| | |

Spelttiset älypiparit

Kotona tuoksuu jo jouluiset mausteet. Spelttipiparit saivat kunnian avata tämän adventtiajan keittiökauden. Vaivattomat piparkakkumaisen mausteiset keksit ovat mainiota seuraa vaikkapa glögille ja juustoille. Hieman pähkinäinen maku tulee jauhoina käytetyistä spelttijauhoista. Nykyvehnään verrattuna speltti eli alkuvehnä on tummempaa, ravintoarvoiltaan parempaa ja siinä on täyteläisempi maku. Speltti on yksi ensimmäisistä käyttöönotetuista viljelykasveista, jonka käytöstä on tehty havaintoja noin yhdeksän tuhannen vuoden takaa.

Spelttipipareiden reseptin olen napannut kymmenisen vuotta sitten jostain joulunajan lehdestä. Yrittäessäni etsiä reseptin alkuperää huomasin sen olevan hyvin samankaltainen Birkkalan tilan sivuilla olevan Hildegardin hermo- ja älypipareiden reseptin kanssa. Toki Hidegardin piparireseptejä löytyy googlettamalla muualtakin.

Hildegardin piparit eivät kuulema olekaan mitään tavallisia pikkuleipiä, sillä niiden on todettu rauhoittavan mieltä, antavan energiaa ja kirkastavan älyä.

****

Spelttipiparit

275 g voita
2½ dl fariinisokeria (tai esimerkiksi ruokosokeria)
1 muna
1 tl neilikkaa jauheena
2 tl kanelia
1 tl muskottipähkinää jauheena
2 tl leivinjauhetta
1-1½ dl mantelirouhetta (1 dl = n. 50g)
n. 6 dl puolikarkeita spelttijauhoja

kananmunaa voiteluun
mantelilastuja tai -rouhetta koristeluun

Sekoita pehmitetty voi ja sokeri vaahtomaiseksi seokseksi. Lisää muna voimakkaasti sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet toisessa kulhossa ja yhdistä taikinaksi. Taikina saa olla selvästi tavallista piparkakkutaikinaa pehmeämpää, lusikkaan tarttuvaakin. Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan, laita taikina kimpaleet tuorekelmun päälle ja muotoile ne kelmun sisään pötköiksi. Halkaisija saa olla 3-5 cm. Laita pötköt jääkaappiin jähmettymään. Taikina voi hyvin odottaa jääkaapissa seuraavaan päivään, muutamassa tunnissakin homma hoituu. Jos tarvitset hermo- ja älypipareita nopeammin, laita pötköt pakastimeen.

Leikkaa jähmettyneet pötköt noin puolen sentin viipaleiksi, muotoile halutessasi käsin pyöreämmäksi ja litistä hyvin kevyesti. Voitele kananmunalla ja koristele halutessasi mantelilastuilla tai -rouheella. Paista 175 asteessa 10-13 minuuttia. Alkuperäinen ohje kehoitti paistamaan 15 minuuttia, mutta ainakin meidän uunille se on liikaa.

****

6 Comments

  1. Olen maistanut juuri noita kuvan pikkuleipiä ja ihastuin! Kannattaa kokeilla.Terv.Kaimasi Kuusamosta!

  2. Speltti on hyvää!

    lh: Sulla on loistosyy leipoa uudelleen 🙂

    Paula: Mahtavaa, että resepti on jäänyt teillekin elämään. Minusta parasta on, kun ei tartte kaulita taikinaa montaa kertaa, ei siis lainkaan (joskin sillekin puuhalle on paikkansa).

  3. Nää on ehkä kaikkein parhaita joulupipareita. Kun taannoin vuonna jotain saatiin sulta jouluna näitä, niin sen jälkeen oon leiponut aina itekin. Ja kyllä, speltti on muutenkin maukasta ja monipuolista, tänään syötiin spelttihelmistä tehtyä "risottoa".

  4. Piti heti kokkeilla mutta tuli vähemmän älykkäitä, kun ei ollut tarpeeksi spelttijauhoja. Laitoin lisäksi täysjyvää ja vehnäjauhoja. Hyviä olivat niinkin. Ja leivon uudestaan kunhan on taas kaupassa käyty. Tuo speltti on muutenkin hyvää. Tänään haudutin spelttiryyneistä puuron, tosi hyvää. Ja mannaspelteistä tulee tosi hyvä lappapuuroa.
    lh

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.