|

Siiderihaudutettu possua, marinoitua sipulia ja lempeää majoneesia

Sana brunssi tuo mieleeni kepeän tunnelman ja iloisten ihmisten puheensorinan. Se tuo mieleeni myös pöytään kannetut herkut, jotka muistuttavat aamupalaa mutta ovat rönsyilevämpiä ja melkein puolivillejä. Ikään kuin aamupalaa laittaessa olisi ollut liian nälkä ja kattaus lähtenyt keulimaan. Ja kun brunssipöydän kruunaa kylmä, pirskahteleva juoma, ei päivä voisi paremmin alkaa.

Siiderihaudutettu possu sopii brunssipöytään täydellisesti. Se sopii konservatiivisten aamupalatuotteiden, kuten leivän, juuston ja vihannesten kaveriksi tai munakkaan sisään. Jos haluaa vähän letkeämpää brunssimenoa, voi possua piilottaa tehdä fajitaksen sisään, mutta smoothieta en sentään possusta loihtisi. Me söimme possua hodarimaisesti sämpylän välissä marinoidun punasipulin ja lempeän majoneesin kanssa. Täydellistä.

Ylikypsän possun valmistaminen on helppoa; sen saa melkein unohtaa uuniin. Uskon, että possullakin on melko mukavat oltavat, se kun saa pötkötellä siiderikylvyssä. Kun possu kylpee uunissa, ehtii välillä tehdä lisukkeiden lisäksi myös monta muuta brunssiherkkua.

Kokit ja Potit osallistuu siiderihaudutetuilla possuhodareilla Onnen Omenoita  -reseptikilpailuun, jonka Hartwall on uuden siideriperheensä, Happy Joen, kunniaksi järjestänyt ruoka- ja leivontabloggareille.

****

Siiderihaudutettu possu

1 kg possun niskaa (eli kassleria)
tilkka öljyä
2 tölkkiä Happy Joe -siideriä
1 valkosipuli
1-2 sipulia
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
(kuumaa vettä)

Kuumenna padassa tilkkanen öljyä ja ruskista huoneenlämpöinen liha kauttaaltaan kevyesti. Lisää pataan pari tölkkiä siideriä sekä kuoritut valkosipulinkynnet ja sipuli(t), sipulit voit lohkoa muutamaan osaan. Lisää suola ja pippuria. Kaada pataan hieman kuumaa vettä, mikäli pata on hyvin laaja – possun on hyvä olla liemessä reilusti puoleen väliin, peittyä sen ei tarvitse. Laita kansi päälle,  pata uuniin ja aseta lämpö 120 asteeseen. Hauduta pitkään ja hartaasti, 3-4 tuntia. Voit kääntää lihapalan haudutuksen puolessa välissä.

Kun liha on uunissa, sinulla on hyvin aikaa laittaa sipulit marinoitumaan ja tehdä majoneesin. Nosta liha leikkuulaudalle ja anna jäähtyä hetki. Riivi liha kahdella haarukalla tai käsin ohuiksi suiruiksi.

Siivilöi padassa oleva haudutusliemi ja ota valkosipulit ja sipulit, tai ainakin osa niistä, talteen, tarvitset niitä majoneesiin. Liemeäkään ei hannata heittää pois, vaikka et tarvitsekaan sitä tähän ruokaan. Laita siivilöity, jäähtynyt liemi jääkaappiin, kuori liika rasva pois ja käytä liemi esimerkiksi risoton liemeksi.

****

Marinoitu sipuli

3 punasipulia
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl sherryviinietikkaa (tai punaviinietikkaa)
n. 1/2 tl suolaa
1-2 tl sokeria
hieman mustapippuria myllystä

Kuori sipulit ja siivuta ne mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Sekoita kastikeainekset, öljy ja etikka vaativat vähän vauhdikkaampaa vispilöintiä mutta ne sekoittuvat kyllä. Lisää mausteaineet ja sipulisiivut. Anna maustua vähintään puolisen tuntia.

****

Lempeä sipulimajoneesi

1 kananmuna
2 – 2 1/2 dl rypsiöljyä
n. 1/2 tl suolaa
hieman sitruunamehua tai vaaleaa mietoa etikkaa
uunissa hautunutta valkosipulia ja/tai sipulia maun mukaan

Laita kananmuna, öljy, suola ja hieman valitsemaasi happoa korkeaan astiaan ja surauta majoneesi tasaiseksi sauvasekoittimella, niin se sujuu hyvin sukkelasti. Lisää uunissa pehmennyttä valkosipuli ja sipulia ensin hieman, surauta taas tasaiseksi, maistele ja tuunaa makusi mukaan. Anna makujen tasaantua puolisen tuntia.

****