Ribsejä rokkijätkille!
En ole ihan varma rokkaako meidän kellarissa Rollarit, Bon Jovivai Salaliitto (tai Kellaribändi tai House band – rakkaalla rokkisakilla on monta nimeä) mutta hyvin ne vetää!
Tein rokkareiden kanssa diilin: jos soitatte hyvää musaa, teen ribsejä. Eivät menneet takuuseen soiton laadusta, mutta tiedän mitä olen tilannut. Kukaan ei nimittäin ole kuunnellut bändiä (ontelolaatan läpi) yhtä paljon kuin minä. Nyt ne soittaa Living on a prayeria, kelpaa!
Raahasin siis kotiin muovikassillisen kylkirivejä ja yhden kaalin. Kaalista tein mangoslaw´ta, vaikka ihan kun jotain lisäkettä kukaan olisi koskaan ribseille kaivannut. Ribsejä tein kahdella tavalla. Toisen tavan minulle neuvoi bändin solisti, joka tekee päivätyönsä ruuan parissa ja on meidän pienperheen suosikkikokki numero yksi (tulijaisiksi hän toi tekemiään, ilmiömäisen hyviä kastikkeita – tykkään tuommosista vieraista).
Ribsit haudutettiin lihaliemeen upotettuina ja foliokuoren alla 120-asteessa reilut pari tuntia. Rivit nostettiin grilliin viimeistelyä varten ja siveltiin muutamaan kertaan loistavalla BBQ-kastikkeella, johon tuli kuulema vähän-kaikkee-emmää-vaan-muista. Kiva, se oli loistava vähän kaikkee -kastike. Mutta haudutus+grillipinta on helppo ja takuuvarma tapa tehdä mureita ribsejä kesäkiireiden lomassa aktiivikokkausajan ollessa liki olematon! Hyvä sivelykastike löytyy esimerkiksi Pastanjauhajilta.
Ne toiset ribsit tein Ghetto Gourmetin luottoreseptillä, johon tykästyin helmikuisissa ärmykemuissa. Alunperin resepti on The Barbeque Biblestä. Menetelmä oli selvästi monivaiheisempi ja työläämpi kuin laulaja-kokin ohjeistama ja minua vähän jännitti, kuivuisivatko ribsit uunissa liikaa. Turhaan jännitin, niistä tuli hirmuisen meheviä ja maukkaita! Myös luumukastikkeesta tuli lopulta hyvää, mutta jouduin lisäämään kastikkeeseen selvästi ohjeistettua enemmän makeutta ja ripauksen suolaa, jotta maut olivat tasapainossa.
Suluissa olevat asiat ovat omia muutoksiani.
****
Ribsit filipiiniläisittäin
2-3 riviä possun ribsejä
marinadi
2 dl soijakastiketta
1 appelsiini (korvasin yhdellä lisälimellä ja tilkalla omenamehua)
1 sitruuna
1 (-2) limeä
(1 sitruunaruoho)
1 rkl tuoretta inkivääriä
2 (-4) valkosipulinkynttä
rub-mausteseos
1 rkl paprikajauhetta (laitoin osan tavallista ja osan Espelette-paprikaa)
2 tl Szechuanpippuria
2 tl korianterinsiemeniä
2 tl juustokuminan eli jeeran siemeniä, jos käytät jauhetta noin 1 tl riittää (jätin pois *)
2 tl sinapinsiemeniä
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl kuivattua punaista chiliä
2 tl ruskeaa sokeria
2 tl suolaa
Poista ribseistä luupuolella oleva kalvo. Helpoimmalla pääset kun viillät veitsellä luun päältä kalvon rikki, rapsutat vähän ja revit kalvon irti. Se lähtee kyllä helposti. Pese sitrushedelmät ja raasta niiden värikäs kuori (ei valkoista kuoren osaa), purista hedelmistä mehut. Kuori inkivääri ja hienonna se veitsellä pieneksi, voit myös raastaa inkiväärin (viilaraastin on tähän oiva peli). Kuori ja hienonna myös valkosipulinkynnet. Sekoitan kaikki raasteet, mehut ja soijakastike. Laita ribsit joko vuokaan tai kestävään muovipussiin. Lisää marinadi ja varmista, että marinadia on joka puolella. Laitan marinoitumaan jääkaappiin ja anna marinoitua yön yli (tai aamusta iltaan).
Tee rub-mausteseos mittaamalla kaikki ainekset mortteliin (tai blenderintapaiseen). Hiero (tai aja) seos tasaiseksi.
Nosta ribsit marinadista. Ghettoilijat olivat kuivanneet niitä, minä en nähnyt sitä tarpeelliseksi. Hiero rub-mausteseosta kylkirivien molemmin puolin. Maustetta saa olla runsaasti. Revi reiluja foliopaloja yhtä monta kuin sinulla on ribsrivejä ja laita ribsit omiin foliopaketteihinsa (kuva alla).
