| |

Thaimaalaiset papukakut & avokado-kookosdippi

Rapukakut on out, papukakut on in!

Valloittavat thaimaalaiset pikkusyötävät tehdään perinteisesti kalasta tai ravuista. Vegeversio näistä ehkä maailman ihanimmista, rapeakuorisista herkuista tehdään pavuista. Rakenne ja maku ovat hämmentävän samanlaisia kuin esikuvallaan, mehevät papukakut ovat thaimaalaisen makumaailman tiivistymä.

Muistan elävästi kun söin ensimmäistä kertaa rapukakkuja. Olen ehkä kertonut tarinan ennenkin, mutta sellaisia ne tropiikin tapahtumat ovat, palaavat hehkuvina mieleen tuon tuosta (erityisesti tällaisena lumikuorrutteisena toukokuun aamuna). Päristelimme mopolla kuumassa yössä ja kirjaimellisesti eksyimme rentoon paikallisten täyttämään ravintolaan, jossa soitti hieman epävireisesti länsimaisia covereita vetelevä trio erektus thaistail. 

Musiikki oli ehkä epävireistä, mutta rapukakut soittivat nuotilleen. Luultavasti makumuistoon sekoittuu hieman lomamoodia ja auringon kuumottamia ajatuksia, sitä ei käy kieltäminen, mutta ainahan tunnelma on osa ruokaa. Harvoin parhaat makumuistot syntyvät yksin syötyjen aterioiden ääressä. Avokado-kookosdipin kanssa tarjoiltavat papukakutkin ovat parhaimmilleen hyvässä seurassa syötynä.

Onneksi makumuistoja voi nykyisin toistaa myös kotioloissa.

Papukakut ja avokado-kookosdippi

Raaka-aineet

papukakut

  • 1 prk kikherneitä tai valkoisia papuja noin 200 g
  • 1 tl sitruunaruohotahnaa
  • 1 tl Sriracha-chilikastiketta
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna pieni salottisipuli
  • 2 kaffirlimetin lehteä
  • 1/2 dl tuoretta korianteria hienonnettuna

leivitys

  • 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 kananmuna
  • 1 1/2 dl pankojauhoja
  • rypsiöljyä paistamiseen

dippi

  • 1 kypsä avokado
  • 1 prk kookoskermaa 165 ml
  • 1 limetin mehu
  • 1 tl Sriracha-chilikastiketta
  • 1 valkosipulinkynsi
  • suolaa

Tee näin

  • Huuhtele ja valuta pavut. Kuori valkosipuli, inkivääri ja sipuli ja hienonna ne. Lisää tehosekoittimeen kaikki ainekset. Aja taikina sekaisin. Se saa jäädä rakenteeltaan hieman rouheaksi.
  • Laita yhdelle lautaselle vehnäjauhot. Riko toiselle lautaselle kananmuna ja vatkaa haarukalla sen rakenne rikki. Laita kolmannelle lautaselle pankojauhoja. Muotoile taikinasta 10–12 litteää kakkua. Pyörittele kakut vehnäjauhossa, kananmunassa ja pankojauhossa. Kaada paistinpannulle öljyä siten, että pohja peittyy. Paista keskilämmöllä pari minuuttia molemmin puolin eli kunnes paistopinta on rapea ja kullankeltainen.
  • Laita tehosekoittimeen kaikki dipin ainekset. Aja tasaiseksi, maista ja säädä hapon ja suolan tasapaino sopivaksi. Tarjoa dippi papukakkujen kanssa.

Vinkit!

Vinkki! Papukakku-reseptissä on käytetty soijakastiketta, koska halusin tehdä papukakut täysin vegenä. Soijan sijasta voi käyttää kalakastiketta, jos se ruokavalioosi sopii.

Papukakut ja avokado-kookosdippi

2–4 annosta

papukakut
1 prk (noin 200 g) kikherneitä tai valkoisia papuja
1 tl sitruunaruohotahnaa
1 tl Sriracha-chilikastiketta
1 rkl soijakastiketta
1 rkl rypsiöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
pieni salottisipuli
2 kaffirlimetin lehteä
noin 1/2 dl tuoretta korianteria hienonnettuna

lisäksi
1/2 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 1/2 dl pankojauhoja
rypsiöljyä paistamiseen

dippi
1 kypsä avokado
1 prk (165 ml) kookoskermaa
yhden limetin mehu
1 tl Sriracha-chilikastiketta
1 valkosipulinkynsi
suolaa

Huuhtele ja valuta pavut. Kuori valkosipuli, inkivääri ja sipuli ja hienonna ne. Lisää tehosekoittimeen kaikki ainekset. Aja taikina sekaisin. Se saa jäädä rakenteeltaan hieman rouheaksi.

Laita yhdelle lautaselle vehnäjauhot. Riko toiselle lautaselle kananmuna ja vatkaa haarukalla sen rakenne rikki. Laita kolmannelle lautaselle pankojauhoja. Muotoile taikinasta 10–12 litteää kakkua. Pyörittele kakut vehnäjauhossa, kananmunassa ja pankojauhossa. Kaada paistinpannulle öljyä siten, että pohja peittyy. Paista keskilämmöllä pari minuuttia molemmin puolin eli kunnes paistopinta on rapea ja kullankeltainen.

Laita tehosekoittimeen kaikki dipin ainekset. Aja tasaiseksi, maista ja säädä hapon ja suolan tasapaino sopivaksi. Tarjoa dippi papukakkujen kanssa.

Vinkki! Papukakku-reseptissä on käytetty soijakastiketta, koska halusin tehdä papukakut täysin vegenä. Soijan sijasta voi käyttää kalakastiketta, jos se ruokavalioosi sopii.