|

Rapea ruis-seesamnäkkäri

Taloudessamme asuu pari näkkärihirmua, eikä meillä muita sitten asukaan, jos nelijalkaisia assareita ei otetan laskuun. Rapeaa näkkileipää on kaapissa aina ja sen loppuminen on luonut pakottavan tarpeen kauppaanlähdölle. Vaan eipähän luo enää! Rapea näkkäri syntyy nimittäin ihan pienellä vaivalla kotonakin.

Taikinan käsituntumalla ja siitä juuri sopivan rukiista ja rapeaksi paistuvaa. Osasta taikinasta otin piparimuotilla hauskoja sienileipiä ja osan leikkelin taikinapyörällä pari suupalan kokoiseksi lastuksi. Näkkäri on osoittautunut hitiksi juustopöydässä ja iltapäivän pelastajaksi siltään napsittuna.

****

Rapea ruis-seesamnäkkäri

2 1/2 dl vettä
1/2 tl kuivahiivaa (tai pikkunokare tuorehiivaa)
1 tl suolaa
1/2 dl seesaminsiemeniä (lisäksi halutessasi päälle)
4 dl ruisjauhoja
vajaa 3 dl vehnäjauhoja

Sekoita veteen hiiva ja suola sekä siemenet. Lisää jauhoja vähitellen samalla voimakkaasti vatkaten; emme halua paukkuja. Lisää jauhoja kunnes taikina on melko jämäkkää. Työstä taikinaa käsin noin kymmenisen minuuttia, voit myös valjastaa yleiskoneen käyttöön. Jätä taikina lepäämään huoneenlämpöön vähintään puoleksi tunniksi.

Jaa taikina osiin ja kaulitse runsaassa (ruis)jauhossa mahdollisimman ohueksi. Voit tehdä taikinasta piparimuotilla pikkunäkkäreitä, leikata taikinapyörällä neliöiksi tai jättää ronskimmaksi levyksi. Paista 200-225 uunissa noin 5-8 minuuttia (isot leivät tarvitsevat enemmän aikaa) tai kunnes leivät ovat napakoita ja saaneet hieman väriä. Huomaa, että hieman väriä -vaiheesta palaneeksi kuluu aikaa vain pikkuruinen hetki (nimim. kokemusta on). Leivät saavuttavat lopullisen rapeuden jäätyessään kunnolla, viimeistään seuraavana päivänä näkkäri on rouskuvan rapeaa.

Tarjoile näkkäri simppelisti voin kanssa tai esimerkiksi osana juustopöytää.

****