• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit
  • TIlaa uutiskirje

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Pääsiäinen
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Salaatit
  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Aamupala & brunssi
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat

Leivät & sämpylät Leivonta

Rapea ruis-seesamnäkkäri

Taloudessamme asuu pari näkkärihirmua, eikä meillä muita sitten asukaan, jos nelijalkaisia assareita ei otetan laskuun. Rapeaa näkkileipää on kaapissa aina ja sen loppuminen on luonut pakottavan tarpeen kauppaanlähdölle. Vaan eipähän luo enää! Rapea näkkäri syntyy nimittäin ihan pienellä vaivalla kotonakin.

Taikinan käsituntumalla ja siitä juuri sopivan rukiista ja rapeaksi paistuvaa. Osasta taikinasta otin piparimuotilla hauskoja sienileipiä ja osan leikkelin taikinapyörällä pari suupalan kokoiseksi lastuksi. Näkkäri on osoittautunut hitiksi juustopöydässä ja iltapäivän pelastajaksi siltään napsittuna.

****

Rapea ruis-seesamnäkkäri

2 1/2 dl vettä
1/2 tl kuivahiivaa (tai pikkunokare tuorehiivaa)
1 tl suolaa
1/2 dl seesaminsiemeniä (lisäksi halutessasi päälle)
4 dl ruisjauhoja
vajaa 3 dl vehnäjauhoja

Sekoita veteen hiiva ja suola sekä siemenet. Lisää jauhoja vähitellen samalla voimakkaasti vatkaten; emme halua paukkuja. Lisää jauhoja kunnes taikina on melko jämäkkää. Työstä taikinaa käsin noin kymmenisen minuuttia, voit myös valjastaa yleiskoneen käyttöön. Jätä taikina lepäämään huoneenlämpöön vähintään puoleksi tunniksi.

Jaa taikina osiin ja kaulitse runsaassa (ruis)jauhossa mahdollisimman ohueksi. Voit tehdä taikinasta piparimuotilla pikkunäkkäreitä, leikata taikinapyörällä neliöiksi tai jättää ronskimmaksi levyksi. Paista 200-225 uunissa noin 5-8 minuuttia (isot leivät tarvitsevat enemmän aikaa) tai kunnes leivät ovat napakoita ja saaneet hieman väriä. Huomaa, että hieman väriä -vaiheesta palaneeksi kuluu aikaa vain pikkuruinen hetki (nimim. kokemusta on). Leivät saavuttavat lopullisen rapeuden jäätyessään kunnolla, viimeistään seuraavana päivänä näkkäri on rouskuvan rapeaa.

Tarjoile näkkäri simppelisti voin kanssa tai esimerkiksi osana juustopöytää.

****


9 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Taatelia, sinihomejuustoa & ilmakuivattua kinkkua
Next Post: Lihafondue valkoviiniliemellä »

Reader Interactions

Comments

  1. Karo says

    19.12.2013 at 14:39

    Tein näitä tänään, mutta korvasin seesaminsiemenet pellavansiemenrouheella, koska seesaminsiemeniä ei nyt tähän hätään ollut. Tosi hyvää tuli! En tosin tiedä teinkö jotain väärin (vai pitikö näin tapahtua), mutta ensimmäiset kaksi pellillistä neljästä pullahtivat palloiksi, vähän kuten pitaleivät. Osa laskeutui jäähtyessään, osa ei. Seuraavaan kahteen pellilliseen tein jokaiseen muutaman reiän ja onnistumisprosentti oli selkeästi parempi. Mutta omnom, aivan loistavan makuisia ovat, kiitos reseptistä! 🙂

    Reply
  2. Hannele says

    16.12.2013 at 03:26

    Täydellisestä en tiedä, mutta erinomainen tämä oli! Riittävän rukiinen meille!

    Reply
  3. Hannele says

    16.12.2013 at 03:26

    Oijoi, nyt on tahnauutudet olleet vasta kehittelyn alla, mutta kiitos sanoistasi, Ulla! Tahnakirja kuulostaa melkoiselta mössöltä 😀

    Sienimuotti on osa kolmen sienen sarjaa, jonka ostin Tampereen Taito-kaupasta. Ihana kauppa, ihana muotti!

    Reply
  4. Jonna says

    15.12.2013 at 19:31

    Kiva idea laittaa sesaminsiemeniä joukkoon. Olen pitkään etsiskellyt täydellistä näkkärireseptiä. Olisikohan se nyt tässä 😉

    Reply
  5. Ulla says

    15.12.2013 at 11:05

    Kiitos, Hannele, tästä saadaan kätevästi joulun näkkärit (TAHDON tuommoisen sienimuotin! Ihan huippu!). Näkkärin päälle toki tarvitaan tahnoja, ja niitä tulinkin täältä kurkkimaan – Hannelen tahnathan on jo käsite (edelleen sitä kirjaa odottaessa).

    Reply
  6. Hannele says

    12.12.2013 at 21:52

    Kiitos kommentistasi, Äidin unelmia kaiken keskellä!
    Itse tehty näkkäri on kyllä paljon helpompaa kuin kuvittelisi. Mukavaa joulun odotusta!

    Reply
  7. Sporttimamma says

    12.12.2013 at 19:22

    Huippua! Tätä täytyy kokeilla!

    Reply
  8. Hannele says

    12.12.2013 at 07:28

    Totta! Aika täydellistä olisi kauhaista sienisalaattia sieninäkkärillä. t. sienisalaattihirmu

    Reply
  9. Merituuli says

    12.12.2013 at 07:11

    valloittavia nuo sieni-näkkärit! Niihin päällehän menisi oivallisesti joku sienitahna.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

aamupala|brunssi alkuruoat arjentaklaaja arkiruoka BBQ broileri Co-creation foodlover Hävikistä herkuksi joulu Joulukalenteri juhlat juomat jälkiruoat kanaruoat kastikkeet kasvisruoat keitot keittiöpuutarha kikherne leivonta liharuoat lisäkkeet makeat leivonnaiset matkailu merenelävät munakoiso muuta naposteltavaa nopeat ja helpot pasta peruna pikkuruoat ravintolat resepti ruoka salaatit sienet sisältöyhteistyö suklaa suolaiset leivonnaiset säilöntä tahnat/kastikkeet tomaatti yhden astian ruoat

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo lammaspaisti

Helppo tortelliinivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.

SAVE & ACCEPT