|

Suklaa-chilikeksit toffeetäytteellä

Chilin ja suklaan yhdistelmä on todettu ennenkin lyömättömäksi. Näissä chilivivahteisissa suklaakekseissä yhdistelmää täydentää samettisen pehmeä maitotoffee, Dulce de Leche, jonka keittäminen kondensoidusta maidosta on vaivatonta mutta aikaavievää. Aloita siis keittämällä peltipurkkia kattilassa. Saat varmasti ihmetteleviä katseita, mutta myös taivaallisen hyvää, paksua ja täyteläistä toffeeta.

****

Suklaa-chilikeksit toffeetäytteellä

täyte
purkillinen kondensoitua maitoa

pohjat
1/2 cup (1,2 dl) sokeria
1/4 cup (0,6 dl) ruokosokeria (tai muuta tummaa sokeria)
1 1/2 cup (3,6 dl) vehnäjauhoja (meillä täysjyväjauhoja)
3/4 cup (1,8 dl) tummaa kaakaojauhetta (meillä 1/4 cuppia vanhoutenia, 1/2 raakakaakaota)
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa (tai puolikas, jos voi on suolaista)
1/2 tl chilijauhetta (meillä maustemitallinen Naga Morichia)
3/4 cup (n. 80g) suolatonta voita (meillä normaalisuolaista voita)
2 kananmunaa

Poista kondensoidusta maidosta etiketti. Älä avaa purkkia. Laita purkki kattilaan ja keitä purkkia kolmisen tuntia siten, että purkki on koko ajan upoksissa – lisää siis vettä välillä tarvittaessa. Kondensoidusta maidosta tulee keitettäessä paksua, kinuskimaista tahnaa (nam). Anna jäähtyä purkki suljettuna.

Sekoita kulhossa kaikki kuivat aineet. Pilko voi pieniksi kuutioiksi ja nypi huolella jauhoseoksen joukkoon. Lisää munat. Vaivaa kunnes taikinasta muodostuu pallo. Kääri taikinapallo/litistetty pallo kelmuun ja laita lepäämään jääkaappiin vähintään tunniksi (yön ylikin on ok).

Kaulitse taikinasta, tai sen osasta, alle puolisenttinen levy ja leivo kuten piparit eli ota muotilla levystä pikkuleipiä ja myttää ja kaulitse taikina aina vaan uudestaan.

Paista 180-200 asteisessa uunissa noin viisi minuuttia. Ole tarkkana; keksit palavat helposti. Anna jäähtyä. Laita joka toiselle keksille noin teelusikallinen maitotoffeeta ja paina toinen keksi päälle. Paina keksinpuolikkaita vähän vastakkain, jotta täyte leviää.

****

Reseptin löysin amerikkalaiselta A Communal Table -sivustolta, jossa näyttäisi olevan monia muitakin kokeilemisen arvoisia reseptejä. Alkuperäisreseptitn tein pari muutosta: Kananmunien määrän lisäsin kahteen, sillä yhdellä tavallisen kokoisella (M) munalla taikinasta tuli vain kasa muruja. Lisäksi lyhensin merkittävästi paistoaikaa, sillä alkuperäisohjeen 12-15 minuuttia toi (taas, prkl) käryä keittiöön. Missä Hannele, siellä palavat keksit.