Parhaat reseptit vuonna 2012

Vuosi 2012 toi tullessaan tunteiden koko kirjon: iloa, yllätyksiä, epävarmuutta, hyvää syvyyttä, riemua, sielua särkevää surua, voimaantumisia ja ilahtumisia. Vuosi on ollut rikas kuin elämä itse.

Iso osa edellä kuvatuista tunteista sopii myös keittiössä tai keittiöpuutarhassa koettuihin hetkiin. Ilon, riemun ja ilahtumisen hetket ovat olleet onneksi pinnalla useimmin, mutta erityisesti keittiötarhaukseen liittyy aina tiettyä epävarmuutta ja yllätyksellisyyttä. Välillä kasvaa, välillä ei. Rikkaruohot sentään kasvavat joka kesä. Kokkipottilan vuosi on ollut kuitenkin hyvin mielenkiintoinen ja erittäin antoisa, maukkaita hetkiä täynnänsä.

Valitsimme yhdessä herra Kokin kanssa vuoden 2012 parhaat reseptit. Valitut jutut ovat niitä, joiden ääreen palaamme arjessa silloin kun uusien makujen luomiseen ei ole aikaa, voimia tai tarmoa, ja silloin kun hyvät, tutut maut voimaannuttavat tai toimivat lohturuokina.

Parhaat reseptit vuonna 2012

Tammikuu
Vuosi alkoi Thaimaan lämmössä ja Kamalan hurmaavat ravintolatpitivät nälän loitolla kuun alkupuolella. Kotikeittiössä kokatuista ruoista ruokaisat sieniletutsekä paahdetut maa-artisokat piparjuurimajoneesilla maistuisivat meille vaikka tänäkin iltana.

Helmikuu
Suklaista chili con carnea on tehty vuoden aikana ehkä enemmän kuin mitään muuta ruokaa. Se on yksinkertaisesti järjettömän hyvää! Kasvisten määrää ja lajeja vaihtelemme kaapin tarjonnan mukaan, joskus purkkitomaatit ja pavut saavat hoitaa kasvispuolen ihan keskenänsä. Suklaata ja kahvia sen sijaan ei sovi jättää laittamatta.

Helmikuisista herkuistasalmiakkidrinkki saa minut edelleen hyvälle tuulelle ja skonssit ja bruschetat nyt vaan ovat tasaisen väliajoin paikkansa ansainneet.

Maaliskuu
Maaliskuussa ripustimme taas piharakennuksen seinustallekevään merkit. Oi kevät, kuinka oletkaan ihana! Varsinaisista resepteistä mainitsemisen ansaitsevat kesäkääryleet huikealla hoisinkastikkeella sekä sangria (koska loska ärsyttää, sangria ei).

Huhtikuu
Oijoi. Tämän vuosikatsauksen tekeminen taisikin olla virhe. Kevätreseptien selaaminen aiheuttaa nimittäin akuuttia kevätkuumetta. Onneksi kasvatuskausi alkaa ihan pian ja aika parantaa kuumeen parissa kolmessa kuukaudessa.

Kuumeesta huolimatta huhtikuun resepteihin: Keväinen lammassalaatti sekä varhaiskaalia ja katkarapuja kookosmaidossa olivat aivan törkeän hyviä ruokia eikä mangovaahto vaadi pääsiäistä, loppiainen passaa vallan mainiosti.

Toukokuu
Toukokuussa tempaisimme yli kolmenkymmenen ruokabloggaajan voimin Hävikistä herkuksi -kampanjalla tärkeän asian puolesta. Facebookissa kampanja elää edelleen – ja toivottavasti kaikkien meidän kodeissa hävikkiruokaa tulee aiempaa vähemmän. Kampanjan myötä päädyin myös Kalevan sivulle sekä printissä että nettikalevassa.Samainen juttu ilmestyi myös Ilkassa ja Keskipohjanmaa-lehdessä.

