Syötävän ihana Skåne

Olen pitkittänyt tämän jutun kirjoittamista, koska ajattelin ihastumisen edes vähän laantuvan ajan kanssa. Ei ole laantunut. Skåne hurmasi, vei jalat alta ja sai suun hymyyn. Voiko olla rakastumatta maakuntaan, jossa ruusut kukkivat joka paikassa ja mansikat maksavat euron litralta. Jossa tilapuoteja on joka toisessa mutkassa, ja jossa pihat ovat huoliteltuja, ihmiset tavattoman ystävällisiä ja ruoka hyvää.

Ei voi. Paitsi että kyllä ne voisivat ihan vähän selkeämmin puhua.

Öölannista jatkoimme siis matkaa kohti etelää. Ajelimme itärantaa alaspäin ja poikkesimme vähän väliä pienemmille teille, koska harvoin elämä ja aarteet ovat päätien varrella. Välillä se tiesi huonompia teitä tai hidasta matkantekoa, mutta jokainen mutka oli sen arvoinen. Mitä etelämmäksi menimme, sitä vehreämpää ja viljavampaa maaseutu oli. Ja mitä viljavammalta näytti, sitä enemmän teiden varsilla oli tilapuoteja (Gårdsbutik). Oikeasti, niitä oli pal-jon. Vinkkejä tilapuodeista löydät täältä tai täältä tai täältä tai täältä.

Ai, eikö tämä ollutkaan ruusublogi?

Ylipäätään skoonelaiset tuntuivat arvostavan lähellä tuotettua ruokaa. Marginaalisena mutta aika kuvaavana esimerkkinä toimikoon siideri: Ravintoloissa oli itsestäänselvyys, että tarjottu siideri oli paikallista, usein Kivikistä tullutta omenasiideriä. Kuinka monessa Turun alueen ravintolassa tarjotaan vain Jennin siideriä? Tai Kuopion seudulla vain Alahovin siidereitä?

Viehättäviä kyliä ja pikkukaupunkeja oli vaikka kuinka paljon. Moneen paikkaan haluamme vielä palata, moni paikka jäi ohikulkumatkalta mieleen. Åhusin upeat rannat jäivät meiltä suosituksista huolimatta näkemättä, sillä pikkukaupungin oli vallannut rantafutiskisat, eikä karavaanilla ollut mitään asiaan parkkeerata sinnepäinkään. Åhusissa on myös viinitila (Åhus vingård), johon olisi taatusti hauska tutustua esimerkiksi viini-herkku-pyöräretkellä.

Seuraavalla kerralla haluamme viettää aikaa enemmän myös Kivikissä, joka on Österlänin omenapääkaupunki. Omenapuita olikin joka paikassa, siis ihan joka paikassa. Kaupunkiin olisi kiva palata esimerkiksi heinäkuisten markkinoiden tai syyskuisten omenapäivien tienoolla.

Skånen pääkohteemme oli dekkarien ystävien tuntema Ystad. Kaupunki oli odotetun hurmaava, vaikka Wallander ei tullutkaan sovituille treffeille kantakahvilaansa. Oli kuulema keikka Simrishamnissa (jossa oli muuten kilometritolkulla mukulakivikatua).

Ystadin ranta-alue, Sandskogen, ja kaunis keskusta tekivät kaupungista täydellisen lomapaikan, vaikka skandinaavisen vaihtelevat säät olivatkin ihanmitäsattuu. Sandskogen on paljon muutakin kuin pitkästi valkoista hiekkaa. Alueella on ylellinen kylpylä (Saltsjöbad), paljon ravintoloita, kauniita kävelyteitä, urheilumahdollisuuksia ja hyvätasoinen leirintäalue (Sandskogens Camping). Ja tietysti leirielämän ja kylpyläylellisyyden väliin mahtuu vaikka kuinka paljon majoitusmahdollisuuksia.

Huimia ravintolavinkkejä meillä ei Ystadista ole antaa, mutta erityismaininnan saavat leirintäalueen ulkopuolelle parkkeerattu thairuokakärry sekä mainiota sushia tarjonnut Sushinu.

