|

Salviasuut ja peruna-parsasalaatti

Kaksi ruokablogia saavat kiitosta ja kunniaa tästä mahtavasta ateriasta: Sillä Sipuli -blogin Merituulin ja Jukan peruna-parsasalaatti kuulosti niin vastustamattomalta, että toimeen oli ryhdyttävä hetimiten. Seuraksi mainio salaatti sai salviasuita eli Saltimboccia, joiden herkullisuudesta Tusla kirjoitti Soppakellari -blogissaan. Kiitos resepteistä, olipas maistuvaa.

Vasikan sijaan salvisuihin käytettiin viljapossun ulkofilettä, josta leikatut siipaleet nuijittiin ohuiksi pihveiksi. Salviaa kipitin hakea kasvihuoneen suojista. Siemenestä kasvatettu taimi on voimistunut jo pieneksi puskaksi, joten yrtti on lehtien napsimisesta vain mielissään. Jospa täälläkin kelit olisivat pian sen verran lämpimiä, että yrtit pääsisivät ulos saakka. Serranokinkku toi paitsi makua myös grillissä rapeutuessaan suutuntumaa. Mausteeksi pyöräytettiin grillin ääressä suolaa ja pippuria.

Peruna-parsasalaatti jää myös taatusti köökkimme vakikäyttöön. Paahdetut uudet perunat, rapsakka parsa ja sitruunaa – voi jösses mikä herkku! Sitruunamehun ja öljyn joukkoon ripsautin ohjeesta poiketen hieman sokeria, ehkä vanhasta tottumuksesta, mutta hyvin kastike toimisi ilmankin. Vaikka salaattipenkit ovat harson alla jo hyvässä kasvuvauhdissa, jouduttiin vielä osa vihreydestä kantamaan kaupasta. Rukola ja ruohosipuli saatiin sentään omista kasvustoista. Mutta onhan mahtavaa, että ihan pian alkaa kunnolla salaatin satokausi.

****

Peruna-parsasalaatti

1 – 11/2 kg uusia perunoita
öljyä
suolaa
500g eli puntillinen vihreää parsaa
erilaisia salaatteja (esim. rukolaa, viinisuolaheinää, mitzunaa)
reilusti ruohosipulia
reilusti lehtipersiljaa

1 sitruuna
n. 1/2 dl öljyä
(ripaus sokeria)

(sormi)suolaa

Laita uuni kuumenemaan n. 250 asteeseen. Pese perunat, pilko ne sopiviksi paloiksi ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele päälle suolaa ja lorottele öljyä, sekoita. Paahda perunoita uunissa noin puoli tuntia tai kunnes perunat ovat saaneet väriä. Minä kääntelin perunoita kerran paahdon välissä.

Nappaa parsoista pois puumaiset tyvet ja kuori tarvittaessa. Kiehuta vettä ja keitä parsoja muutama minuutti (3-4min.). Kaada vesi pois ja laita parsojen päälle kylmää vettä. Anna jäähtyä ja valuta huolella. Leikkaa paloiksi.Revi salaatit ronskisti ja silppua ruohosipuli ja persilja. Kun perunat ovat valmiita ja hieman jäähtyneitä, kokoa salaatti sekoittamalla parsat, perunat, yrtit ja salaatit.

Pese sitruuna huolellisesti ja raasta pienellä terällä (esim. viilaraastimella) sitruunan keltainen kuori ohuelti. Purista sitruunasta mehu ja sekoita siihen kuoriraaste. Lisää seokseen öljyä ja sekoita voimakkaasti kastikkeeksi. Maista salaattia ja lisää tarvittaessa suolaa joko suoraan salaattiin tai kastikkeeseen. Sekoita kastike (käsin) salaatin joukkoon.

****

Saltimbocca eli salviasuu possun ulkofileestä

n. 100 g ulkofilettä per ruokailija (tästä tulee kaksi ohutta pihviä per pää)
3-5 salvianlehteä per pihvi
ilmakuivattua kinkkua

suolaa
pippuria

(valkoviiniä)

Leikkaa liha noin senttisiksi siivuiksi ja nuiji siivut hieman ohuemmiksi. Laita lihan päälle muutama tuore salvianlehti ja sitten siivu ilmakuivattua kinkkua. Kuumenna pannu tai grilli. Paista saltimboccat ensin kinkkupuoli alaspäin. Suolaa ja pippuroi lihapuoli ja käännä. Muutama minuutti per puoli riittää mainiosti.

Tee näin jos haluat kastiketta: Lado valmiit salviasuut uunivuokaan ja lorauta vuokaan desin verran valkoviiniä. Laita kuumaan uuniin muutamaksi minuutiksi. Valkoviini kiehahtaa ja saa makua lihojen nesteestä. Voit toki hienostellakin kastikkeen kanssa mutta se ei ole välttämätöntä.

****