Lehtijutussakin yhtänä hävikkiruokana ollut paistettu riisi thaithyyliin on yksi Kokit ja Potit -ruokablogin luetuimpia reseptejä ja yksi meidänkin suosikeista. Reseptin miljoonat muunnosmahdollisuudet ovat hävittäjän taivas. Erityisen hyvää toukokuussa oli myös avokadohummus.

Kesäkuu
Kesäkuussa olin reissussa liki yhtä paljon kuin kotonakin, mutta kaikki blogiin päätyneet reseptit ovat aivan erinomaisia. Jäädytetystä banaanista ja mansikoista tehty jätskimäinen kesäherkku sekä mansikan sisäään piilotettu juustokakku herättävät mukavan kesäisiä makumuistoja.

Heinäkuu
Lomalla kiertelimme asuntovaunu auton perässä eteläistä Ruotsia ja piipahdimme myös Saksassa ja Tanskassa. Reissu oli upea! Reissun pääkohteista on kirjoitettu omat juttunsa:

Kotioloissa rokkijätkille kokatut ribsit olivat hullunhyviä. Voisihan niitä muuten tehdä näin talvellakin, vaikka ribsit mielletäänkin kesäruoaksi. Mozzarellakääretorttu taas on helppoudessaan ja herkullisuudessaan erinomainen lisäke salaatti- tai tapaspöytään.

Heinäkuussa sydän sykki myös kesän ensimmäiselle maasta nostetulle valkosipulille. Huoh.

Elokuu
Munakoiso-halloumkääryleet ovat yksi parhaista tekemistämme munakoisoruoista ikinä. Sadonkorjuuhenkinen kesäkurpitsatahna mintulla ja jugurtilla on myös elokuun reseptiparhaimmistoa eikä pannacottapiirastakaan voi olla mainitsematta.

Elokuussa iloittiin myös sadosta sekä Glorian Blog Awards -ehdokkuuksista.

Syyskuu
Syyskuussa Kokkipottila osallistui Happy Joe -reseptikisaan siiderihaudutetulla possulla, joka sittemmin sai kisassa ensimmäisen kunniamaininnan. Pinaatti-fetaletutkin ansaitsisivat kunniaa, niin herkkuja ne olivat.

Lokakuu
Pinaatti-iloittelu jatkui myös lokakuussa, jolloin söimme moneen otteeseen pinaattia ja kanaa intialaisittain. Leivontapuolella onnistumisia tuli suklaaleivonnaisten muodossa. Myös kekrikimbap oli tyrmäävän hyvää.

Marraskuu
Marraskuun mauista on pakko nostaa esille rapea possu karamellikastikkeessa. Paras ruoka, paras mieli. Puolukka-kinuskileivoksista erityisen hyviä tekee sekä rakenteessa että maussa olevat vastaparit: pehmeys ja rapeus sekä makeus ja kirpeys. Samaa rakenteen ja maun liittojen tuomaa erinomaisuutta on myössupermaukkaissa mysliruuduissa.

Joulukuu
Joulukuu oli koko vuoden tunteikkain kuukausi. En muista milloin olisin itkenyt ja toisaalta myös nauranut yhtä paljon. En myöskään muista, milloin olisin leikkinyt ruoalla yhtä paljon – elämän ylämäet ovat vaatineet tomaattitonttujen marsseja, näkkärikuusia,vaahtokarkkilumiukkoja ja piparimökkejä glögikupin reunaan.Mozartin suklaafudge ja tyrnipannacottaolivat joulukuun reseptien ehdotonta eliittiä.

Sellainen oli meidän makuvuosi 2012. Kiitos jokaiselle lukijalle, kävijälle, kommentoijalle ja kannustajalle kuluneesta vuodesta. Tuotte arkeen iloa enemmän kuin uskottekaan!

Iloa, onnea ja maukkaita makuhetkiä vuodelle 2013!