Skåne-vinkeistä lähetämme kiitokset ja lämpimät terveiset ihanille Porvooseen. Voimia, iloa ja enkeleitä teille!

10 Comments

 1. Mulle kukaan mitään maksa. Jos silkasta ilosta tulee tämmöstä hehkutusta, ei kukaan edes kestäis maksettua mainosta:)

 2. Juu ja en ole koskaan kyllä törmännyt Kuopiossa täkäläisiin siidereihin ravintolassa. Upcider ei liene Alahovin tuotantoa ? siis kyllä, sekin on naapurissa paremmin…;) Johanna

 3. Ruotsi on ihana, kaunis, siisti, fantastisk ja ruotsalaiset niiiiin tyylikkäitä, kauniita, älykkäitä, sivistyneitä…. Näin minulle on moooonta kertaa ylistetty, ellei nyt satuta olemaan lätkäpiireissä:) kyllä minä alan uskoa tuon kaiken olevan totta. Ainakin tämä postaus on parasta mainontaa ikinä! Tässähän alkaa suunnitella lomaa etelä-Ruotsiin, Ellei… Hei, maksaaks ne sulle provikat?. 😉 Johanna

 4. Tusla, Paulin keittokirja kuulosti kyllä namilta! Gotlanti kiinnostaa minuakin.

  Jonna, Meidänkin porukalla oli GBG toisena vaihtoehtona, mutta Köpis voitti (mulla oli kerrankin suorat lennot jonnekin).

  Göteborg suo kyllä kaikki mahdollisuudet houkuttavaan markkinointipostaukseen. Yritän parhaani;) Herra Kokki kävi siellä nyt ekaa kertaa ja tykkäsi enemmän kuin Köpiksestä.

 5. Huippua Hannele. Göteberg oli meidän tyttöjen reissun toinen vaihtoehto tänä keväänä (minun suosikkini) ehkä siitä tulee meidän ensi kevään kohde eli kirjoita houkutteleva postaus, jota voin käyttää markkinointivälineenä 😉

 6. Ojdå, kyllä on mycket söt. Ruotsalaiset osaa, sille ei voi mitään. Taisin juur itsekin hehkuttaa ruotsalaista keittokirjaa…

  Gotlanti ja Visby innoistaisivat myös. Ja muutaman kerran olen sokkomaistellut Etelä-Ruotsalaista punaviiniä, häkellyttävää. Mutta hyvää. Kukaan meistä ei pystynyt päättelemään, mitäs maasta oli kyse.

 7. Kyllä, Ruotsissa on! Jonna, Göteborg on vielä tulossa, joten älä vielä tee päätöstä:)

  Minun täytyy tunnustaa, etten ole koskaan käynyt Alahovilla. Monta vuotta olen suunnitellut risteilyä, mutta kun Kuopiossa on aina niin paljon tekemistä! Kuiva siideri oli to-del-la kuiva, muita en ole maistanutkaan.

 8. Härligt, mutta Ruotsissa nyt vaan on. Tämä lupaa hyvää meillekin, mutta erityisen kateellinen olen ruotsalaisten kauniista puutarhoista – ja olen minä itseasiassa vähän niistä tilamyymälöistäkin.

  Viimeisen Öölänti-postauksesi jälkeen mieli on tehnyt sinne, nyt tänne, miten ikinä osaan päättää.

  Ja sitten ihan asian vierestä, vanhana Alahovin mansikanpoimijana, on kyllä pakko maistaa tuota siideriä 😉 Olet kyllä ihan asian ytimessä, Suomessa voitaisiin enemmänkin suosia paikallisia tuotteita. Ei vain ravintoloissa, vaan myös kaupoissa.

 9. Oli, just siks 😀

  E4 on houkuttavan nopea, kieltämättä. Ja jos idemmäksi eksyykin, on Karlshamnistakin liian kätsy oikaista E22:sta kohti Malmöötä (tuskin se noin taipuu). Ja paljon aarteita jää näkemättä.

 10. Äh, oliko pakko? Näin hengästyttävän kaunis postaus:) Ollaan aina vaan ajettu tukka putkella ohitse, joko etelään tai pohjoiseen. Pitäisi malttaa pysähtyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.