Tamarindihehkuiset luumut

Idean yhdistää luumu ja tamarindi sain Glorian ruoka&viini -lehdestä (GRV 7/2011, s.79), jossa luumutorttu kuorrutetaan tamarindimurulla. Elina Jyväksen reseptit ovat muuten usein ihanan raikkaita ja innovatiivisia – pitäkää naista silmällä.

Marinoin luumut Hehkussa, joka on Kokkipottilassa glögimäisten mehujen tykätyimpiä. Mehun sekaan laitoin räätälin antamaa tamarindia sekä hunajaa. Liemi oli maukas, ei liian makea, sillä tamarindi toi siihen särmää ja happoa. Luumut, jotka eivät kypsyessäänkään makeutuneet, maustuivat juuri sopivasti maistuen edelleen luumullekin.

****

Glögissä ja tamarindissa marinoidut luumut

1½ dl Hehkua
n. 2 tl tamarinditahnaa (maistele, en tiedä onko tahna tiivistetympää kuin meidän siemenineen päivineen oleva möhnä, josta siivilöin noin 3 tl)
1 rkl hunajaa
noin 10 luumua (meillä oli viisi luumua, mutta liemi riittää tuplamäärällekin)

Puolita tai lohko luumut, ota kivet pois. Lämmitä Hehkua ja lisää tamarinditahna ja hunaja. Laita luumut lämpimään liemeen ja keittele hiljalleen 5-10 minuuttia. Anna jäähtyä liemessä ja jäähdytä halutessasi jääkaapissa vaikka yön ylikin. Nauti esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa.

****

Meillä luumujen kanssa syötiin Sortolan vaniljajäätelöä. Hyvää, muttei meidän mielestä parasta Sortolassa tehtyä jätskiä.