| |

Thaimaalainen punainen currytahna

Thaimaalaisen punaisen currytahnan tuoksu valloittaa tuoksullaan jo tekovaiheessa. Makujen tasaannuttua tahnalla maustettu ruoka vie mielen kauas itään ja kielen mennessään.

Currytahna on maultaan vahva ja vivahteikas sekoitus mausteita ja thaimaalaiselle keittiölle tyypillisiä makuja kuten sitruunaruohoa, galangajuurta ja kaffirlimetinlehteä. Chilin lajikkeella ja määrällä voi säädellä tahnan tulisuutta. Tahnaa käytetään yleisimmin kookosmaitopohjaisessa ruoassa mutta se sopii myös esimerkiksi marinadin pohjaksi.

****

Punainen thaimaalainen currytahna

2 tl korianterinsiemeniä
1 tl juustokuminan eli jeeran siemeniä
5-10 mustapippuria
1 suurehko salottisipuli
3-5 valkosipulinkynttä (1/2 dl silppua)
2 rkl galangajuurta
1 sitruunaruoho
2-4 punaista chiliä
2-3 kaffirlimetinlehteä
1 tl raputahnaa
1 tl suolaa
(tilkka vettä)

Laita korianterin ja juustokuminan siemenet sekä mustapippurit kuivalle paistinpannulle, lämmitä pannua ja paahda mausteita pari kolme minuuttia pannua heilutellen. Tuoksu kertoo hyvästä paahtoasteesta. Jauha mausteet hienoksi joko morttelissa tai sähkövehkeellä.

Kuori salottisipuli, valkosipulinkynnet sekä palanen galangajuurta. Silppua kaikki pieneksi silpuksi. Leikkaa sitruunaruohosta pois siivu kannasta ja silppua 8-10 senttiä sitruunaruohon tyvipäästä renkaiksi/silpuksi. Poista halutessasi chilien siemenet ja siemenkiinnikkeet (muista, että niissä piilee iso osa tulisuudesta). Silppua chilit sekä kaffirlimetinlehdet.

Jos haluat hien pintaan, laita kaikki silput, jauhetut mausteet sekä suola ja raputahna mortteliin ja ala työstämään tahnaa. Voit teettää työn myös tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Joka tapauksessa, tee tahnasta tasaista. Lisää tarvittaessa seoksen joukkoon tilkka vettä, jotta tahna muodostuu helpommin.

Thaimaalainen punainen currytahna säilyy rasiassa jääkaapissa pari kolme viikkoa. Voit myös pakastaa tahnaa tarvittaessa.

****

Jos asut Taivalkoskella, Kaavilla, Himangalla tai jollain muulla viihtyisällä mutta pienellä paikkakunnalla, voi currytahnan ainesosien hankkiminen olla hieman työlästä. Tai toisaalta kyllä juuri pienten kyläkauppojen etuna on palvelualttius, yllättävä valikoima ja ”jos ei ole niin tilataan” -asenne, mistä monien isompien kauppojen olisi syytä ottaa oppia. Oulussa tahnan ainekset löytää tuoreita (pakastettuja) kaffirlimetin lehtiä ja katkaraputahnaa lukuun ottamatta Stockmannin herkusta. Kaffirlimetin lehdet ja tahnan voi kipaista kahden korttelin päästä kauppahallista, pienestä mutta palvelevasta ja valikoimaltaan hyvästä Asian Marketista.

Kuvassa on linkki kaikkiin jouluresepteihin. Kuvassa on kehottava teksti ja saaristolaisleipä.

12 Comments

 1. eiköhän se jostain kaivelemalla löydy! Etsiskelen ja jos en jaksa julkaista, laitan sulle vaikka sp:ssä. Muistaakseni otin oikein raaka-ainekuvia ja lopullisen tahnan kuvasin – morttelissa! 😀 Kunnon feikkaaja..

 2. Niin totta! Purkit pelastaa kiirehädässä, vaikka eivät voitakaan itse huolella tehtyä.

 3. Toisten kaupunkien/kuntien tarjontaa on tosiaan vaikea arvioida tai tietää. Vasta viime aikoina meidän Stockalle on tullu vakimyyntiin galangajuuri, aiemmin sen metsästäminen oli työlästä ja jäi tekemättä.

 4. Ihanan kuuloista. Itse tehdyt tahnat ovat aina niin paljon parempia kuin purkista tulleet. VAikka on noista purkeistakin arkena apua 🙂

 5. olipa kiva toi maininta mistä raaka-aineita saa. vaikka itse tietää omanlta paikkakunnaltaan ei valitettavasti aina voi auttaa kaupunkien ulkopuolella asuvia lukijoitaan…

 6. Ok, elikäs mortteli käyttöön ja samalla käsivarret kesäkuntoon. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla 🙂

 7. Bra! Maailmassa on niin paljon ihania makumaailmoja. Aasian suunta on meillä hyvin mieleinen (ja aika hirveen moni muukin suunta). Huomenna ajattelin muuttaa tahnan pikailtaruoaksi.

 8. No voihan! En oikein osaa auttaa. Tahnoissa pienehkö määrä on usein ongelmana – hyväkään terä ei pääse töihin, jos tahna pakkautuu terään tai astian reunoille. Meillä on joku Kenwood-tehari ja sillä tällaiset tahnamaiset onnistuu huonosti, kastikemaisemmat taas todella hyvin. Morttelin ja sauvasekoittimen yhdistelmällä sain tästä tasaista.

 9. Ymmärrän yskän. Aloitin morttelilla, tuli hiki ja kaivoin sauvasekoittimen 🙂 Olevinaan viimeistelin vielä morttelilla (nojoo… taisi olla silmänlumetta).

  Vihreä tahna kiinnostaa, vieläkö ohje löytyy?

 10. Tunnen jo maut suussani. Olen päättänyt laajentaa repertuaariani edes vähän aasialaiseen suuntaan. Tämä ohje tuli siis tarpeeseen!

 11. Osaatko neuvoa, mitä terää tai juttua tehosekoittimessa on hyvä käyttää tahnan tekemiseen? Mulla on sellainen ihan perus Phillipsin tehosekoitin/monitoimikone enkä ole vielä keksinyt millä terällä saisin tahnoihin hyvän koostumuksen… aina jää tosi isorakeiseksi 🙁

 12. Tein alkutalvesta vihreää tahnaa, yritin mortteloida, mutta kaivoin magimixin aika nopeasti varastosta 🙂 Ohje piti muuten dokumentoida, mutta se kai jäi jonkun muun asian jalkoihin. Punaista en olekaan tehnyt koskaan itse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.