Umpiointi – helppo tapa säilöä

Umpiointi on helppo tapa säilöä kesän ja syksyn saaliit purkkiin ilman pakastinta tai suurta määrää sokeria tai suolaa. Näillä ohjeilla onnistut!

Umpioinnin periaate on yksinkertainen: kuumennus tuhoaa pieneliöt, tiivis korkki pitää pöpöt pihalla ja purkkiin syntyvä alipaine umpioi purkin, joten sokerin tai suolan säilytysvoimaa ei tarvita. Kuulostaa monimutkaiselta mutta on käytännössä tavattoman helppoa.

Voit tehdä umpioinnin kahdella tavalla: kuumassa vedessä tai uunissa. Jos haluat umpioida uunissa, klikkaa alla olevaa linkkiä. Tässä jutussa kerron, kuinka umpiointi tehdään kattilassa kuumassa vedessä.

Mitä ja miten umpioidaan?

Umpiointitapoja on monia. Usein hillopurkit, jotka täytetään aivan täyteen kuumalla hillolla, umpioituvat jäähtyessään itsekseen – kannen keskiosa napsahtaa alas umpioitumisen merkiksi. Jotkut umpioivat omenalohkot, kalasäilykkeet tai sienet uunissa, meidän suvun tapa on umpioida purkit kattilassa.

Vinkki umpioida purkit vedessä kattilassa on todennäköisesti peräisin Savon Sanomien lukijoiden palstalta parinkymmenen vuoden takaa. Nimimerkki ”Suolaton säilöjä” on umpiointiohjeen takana. Helppo ohje on kulkenut meidän suvussa sienestäjältä toiselle, nyt vihdoin myös minulle – aiemmin olen säilönyt sienet runsaassa suolassa painon alla.

Meidän suvussa  umpioitaviin purkkeihin on laitettu nimenomaan sienisalaattisieniä eli rouskuja (ja haperoita) keitettyinä, mutta samainen ohje toimii minkä tahansa säilykepurkin umpioinnissa. Aikoinaan, kun umpiointi on ollut yksi tärkeimmistä tavoista säilöä, purkkeihin on laitettu hedelmiä, marjoja ja esimerkiksi kalaa.

Mitä umpioinnissa täytyy huomioida? 

Joissakin ohjeissa puhutaan ns. twist-off-purkkien käytöstä, mutta aivan tavalliset puhtaat lasipurkit käyvät tähän umpiointitekniikkaan mainiosti. Varmista vain, että kannet todella sopivat käyttämiisi purkkeihin. Varaa puuhaan myös riittävän suuri kattila.

Jos umpioit sieniä, muista esivalmistella ne tarvittaessa tavalliseen tapaan ennen umpiointia. Esimerkiksi rouskuja tulee keittää lajikkeesta riippuen 5–15 minuuttia. Purista sienistä vesi pois ennen kuin laitat ne purkkiin.

Umpioidut purkit säilyvät viileässä pitkään. Varmista aina, että kansi on alhaalla, kun otat uuden purkin käyttöösi.

 

Umpiointi – tee näin

  1. Käytä puhtaita purkkeja ja varmista, että kannet sopivat purkkeihin.
  2. Täytä purkit aivan täyteen painellen.
  3. Ripottele päälle mausteet (sienille 1–2 tl suolaa purkin koosta riippuen).
  4. Sulje purkkien kannet.
  5. Laita purkit suureen kattilaan ja täytä kattila kylmällä vedellä siten, että kansien päällä on vähintään sentti vettä. Kuumenna vesi kiehuvaksi.
  6. Keitä purkkeja vähintään puoli tuntia, isompia purkkeja hieman pidempään. Huolehdi, että kansien päällä on koko ajan vettä.
  7. Ota kattila pois liedeltä, anna purkkien jäähtyä hieman ja nosta ne pois vedestä.
  8. Varmista, että kansien keskiosa on painunut alas. Se on merkki umpioinnin onnistumisesta.
  9. Säilyä purkit viileässä.

_____

Tee umpioiduista sienistä esimerkiksi perinteistä sienisalaattia.