• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Aamupala & brunssi Leivät & sämpylät Leivonta

Suolasarvet – pettämätön klassikkoresepti

Rapeanpehmeä pinta ja sisus, jonka pumpulimaiseen pehmeyteen haluaisi jäädä asumaan. Klassiset suolasarvet eivät ole turhaan paikkaansa ansainneet. Ne ovat yksinkertaisia ja yksinkertaisesti pettämättömän hyviä. Suolasarvien resepti on ytimekäs: vain viisi raaka-ainetta. Rasvaa on niin, että riittää, mutta toisaalta juuri se erottaa sarvet sämpylöistä.

Tällä reseptillä meidän perheessä on tehty sarvia vuosikymmenet. Sarvet oli meidän perheet juhlaleivonnainen – pullaa leivottiin äärimmäisen harvoin, täytekakkuja vieläkin harvemmin. Siinä missä äidin sämpylät olivat arkea, olivat sarvet pöydässä vain erityistapauksissa tai erityisen hyvin toimineen maanittelun jälkeen. Siskoni opetti minulle muuten isosiskon viisaudella toimivan keinon, joka toimi sarvien kohdalla melko hyvin, vaikka muuten vinkillä mentiinkin monesti vähän vihkoon. Isosiskon ohje meni näin: jankuta jankuta, kyllä ne kohta antaa periksi.

Resepti

 

 

Suolasarvet

24 kpl

6 1/2–7 dl vehnäjauhoja (tai puolikarkeita spelttijauhoja)

200 g voita

1 tl suolaa

2 1/2 dl maitoa

40 g tuorehiivaa

(juustoraastetta)

Nypi jauhot, voi ja suola ryynimäiseksi seokseksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva maidon sekaan. Sekoita maitoseos jauhoseokseen ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Taikina saa olla hyvin pehmeää. Anna kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia tai kunnes taikina on kaksinkertainen.

Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilmauunissa riittää 180 astetta). Vaivaa taikinasta ilmat pois ja jaa se kahteen osaan. Kaulitse taikinapaloista ympyrät (paksuus noin puoli senttiä) ja jaa ne 12 kolmiomaiseen osaan. 

Rullaa kolmiot löyhästi alkaen leveästä päästä. Taita sarviksi ja asettele leivinpaperille. Kohota sarvia vielä noin 15 minuuttia ja paista noin 10 minuuttia eli kunnes suolasarvet ovat saaneet kauniin kullankeltaisen värin.

Sarvet ovat parhaimmillaan leipomispäivänä. Pakasta tarpeen mukaan.

_____

 


13 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Apua arkeen: ruokakassi kotiovelle
Next Post: Kreikkalainen kanapasta »

Reader Interactions

Comments

  1. Dinner4u2 says

    15.4.2017 at 15:31

    Ihanat sarvet ja onpa kivan helpon kuuloinen resepti. Tämä talteen :).

    Reply
  2. Hannele says

    7.4.2017 at 05:19

    Resepti on juuri noita kahta: helppoa ja maukasta.

    Reply
  3. Hannele says

    7.4.2017 at 05:18

    OU NOU!

    Reply
  4. Hannele says

    7.4.2017 at 05:17

    Sama täällä! Ja muistan tehneeni sarvien kanssa yhden ensimmäisistä taikina-oivalluksista. Sen, että taikina kannattaa jättää hyvin pehmeäksi. Silloin tulee parhaat sarvet.

    Reply
  5. Hannele says

    7.4.2017 at 05:16

    Ymmärrän 🙂 Tämä mielikuva on voimakkaasti iskostuvaa sorttia.

    Reply
  6. Hannele says

    7.4.2017 at 05:16

    Muistankin nähneeni sinun tontilla sarvia joskus. Minä melkein pidän sarvista eniten ilman täytettä.

    Reply
  7. Hannele says

    7.4.2017 at 05:15

    Isosisko <3

    Reply
  8. Andalusiana says

    5.4.2017 at 12:36

    Ooh, miten ihana helpon ja makoisan kuuloinen resepti – talteen menee <3

    Reply
  9. Juulia / Vaimomatskuu says

    4.4.2017 at 16:51

    Oi joi, ei olisi pitänyt klikata tätä sun juttua auki mehupaastolla 😀 tiesin toisaalta jo otsikon perusteella, että nyt liikutaan vaarallisilla vesillä. Heti kun voin taas syödä, testaan tämän!

    Reply
  10. Lotta / Syötävän hyvä says

    4.4.2017 at 13:47

    Juustosarvissa on kyllä jotain ihanan nostalgista, taisi olla niitä ensimmäisiä leivonnaisia mitä opettelin itse 90-luvulla tekemään (teeleipien ohessa). 🙂

    Reply
  11. Johanna / Hellan ja viinilasin välissä says

    4.4.2017 at 08:46

    Voin jo hyvin kuvitella jankuttavani noita, koska mielenyhtymä juuri uunista tulleista suolasarvista voin kanssa iskostui mieleeni pahemman kerran.

    Reply
  12. Unknown says

    4.4.2017 at 07:29

    Juustosarvet on meilläkin todella tykättyjä. Jankuttaminen saa ihmeitä aikaan 😀

    Reply
  13. Minna - Ku ite tekee says

    4.4.2017 at 05:43

    Mahtava neuvo siskoltasi 😀 Mutta sarvet ovat varmasti kaiken jankuttamisen väärtejä.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.