Se munii! (munakoisotahna)

Voi pojat! Ei ollut riemulla rajoja, eikä tanssilla tahtia kun kesällä huomasin ensimmäisen munakoisokasvatuksen tuottavan tulosta. Se munii!

Kolmesta taimesta saatu sato oli kaksi munaa. Yksi suivaantui jäätyään taivasalle muiden päästyä kasvihuoneen lämpöön, eikä suostunut tekemään kuin pikkuruisia lehtiä. Lämpö ja säännöllinen kastelu sen sijaan tekivät kaksi ihmettä kasvihuoneessa.

Ensimmäinen munakoiso syötiin viipaloituna ja grillattuna. Toisesta tehtiin tahnaa:

****

Munakoisotahna

1 munakoiso
1 valkosipulinkynsi
2-3 rkl tuoretta oreganoa
suolaa
pippuria
tilkka (hunaja)viinietikkaa
1-2 rkl oliiviöljyä

Paahda munakoisoa kuorineen uunissa (n. 175 astetta) noin tunti. Käännä paahtamisen puolessa välissä. Jäähdytä hetki, jotta voit käsitellä munaa. Halkaise munakoiso pitkittäin. Rapsuta lusikalla sisusta talteen ja heitä kuoret kompostiin. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi. Revi hieman oreganon lehtiä. Sekoita ja muussaa haarukalla, mausta suolalla, pippurilla (maltilla) ja raikasta hunajaviinietikalla. Sekoita öljy tahnan sekaan. Maista ja säädä suolan ja etikan suhdetta omaan suuhun sopivaksi.

Me teimme karkeaa tahnaa. Jos haluat tasaista suutuntumaa, surauta tahna vaikka sauvasekoittimella.

****

Otsikko on varastettu (melkein) Ullalta, mikä täten tunnustettakoon.

ps. Yhtäkkiä hokasin voivani osallistua tällä maukkaalla munakoisotahnalla Tee ite parempaa -blogin järjestämään syyskuun ruokahaasteeseen. Aiheena haasteessa on kekri. Mitään perinteistä kekriruokaa ei tahna taida olla, mutta sadonkorjuujuhlaa se kyllä edustaa; munakoiso, valkosipuli ja oregano on korjattu omalta pihalta.