Tuhdit kanaleivät punajuurella ja sinihomejuustolla

Kaupallisessa yhteistyössä Atria

Alle kaksi viikkoa jouluun! Jos minulta kysytään, ovat ne vuoden kaksi parasta viikkoa, sillä valmistautuminen on iso osa juhlan iloa. Paitsi jouluun myös joulunalusaikaan liittyy paljon perinteitä, tunnelmia ja tapahtumia, joista jouluolo alkaa kerros kerrokselta keriytyä. Osa perinteistä on kulkenut matkassa pitkään, osa pätkän matkaa. Kaikki silti yhtä ihania.

 

Lapsena meidän perheellä oli tapana hakea joulukuusi omasta saaresta. Joskus saareen hiihdettiin, joskus upporoitiin hangessa kahlaten. Jokainen sai etsiä mieleisen kuusen, joista mukaan otettava kuusi sitten valittiin. Tai no, tavallaan valittiin. Lopulta isä taisi aina valita sen söpöimmän kuusen. Se söpöin kuusi usein tarkoitti vähän vinoa, kaarevaa, toispuoleista tai haaroittunutta joulukuusta, joka oli kaukana tuuheasta ja tasaisesta elokuvakuusesta. Lasten kielellä kuusi oli ehkä söpö, aikuisten kielellä se oli metsänhoidollisesti järkevä valinta.

En tiedä kumpi oli minusta hauskempaa, kuusen valitseminen vai eväiden syöminen. Luultavasti jälkimmäinen, sillä mikään ei edelleenkään ole hauskempaa kuin retket ja ulkona syöminen. Retkellä ruoka maistuu aina parhaalta, eikö?

Kuusiretkiä saareen ei olla tehty enää vuosiin (syyt saattavat liittyä metsänhoitoon tai joulukuusen laatuvaatimusten kasvuun, kuka tietää). Joulukuuset on hankittu tutulta kuusiviljelijältä tai torilta, mutta joku eväsretki täytyy aina joulun alla tehdä. Eväsleiviksi tein tuhdit kanaleivät, joihin käytin Atrian todella hyvää Vuolu kanafilettä. Vuolu on maukas ja mehevä leikkelemäinen tuote, joka sopii erinomaisesti paitsi leivän päälle myös salaatteihin, testattu on.

Näissä leivissä Vuolu kanafile sai kaverikseen punajuuritahnaa (joka on ihanaa) ja sinihomejuustoa, koska punajuuren ja sinihomejuuston liitto nyt vaan on ihan killerihyvä. Nyt kysymys enää kuuluu, kuka lähtee minun kanssa retkelle?

Resepti

Tuhdit kanaleivät punajuurella ja sinihomejuustolla

kuudelle

 • 200 g Atria Vuolu kanafile
 • 6 valmiiksihalkaistua ruisleipäpalaa
 • salaattia tai versoja
 • noin 75 g sinihomejuustoa

punajuuri-siementahna

 • 500 g punajuuria
 • 3 rkl oliiviöljyä
 • ½ tl suolaa
 • 3/4 dl auringonkukansiemeniä
 • 1 tl hunajaa
 • 1 rkl omenaviinietikkaa

 1. Valmista ensin punajuuri-siementahna. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja lohko punajuuret. Pirskottele punajuurilohkojen päälle öljyä ja paahda ne leivinpaperin päällä pellillä uunissa kypsiksi (15–20 minuuttia).
 2. Laita jäähtyneet punajuuret ja tahnan muut ainekset tehosekoittimeen ja aja tahnaksi. Rakenne saa jäädä rouheaksi. Voit valmistaa tahnan 1–2 päivää etukäteen. Säilytä tahna jääkaapissa.
 3. Kokoa leivät. Sivele punajuuritahnaa molemmille leipäpuoliskoille. Laita toisen leivän päälle Vuolu kanafilettä, salaattia tai versoja sekä sinihomejuustoa. Nosta kansi päälle. Täytä kaikki leivät samoin.

 Kaupallisessa yhteistyössä Atria