Laita paketit pellille ja paista 120-140 asteisessa uunissa parisen tuntia. Kun paketti on tiivis, ribsit eivät kuiva. Voit viimeistellä herkut ottamalla niihin vielä rapean pinnan grillissä. Voit myös avata foliopaketit ja laittaa ribsit hetkeksi kuumaan uuniin tai grillivastuksen alle.
Tarjoa luumu-inkiväärikastikkeen kanssa.
****
Luumu-inkiväärikastike ribseille
5 kypsää luumua
1 rkl tuoretta inkivääriä
1 sitruunaruohon varsi (onni on oman maan sitruunaruoho!!)
1 punainen chili
2 kevätsipulia
1(-2) valkosipulinkynttä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl ketjap manista (tai 2 rkl lisää tavallista soijaa ja hieman sokeria)
2 rkl hunajaa (jouduin laittamaan selvästi enemmän, tee makusi mukaan)
1 rkl riisiviinietikkaa
2 tl sitruunamehua
(suolaa)
Poista luumuista kivet ja lohko luumut. Kuori pala inkivääriä ja valkosipulinkynnet, hienonna. Poista chilistä kanta, siemenkiinnikkeet ja siemenet. Pilko chili. Pilko myös kevätsipulit varsineen sekä sitruunaruohon pehmeä osa. Mittaa kaikki ainekset kattilaan, kiehauta ja anna poreilla hiljalleen noin vartin verran. Aja kastike tasaiseksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Maista ja säädä makuja tarpeen mukaan. Voit tarjota kastikkeen joko lämpimänä, haaleana tai kylmänä.
****
*kumina-asia on selvityksen alla. Onkohan kyseessä juustokumina eli jeera (engl. cumin) vai kumina (engl. caraway tai persian cumin). Tarkennan asian saatuani tiedon alkulähteiltä.
EDIT 23.7.2012 Nyt kumina-asia on selvinnyt. Reseptin alkulähteessä, BBQ-biblessä, lukee cumin seeds, kyseessä on juustokumina eli jeera. Jeeraa on saatavana sekä siemeninä että jauheena. Kiitos Marjalle ja Riksulle selvitysavusta!
ps. nyt ne soittaa booorn to be wildia. Näihin tunnelmiin!
Pitää alkaa olemaan maustehyllyillä tarkempana 🙂
Kotiharmi, metelinlähde on paljastunut, suokaa anteeksi. Ykässä oli kyllä ollu punk-hässäkkäpäivät joskus aiemmin tässä kuussa ja elokuussa perinteiset festarit. Oujee.
Riksu, kiitos tiedosta! Hyvä, että asia selvisi. Cumin on siis juustokumina ja caraway meidän kumina.
Minäkin korjaan reseptiin kuminan juustokuminaksi. Minä oon kyllä löytäny juustokuminan=jeeran siemeniä ihan tavallisesta oululaisesta kaupasta. Ei me, Riksu, missään käpykylässä asuta 😉
Hah mahdollisesti reseptissämme oli tosiaan virhe, juustokuminan siemeniä voi tilata netistä (tilasimme juuri niitä sekä sellerisuolaa) elikkäs pitääpä korjata virhe 🙂 noh selvisipä tämäkin.
Vasta itsellekin on selvinnyt tämä kumina ja jeera juttu, jos kyseessä oli kuitenkin juustokuminan siemeniä niin sitten ovat täällä Oulun korkeudella harvinaisempaa tavaraa.
Alkuperäisessä ribsi reseptissä puhutaan kuminan siemenistä (cumin seeds) elikkäs minusta se silloin on kuminan siemeniä. Internethaku englanniksi tuottaa kuvan, joka vastaa kuminan siemeniä. Vai onko olemassa juustokuminan siemeniä?
Jaa teiltäkö se sitten kuuluikin illalla rokki ja kitaran tilutus, kun pyöräiltiin siellä suunnilla ja epäiltiin muzakin kuuluvan lähipubista :)) ? Ribsin tuoksuja ei tullut, vissiin liian kaukaa kierrettiin ne kulmat. Mutta ribsit ja rokki ovat takuulla olleet lyömätön yhistelmä!
Jonna, näinpä. Luojalle kiitos kaljapulloja ei ole mereksi saakka:)
Mutta ehkä jotain keski-ikäistymisen tapaista on ilmassa, jos bändi on perustettu noin 25 vuotta sitten:) Kastiketulijaiset ovat todella tervetulleita.
jokihaka, näin minäkin olen ymmärtänyt tuon kumina-asian. Minulla ei ole bbq bibleä, mutta pyysin kamua tarkistamaan asian ainesosaluettelosta. Epäilen kyllä kyseessä olevan jeeran, se kun sopisi (minun mielestä) paremmin ribsien makumaailmaan.
Nam! Lisää ribsejä, kyllä kiitos!
Olen antanut itseni ymmärtää että cumin on juurikin se juustokumina ja caraway on meikäläisten kumina…
Huomaa tuon rokkimiesten keski-ikäistymisen, jos tuliaisina tuodaan grillikastikkeita ja treenikämppä ei ui kaljapulloja 😉
Haluaa ribsejä!