Thaivaallinen kanakeitto
Next Post: Kuivaan kinkkuun kietoutunut chevre salaattipedillä »

Reader Interactions

Comments

  1. Hannele says

    19.3.2011 at 14:45

    Kiitos kielipoliisille!
    Leivästä tuntuu olevan vaikka kuinka monta kirjoitustapaa – varmaankin tuo Ciabatta on se oikea.

    Reply
  2. Anonyymi says

    19.3.2011 at 13:28

    Ciabatta kirjoitetaan ilman h-kirjainta. ks en.wikipedia.org/wiki/Ciabatta

    ystävällisin terveisin,
    kielipoliisi

    Reply
  3. Hannele says

    6.11.2010 at 14:35

    Jasu: Tuohon suomennokseen vaan oli tartuttava:)

    Uusano: Juurikin noin, paitsi että lettujen kanssa eka aina epäonnistuu vaikka taito olisi kuin hyppysissä. Ja silloinkin kun se onnistuu, sitä ei halua kukaan. Ihme homma. Uppomunat olivat kyllä mukava tuttavuus – rohkeasti vain!

    Reply
  4. Uusano says

    6.11.2010 at 06:35

    Eli kannattaa tehdä sama kuin lettujen kanssa, aloittaa suosiolla toisesta. Eka lettu aina epäonnistuu. En ole uppomunaa koskaan kokeillut tehdä, mutta voisinpa uskaltautua, kun seuraava erä munia rantautuu ruokapiiristä. Niiden tuoreuteen tohdin luottaa.

    Reply
  5. Chez Jasu says

    5.11.2010 at 21:26

    "Siistin hyvää". Voi Jamie ja sun suomennokset. Argh!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.