Pimp your maksapasteija!

Joulukalenterin 15. luukku

Itse tehty maksapatee on ollut parin kilometrin mittaisella kokeilulistallani vuosia. Haaveilen maksapasteijasta, jossa on runsaasti tuoreita yrttejä – paistetussa pateessa yrttien tuoreuden säilyminen on tosin vähän kyseenalaista.

Kotitekoista pateeta odotellessa iskin kynteni kaupan maksapasteijaan. Se on puolisalainen paheeni, jonka jaan nelikoipisten assistenttiemme kanssa. Tuunasin maksapasteijan reilulla määrällä tuoretta persiljaa, se nostaa tutun maun aivan uudelle tasolle.

Resepti

Yrteillä tuunattu maksapasteija

100g maalaismaksapateeta (Snellman)

n. 3/4 dl tuoretta persiljaa

Silppua tuoretta persiljaa ja sekoita se maalaismaksapateeseen. Done! Helppoa!

Syö ruisleivän, ruisnappien tai hapankorpun kanssa. 

HUOM! Tuunattu maksapasteija on aivan mielettömän hyvää myös osana tanskalaista klassikkoleipää: ruisleipää, maksapasteijaa, suola- tai maustekurkkua (Orkla), pekonia ja punajuurta. Päälle lisää yrttejä. Lautaseksi pala talouspaperia (Lotus) ja sitten sohvanmutkaan syömään.

_____

Reseptit ovat osa Sinivalkoinen jalanjälki – kampanjaa, kampanjaa suomalaisen työn puolesta. Kokit ja Potit -ruokablogi on keväästä saakka muistutellut suomalaisen työn tukemisen tärkeydestä: ostamalla Suomessa suunniteltuja ja/tai tuotettuja elintarvike- ja käyttötavaratuotteita, luomme Suomeen työpaikkoja. Jos kampanja ei ole sinulle vielä tuttu,sinivalkoiset sivut kertovat, mistä on kyse.

Olen tutustunut kahdeksan kuukauden aikana 25:een yritykseen, jotka ovat merkittäviä työllistäjiä Suomessa elintarvike- tai käyttötavara-alalla – samat yritykset ovat olleet kampanjaan liittyvissä jutuissa esillä myös blogissa. Nyt päättymässä oleva matka on ollut mielenkiintoinen ja opettavainen.

Vaikka sinivalkoisia jalanjäljetovat olleet erityisesti kampanjassa vahvasti mukana olleissa K-kaupoissa hyvin esillä, on suomalaisten tuotteiden löytämiseksi joutunut käyttämään ajoittain kohtuuttomastikin aikaa ja vaivaa – joskus olisi ollut helpompi ostaa ensimmäinen käteen osuva tuote ilman alkuperämietintöjä.

Osassa tuotteista on selkeästi esillä merkit, jotka ohjaavat suomalaisen työn jäljille, osassa tuotteista pakkausmerkinnöissä on parantamisen varaa. Eilen voimaan astuneissa elintarvikkeiden uusissa pakkausmerkintävaatimuksissa on monta kuluttajaa palvelevaa uudistusta, jotka osaltaan koskevat myös alkuperämerkintöjä. Uskon, että moni suomalainen on valmis maksamaan hieman enemmän kotimaista työtä tukevasta tuotteesta. Hyvät merkinnät ja merkit suomalaisuudesta auttavat tietoisen valinnan tekemistä merkittävästi.

ps. Kaikki äitini reseptit -blogin Nanna on myös puhunut suomalaisten tuotteiden puolesta. Tämän aamun parhaat naurut sainkin Nannan tontilla: rokkaava maitotyttö ja kuin yhteisestä suusta kaikuneet puheet maksapasteijan tuunaamisesta. Tätä ei oltu sovittu etukäteen. Great minds think alike!

www.blogirinki.fi

Yhteistyössä Suomalaisen Työn liitto