Pieniä vihreitä valintoja – mitä me voimme arjessa tehdä?

Kaupallisessa yhteistyössä Evergreenin kanssa

Millaisia vihreitä valintoja teet arjessa? Pienilläkin valinnoilla on iso vaikutus.

Evergreen viini


Evergreen-viini haastoi minut kaupallisen yhteistyön merkeissä vihreään viikkoon. Kokkipottilan Instagramissa keskustelu arjen pienistä vihreistä valinnoista on käynyt kuumana koko viikon – kiitos kaikille antoisasta keskustelusta!

Mitä viikosta jäi käteen? Mitkä arjen pienet vihreät teot jäävät arkeen? Mikä muutos on omassa arjessa hankalaa? Kokosin hieman yhteen viikon varrella tulleita ajatuksia.


Pieniä vihreitä valintoja – mitä me voimme arjessa tehdä?

Viikon varrella olen tarkkaillut aivan erityisesti ruokavalioni ilmastoystävällisyyttä, ja pohtinut, mitä siinä voisi muuttaa, millaisiin pieniin – tai isoihin – muutoksiin olisin valmis. Ruokavalio olikin asia, johon liittyen sain teiltä eniten viestejä (olette ruokaihmisiä, parasta). Aika moni lukijoistani on vähentänyt merkittävästi lihan syöntiä kuluneen vuoden aikana. Samoin olen tehnyt minä. Vihreän viikon aikana söin lihaa kerran. Lounasravintolan buffe-pöydän lihapullat maistuivat taivaallisen hyvälle. Ehkä olisin valinnut toisin, kuka tietää, jos lämmintä kasvisruokaa ei ollut valittavissa liharuoan rinnalla. Tällä linjalla aion vastaisuudessakin jatkaa: valitsen pääosin kasvisruoan, ja panostan siihen kotiarjessa, mutta syön lihaa silloin tällöin. Joustavuus on minulle aika monessa elämän mutkassa mustavalkoisuutta parempi ratkaisu.

Juuston syönnin vähentämistä Instassa suunnitteli moni. Se onkin asia, jota viikon aikana tarkkailin aivan erityisesti. Ja myönnetään, että juustoton elämä ei aivan kulman takatan taida olla, sillä kahdesta on vaikea luopua: pecorinosta ja fetasta. Jatkossa aionkin tarkkailla juuston määrää. Kourallisen sijaan puoli kourallista pecorinoa pastan päälle? Puolikkaan fetan tilalle salaattiin neljännes fetakuutiosta?

Pieniä vihreitä valintoja – mitä me voimme arjessa tehdä?

Evergreen viini

Viinihyllylläkin voi valita vihreämmin

Evergreen Touch of Nature Monastrell -luomuviini on kepeähkö mutta maultaan laaja viini. Hieman hilloinen ja hieman mustikkainen sopii mainiosti kasvisruokien kaveriksi. Esimerkiksi alla olevassa kuvassa oleva pastasalaatti on loistava pari viinille.

Viini on pakattu PET-muovipulloon, jotka ovat sataprosenttisesti kierrätettäviä, ja myös niiden valmistaminen tuottaa selvästi vähemmän hiilidioksidia kuin lasipullon valmistus. Muovipullo on myös merkittävästi kevyempi kuin lasipullo – kuljetuksen aikana syntynyt hiilijalanjälki on siten puolet pienempi.  Pieniä asioita, pieniä tekoja.

Liikenne onkin ollut yksi vihreän viikon keskustelun aiheista. Samalla se on minulle suurin kipupiste. Ajan omalla autolla paljon. Osa työstäni on palasina maakunnissa, joten oman auton käyttö on tämän työpaletin hoitamisen kannalta välttämätöntä. Hurjimmista maantiekiiturin vuosikilometreistä ajaminen on vähentynyt noin kolmanneksen, mikä on monella tapaa ihan mahtavaa. Että suunta on ainakin oikea. Eikös pidetä mielessä, että pienetkin muutokset lasketaan!

Pieniä vihreitä valintoja – mitä me voimme arjessa tehdä?

Jatketaan keskustelua! Millaisia arjen vihreitä valintoja sinä olet valmis tekemään?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.