| |

Thaimaalainen punainen currytahna

Thaimaalaisen punaisen currytahnan tuoksu valloittaa tuoksullaan jo tekovaiheessa. Makujen tasaannuttua tahnalla maustettu ruoka vie mielen kauas itään ja kielen mennessään.

Currytahna on maultaan vahva ja vivahteikas sekoitus mausteita ja thaimaalaiselle keittiölle tyypillisiä makuja kuten sitruunaruohoa, galangajuurta ja kaffirlimetinlehteä. Chilin lajikkeella ja määrällä voi säädellä tahnan tulisuutta. Tahnaa käytetään yleisimmin kookosmaitopohjaisessa ruoassa mutta se sopii myös esimerkiksi marinadin pohjaksi.

****

Punainen thaimaalainen currytahna

2 tl korianterinsiemeniä
1 tl juustokuminan eli jeeran siemeniä
5-10 mustapippuria
1 suurehko salottisipuli
3-5 valkosipulinkynttä (1/2 dl silppua)
2 rkl galangajuurta
1 sitruunaruoho
2-4 punaista chiliä
2-3 kaffirlimetinlehteä
1 tl raputahnaa
1 tl suolaa
(tilkka vettä)

Laita korianterin ja juustokuminan siemenet sekä mustapippurit kuivalle paistinpannulle, lämmitä pannua ja paahda mausteita pari kolme minuuttia pannua heilutellen. Tuoksu kertoo hyvästä paahtoasteesta. Jauha mausteet hienoksi joko morttelissa tai sähkövehkeellä.

Kuori salottisipuli, valkosipulinkynnet sekä palanen galangajuurta. Silppua kaikki pieneksi silpuksi. Leikkaa sitruunaruohosta pois siivu kannasta ja silppua 8-10 senttiä sitruunaruohon tyvipäästä renkaiksi/silpuksi. Poista halutessasi chilien siemenet ja siemenkiinnikkeet (muista, että niissä piilee iso osa tulisuudesta). Silppua chilit sekä kaffirlimetinlehdet.

Jos haluat hien pintaan, laita kaikki silput, jauhetut mausteet sekä suola ja raputahna mortteliin ja ala työstämään tahnaa. Voit teettää työn myös tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Joka tapauksessa, tee tahnasta tasaista. Lisää tarvittaessa seoksen joukkoon tilkka vettä, jotta tahna muodostuu helpommin.

Thaimaalainen punainen currytahna säilyy rasiassa jääkaapissa pari kolme viikkoa. Voit myös pakastaa tahnaa tarvittaessa.

****

Jos asut Taivalkoskella, Kaavilla, Himangalla tai jollain muulla viihtyisällä mutta pienellä paikkakunnalla, voi currytahnan ainesosien hankkiminen olla hieman työlästä. Tai toisaalta kyllä juuri pienten kyläkauppojen etuna on palvelualttius, yllättävä valikoima ja ”jos ei ole niin tilataan” -asenne, mistä monien isompien kauppojen olisi syytä ottaa oppia. Oulussa tahnan ainekset löytää tuoreita (pakastettuja) kaffirlimetin lehtiä ja katkaraputahnaa lukuun ottamatta Stockmannin herkusta. Kaffirlimetin lehdet ja tahnan voi kipaista kahden korttelin päästä kauppahallista, pienestä mutta palvelevasta ja valikoimaltaan hyvästä Asian Marketista.