Tomaatti-viinikastiketta ja etanoita

 

Poimin keväällä äidin säilyttämien, liki vuosikymmenen vanhojen Gloria -lehtien joukosta toukokuisen numeron vuodelta 2003, sillä kannessa komeili otsikot: ”Etanoita ja vaalenapunaista shampanjaa” ja ”Puutarhan Suomi-nostalgia”. Viisisivuinen etanajuttu oli innostava, puutarha-artikkeli ei.  Etanaiset reseptit oli koottu monipuolisesti ja ohjeet toivat mukavaa vaihtelua tuttuihin juustolla gratinoituihin tai valkosipulisiin nilviäisiin.

Tomaatti-viinikastikkeen tyyppistä soossia on meillä tehty ennenkin, joten makumaailma oli tutun hyvä. Etanat ja rapeaksi paahdettu leipä sopivat kokonaisuuteen kerrassa mainiosti. Lisäsimme alkuperäiseen ohjeeseen hieman sokeria, sillä sitä se tuntui kaipaavan. 

Kastikkeessa käytimme Muttin tomaattimurskaa, jota saimme muutaman muun tomaattisen tuotteen ohella testattavaksi ja maisteltavaksi. Tuoreita kotimaisia tomaatteja ei mikään purkkitomaatti näin satokauden aikaan voita, mutta Mutti kuuluu kyllä murskien parhaimmistoon, kuten olen aiemminkin todennut.Se mikä paketin ainoassa meille uudessa tuotteessa (Pomodori a filetti) hämmästytti, oli purkkiin lisätty situunahappo. Jos murska, kuoritut tomaatit ja pyreet säilyvät ilman happoa, miksi fileet eivät säilyisi? 

Tiesitkö muuten, että mutti on myös suomenkielinen murresana.

****

Etanoita tomaatti-viinikastikkeessa

vähintään neljä annosta, alkuruoaksi enemmänkin


1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

loraus öljyä 

n. 50g pekonia (1/3 pakettia)

400g tomaattimurskaa (tai 5-6 tuoretta tomaattia kaltattuna ja pilkottuna)

pieni pala tuoretta chiliä

2 dl liha- kana- tai kasvislientä (meillä löytyi pakastimisesta keskimmäistä)

2 dl valkoviiniä

(2 tl sokeria)

2 pientä purkkia tai yksi iso purkki etanoita

suuruste

viipale vaaleaa paahtoleipää

2 rkl mantelijauhetta (meillä pinjansiemeniä)

1 rkl oliviiöljyä

1/2 paprika

tuoreita yrttejä 

vaaleaa leipää

Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet sekä pekoni. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla tai kattilanpohjalla ja kuullota sipulisilppuja siinä hetki. Lisää pekoni ja paista muutama minuutti. 

Lisää tomaattimurska, silputtu chili, valitsemasi liemi sekä valkoviini. Halutessasi pehmennä makua pienellä määrällä sokeria. Keitä ilman kantta noin 15-20 minuuttia eli kunnes kastike on redusoitunut noin puoleen.

Kastikkeen kiehuessa tee suuruste. Meillä kaikki suurusteen ainekset ajettiin tahnaksi tehosekoittimessa, mutta voit tehdä sen myös ensin veitsellä pilkkoen ja sitten haarukalla sössäten. 

Lisää kastikkeen joukkoon suuruste ja etanat. Keitä vielä noin viitisen minuuttia. Paahda sillä aikaa leipäviipaleita uunissa, grillissä tai paahtimessa. 

Asettele tarjolle paahdetut leivät sekä kastike. Meillä pöytään katettiin myös Gruyere-juustoa ja tuoreita yrttejä sekä valkoviiniä. Lusikoi kastiketta rapeiden leipien päälle ja sipellä päälle tuoreita yrttejä.

****