Tarjoilija, lautasellani on ihmisiä!

 

Ruokateatteri on konsepti, joka yhdistää teatterin, tanssin, musiikin ja illallisen – mitä muuta voisi kevyeltä viihteeltä oikeastaan edes toivoa?

Kun sain kutsun Ihmisiä lautasella-esityksen ensi-iltaan Kuopion Sotkulle, raivasin kalenteriani ja piffasin seurakseni siskoni. En osannut odottaa illalta mitään, sillä ruokateatteri oli minulle kokemuksena uusi. Ruokateatteri on Tanssiteatteri Minimin perustajajäsenen, Liisa Ruuskasen, ideoima, monta kulttuurimuotoa yhdistävä esitysformaatti, joka on yhdistänyt ruokaa ja näytelmiä vuodesta 2008 alkaen.

 

Ilta oli elämyksellinen monella tapaa. Kokonaisuus alkoi piirtyä mukavaksi jo ovella, kun tanssija-näyttelijät toivottivat itse vieraat tervetulleiksi ja ohjasivat pöytiin – aivan kuin he olisivat ottaneet vastaan pian yhteisen illallispöydän ääreen istuvat ystävänsä.

Ihmisiä lautasella -esitys kertoo kahden pariskunnan illallisesta ja käsikirjoitukseen on hauskasti ujutetty nykyajan ruokatrendejä ja -ilmiöitä vloggaamisesta ruokahifistelyyn ja perinneruokiin.  Teatteri ja illallinen vuorottelivat osin toisiinsa limittyen, ja ruokalajit oli nivottu enemmän tai vähemmän osaksi juonenkulkua. Tanssija-näyttelijät osallistuvat osin ruokatarjoiluun esityksen lomassa, osan tarjoilusta hoitavat tarjoilijat.

Kuuden näytöksen ja neljän ruokalajin vuorottelu oli luontevaa, vaikka ensimmäisen vaihdoksen kohdalla toivoin ohikiitävän hetken ajan saavani katsoa hyvin kulkevaa näytelmää keskeytyksettä. Mutta kun yhden hyvän keskeytti toinen hyvä, mielenkiinto säilyi. Ruokailuun sai keskittyä rauhassa, mikä on tärkeää, sillä ainakin minulle ruoasta nauttiminen vaatii pysähtymistä. Pääruoan yhteydessä näytelmässä oli pidempi tauko ruokailulle ja seurustelulle.

Illan ruokaa ei paljastettu etukäteen, enkä minäkään yllätysmenua aio paljastaa, mutta hieman esimakua saatte kuitenkin alla olevasta kuvasta. Ruoka oli olosuhteisiin nähden oikein hyvää. Menun suunnittelua ja toteutusta oli rajoittanut keittiötön tila – ruoka tuotiin Sotkulle ruoasta vastanneiden Makumestareidenkeittiöstä. Lämpimän pääruoan kohdalla kuljetus tuntui, sillä kun siskon lautasella ruoka oli tulikuumaa, oli se minun lautasellani haaleaa, hyvää kuitenkin. Samassa pöydässä istunut, viehättävä Inkiväärihillo-blogin Päivi kuulosti myös pitävän erityisesti pää- ja jälkiruoista. Erityisruokavaliot huomioitiin esimerkillisesti, mutta viinipaketin lunastaneiden ruokailijoiden paikallistamisessa tarjoilijoilla oli ensi-illassa hieman haasteita.

Ensimmäinen ruokateatterikokemukseni oli mieleenpainuva kokonaisuus. Illan aikana sai kulttuuria monella lusikalla. Tykkään tanssin ja teatterin yhdistävän Tanssiteatteri Minimin tavasta toteuttaa esityksiä ja tulkita tunteita sanojen lisäksi liikkeellä, eikä illallinen hyvässä seurassa voi koskaan olla huono asia.

Ruokateatterin väki tarjoaa monenlaista viihdettä. Mielenkiintoisilta kuulostavat esimerkiksi Puijon majalla järjestettävä Ruokateatterin draamallinen kokkikoulu tai lapsille suunnattu Makuasiaa! -esitys, jossa maistellaan, haistellaan ja puhutaan ruoasta kokkaamisen lomassa.

Ihmisiä lautasella -esitys illallisineen maksaa 59 euroa, mikä on todella kohtuullinen hinta kokonaisuudesta. Viinipaketti oli suorastaan edullinen (19 euroa). Liput ruokateatterin esityksiin on lunastettava ennakkoon.

Esityksen tarjosi Ruokateatteri, lämmin kiitos!